Ellinor Danielss bild
Ellinor Daniels
Jag bloggar om mina små krämpor och vad man kan göra åt dem. Medarbetare här på Dina mediciner.

*************************************************************

Uppdaterad: 2010-06-03

Kommentera

"En del av vår framgång har berott på misstag"

Bild

Fotograf: GUNNAR LUNDMARK / SvD / SCANPIX

Det här handlar inte om mediciner men så här sa Jens Spendrups under sitt anförande för oss 40-tal entreprenör och innovatörer som var inbjudna till ett seminarium om företagande och varumärkesbyggande som Connect, Almi och advokatfirman Lindahl anordnade här i slutet av maj. De inbjudna föreläsarna var Jens Spendrup, VD för Spendrups och Carl-Fredrik af Sandeberg som är VD för företaget Differ, ett företag som är specialiserade på varumärkes-utveckling.

 

På 9:onde våningen på advokatfirman Lindahls kontor mitt i Stockholms city satt ett par kostymnissar med röda byxor och med sin iphone i högsta hugg för att hinna småjobba lite innan seminariet började. Och där kom jag in. På något sätt kände jag mig hemma, på ett annat inte alls. Men jag har ju drömmar för guds skull. Förhoppningar om att få jobba på ett starkt varumärke, eller få vara med och stärka något. Varumärken är coolt. Jag valde bland annat att skriva min c-uppsats i varumärkesbyggande och har alltid haft drömmar om att en dag få starta något eget. Därför är jag glad att jag får möjlighet att göra praktik på ett nystartat företag som Dina mediciner. Ett varumärke på väg upp, framåt. Få vara med och se hur det fungerar, utmana mig själv hela tiden och förstå att det krävs hårt arbete och driv för att bli något.

 

Just detta talade Jens Spendrups, VD för bryggeri Spendrups, om. Hur viktigt det är med personen bakom varumärket. Han berättade att Spendrups inte var så starkt som det är idag om det inte var för bröderna Spendrups driv. När han kom in i företaget fanns det inga pengar för marknadsföring. Det de helt enkelt gjorde var att "hajpa" företaget, åka ut och prata om det, bygga upp förväntningar och vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Som att sälja in en ölsort till operakällaren (en krog som alla krogar såg upp till) och låta dom få ensamrätt till ölen. När dom andra krogarna fick nys om den mystiska ölen ville dom såklart också ha den. Men bröderna höll dom på halsen vilket skapade stora förväntningar som sedan gjorde ölsorten till en enorm succé.

 

Jens Spendrups menade även att många av deras framgångarna, exempelvis ölsorten Mariestad, har vuxit fram ur misstag och av tillfälligheter. Som grundar sig i mentaliteten om att man måste våga för att vinna. Något alla vet men som kan vara svårt att hitta i det verkliga livet. Spendrups jobbar mycket efter trial and error-principen, och det kanske bara är 3-4 produkter per år som faktiskt blir något av alla de olika idéer de har. Men Jens Spendrups menar ändå att deras framgång till liten del beror på dessa tillfälligheter. Utan den bästa ingrediens är brödernas egen drivkraft ihop med att de hela tiden ser på sin omvärld och vad marknaden är mogen för.

Han anser att det finns två olika personlighetstyper. De som stirrade ner i backen och samtidigt klagar på att dom har otur hela tiden, och sen finns det dom som höjer blicken och ser andra i ögonen, tar in vad omgivningen har att erbjuda och blir inspirerade. Under den senare kategorin faller alltså bröderna Spendrups.

 

Så om du är en driven person som gillar din egen röst och har en idé. Starta ett företag ögona bums. För ett starkt varumärke är enligt Jens Spendrups till 10 % en bra idé och till 90 % utförandet.

Kategorier:

Beroende

Kategorier:

print $kategorier; ?>
*/ ?>

Uppdaterad: 2010-05-13

Kommentera

Jag blev beroende av min nässpray!

Jag har haft pollenallergi i många år nu. Sedan jag var 7 år närmare bestämt. Jag kom ihåg att det var värst mitt under sommaren och ha fina blommor inne över natten blev ett big nono.

Jag kom ihåg att jag knaprade allergimedicin som en liten bäver och smygtog pappas bricanyl efter något träningspass ute i det gröna på sommaren under den här tiden.

Fast mitt allra jobbigaste minne alla kategorier när det gäller min allergi är nästäppan. Det kliade inte så mycket i min näsa kom jag ihåg utan jag blev mer bara väldigt täppt. Jag provade alla apotekets olika allerginässpray men inga av dem tycktes hjälpa. Men en dag, då jag blev lite förkyld i samband med min allergi så provade jag en vanlig förkylningsnässpray. Den var som sänd från ovan. Den direkta verkan, den upplösande effekten i näsan och min nya möjlighet att även andas under vår- och sommarhalvåret gjorde det hela till en sensation. Visst jag hade använt nässpray tidigare men bara 1-2 dagar vid förkylning.

Denna nya upptäckt är nog ett utav mitt livs största misstag. Inte på grund av sprayen i sig utan för vad den gjorde med mig. Det jag inte visste var att man MAX fick använda den 10 dagar i sträck på grund av dess beroendeframkallande egenskaper. Med tanke på att jag är allergisk mot björkpollen på våren, gräspollen på sommaren och gråbo på sensommaren så använde jag nässprayen under mycket längre tid. Vilket gjorde att jag ganska snabbt blev beroende.

Jo, jag blev faktiskt beroende. Så pass beroende att för att kunna somna på julafton samma år behövde jag två sprut med nässprayet i vardera näsborre. Det bör för övrigt påpekas att pollenhalten i vårt land nog har sin lägsta nivå under december så det var inte pollen som orsakade min täppa.

Täppan och beroendet blev så intensivt att jag fick en otrolig panik om jag inte hittade min nässpray på kvällen. Jag kom ihåg paniken jag fick om jag inte fick tag på någon spray innan jag skulle sova (för det var när jag la mig ned som täppan blev som värst). Om jag inte fick nässpray så dör jag kom jag ihåg att jag tänkte ett antal gånger. Eller okej, kanske inte dö men jag kom ihåg att jag fick en sådan panik att jag kunde göra vad som helst för att bli kvitt täppan. Då är ett beroende ett faktum.

Men så en dag så bestämde jag mig för att sluta. Mycket på grund av att mina föräldrar hade uppmärksammat mitt allt för osunda användande och undrade vad jag höll på med, men framförallt för att jag själv insåg det sjukliga i mitt beteende. Så allt sedan den dagen då jag kasta nässprayen i soptunnan har jag aldrig rört en nässpray mer, inte ens när jag har varit förkyld.

Kategorier:

Allergi

Jag blev beroende av min nässpray!

Uppdaterad: 2010-05-13

Kategorier:

print $kategorier; ?>
*/ ?>

Uppdaterad: 2010-05-07

1 kommentar

Tack vare Hans Grönlund kanske jag kan börja att gilla katter igen!

Nej jag gillar faktiskt inte katter! Eller jo det gör jag väl, men efter att jag blev allergisk mot dem i 7 årsåldern jag har undvikit dem och helt enkelt intalat mig själv att jag inte gillar dem...

Somrarna på landet handlade mest om att bära, kamma och klappa de kattungar som min släkting födde upp varje år. Jag var så fäst vid dom små liven att på var och vartannat kort på mig från den tiden även alltid innehöll en kattunge. Jag kom ihåg att jag tyckte att det var så fint. Att det var så mysigt att vara nära dom. Jag gillade dem helt enkelt.

Men när jag några år senare började få rinnande ögon, kliande hals och näsa bara jag gick in ett rum där en katt befann sig så ändrades mitt intresse för djuret dramatiskt. Jag gick från att älska till att hata. Inte för att jag inte gillade dem längre, utan för att varje möte med en katt slutade med att jag höll på att dö. Om jag en gång började klia med ett finger i ögat som jag tidigare hade klappat en katt med så var det kört, det gick inte att sluta klia.

Jag har sedan den tiden intalat mig själv att jag inte gillar katter, att dom har läskiga ögon, att dom inte är pålitliga och att dom helt enkelt inte vill oss människor väl. Fast jag kan nu erkänna att jag under denna dit som allergisk mot katter, innerst inne, vetat om vad jag egentligen ÄLSKAR dom!

Därför är jag extra glad idag. Glad för att en person vid namn Hans Grönlund, forskare vid Karolinska institutet kanske har kommit på något som gör att jag kan bli fri min kattallergi!
Det är en sensation! för om vaccinet kommer ut på marknaden så kan jag börja älska dem igen. På riktigt!

Kategorier:

Allergi Djur

Kategorier:

print $kategorier; ?>
*/ ?>

Annons