Urban Fagerholms bild
Farmaceutbloggen
Urban Fagerholm är docent och har en forskartjänst på AstraZeneca inom farmakokinetik, det vill säga läkemedlets resa genom kroppen. Nyligen har Urban kommit ut med boken Förutfattad medicin och han brinner för kunskap och hur den kan öka människors förmåga att kritiskt se på sin hälsa och bedöma nya och gamla behandlingsmetoder.

*************************************************************

Uppdaterad: 2011-02-17

2 kommentarer

Placeboeffekter, naturläkemedel och kritiskt tänkande - välkommen!

Det här är jag. Jag heter Urban Fagerholm och är farmaceutisk doktor med drygt 20 års erfarenhet inom preklinisk och klinisk läkemedelsforskning och av undervisning. Inom denna ram har jag sysslat med metodutvärdering, granskning, metodutveckling, föreläsningar, artikelförfattande, handledning, rådgivning, utbildning och kursadministration.

Jag har en forskartjänst på AstraZeneca, är styrelsemedlem i sektionen för farmakokinetik vid Apotekarsocieteten och är rådgivare åt ett privattandläkarföretag.

Naturvetenskap, forskning och utveckling, beteendevetenskap, personlig utveckling, filosofi, kultur och samhällsfrågor intresserar mig, och jag jobbar aktivt för att undervisa och upplysa om mediciner, medicinsk forskning och vetenskap bland allmänheten.

Jag har nyligen gett ut en populärvetenskaplig bok, Förutfattad Medicin – om läkande medel, vetskap, tro och vetenskap; www.forutfattadmedicin.se, där huvudsyftet är att genom upplysning, resonerade och diskussion höja förståelsen och intresset för medicinsk forskning och vetenskap och förbättra vården.

Med utgångspunkt från bokens innehåll, upplysningsbehovet och nya rön kommer jag att skriva krönikor på Dina mediciner, på Farmaceutbloggen.

HHär kommer jag att skriva om placeboeffekter, naturmedel och annan alternativmedicin, miljö- och genusperspektiv, följsamhet, betydelsen av genetiska skillnader och mediciners ursprung (inklusive naturens bidrag och slumpens betydelse), resa genom kroppen och bieffekter.

Ställ gärna frågor till mig, gör du det i kommentarsfältet nedan kan det komma fler till del.

Kategorier:

Samhälle
Tillbaka till bloggen
*/ ?>

Kommentera artikeln

Kommentar av Gugge

Skrivet 9/3

migrän

Gugges bild

Jag läste i den danska migränföreningen medlemstidning någon slags forsknignsreferens att betablockerare som givits som förebyggande medicin vid migrän visat sig helt verkningslös med anledning av migrän. Jag vet att migrän är en komolicerad sjukdom (jag har skrivit en bok om migrän) jag vet att placeboeffekten kan ha inverkan. Men hur kan det bli så här, betablockerare en hjärtkärlmedicin, förr trodde man att migrän enbart berodde på kärlsammandragningar. Men helt verkningslös? Ja, det tror jag men varför verkningsfull tidigare, gissar man med sin forskning eller är det bara dåligt forsknignsmaterial?

Kommentar av anonym

Skrivet 14/2

Wow, det här var lite

anonyms bild

Wow, det här var lite imponerande.

Annons