Uppdaterad: 2009-08-27

Kommentera

Hade bältros - skickades hem utan medicin

När man får bältros kan det behandlas enkelt om man man får en medicin - tex aciclovir (Zovirax®) eller valaciclovir (Zelitrex®)- inom 72 timmar.
Men det handlar om att läkaren gör en rätt diagnos. Vilket inte hände mig här i Sverige.

För 2 år sedan satt jag och åt frukost. Plöstligt kunde jag inte röra mitt huvud. Det blev väldigt smärtsamt och fördes till akuten. På akutmottagningen blev det inte lika enkelt. Jag ska inte expandera för mycket om väntetiden för att kunna bli undersökt som var 12 timmar. Att "bli undersökt" var kanske fel benämning. De tog några prov och ställde några frågor. Kom till slutsatsen att det inte var någon bakteriinfektion, vilket var sånt eftersom bältros är ett virus, och skickade mig hem. Det gjorde fortfarande lika ont.

Som tur var för mig, åkte jag hem till mitt hemland 36 timmar senare eftersom det var jullov och jag skulle hälsa på min familj i Paris.
Min lillebror som då var en andra års medicinstudent undersökte mig i 5 minuter. Med "undersökte" menar jag att han verkligen tittade där jag hade ont och kunde se att jag hade bältros på baksidan av huvudet. Han skickade mig omeldebart till en äkta fransk läkare som bekräfatde diagnosen och skrev ett recept. Jag kunde få Zelitrex i tid och klarade mig utan större problem.

Jag sedan fick känna till flera fall i Sverige där patienter med baltros inte fick behandling i tid. De lider fortfarande några år efter...

Jag fortfarande undra varför svenska läkare inte kan undersöka ordenligt en patient. I en fransk akutmottagningen, undersöker man först fysiskt patienter (lyssnar, tittar, testar) och sedan beställer man några ytterligare prov. Triagen går mycket snabbare och bör kosta mindre eftersom franska läkare inte ständigt behöver beställa prov.

Varför kan inte svenska läkare göra fysiska undersökningar?

Diskussion startad av Robert, 25, man.

Kategorier:

Infektion Hud bältros zelitrex

Annons

Fler diskussioner

6 kommentarer

Skapad 23/3

Skrivet i: Diabetes.