Uppdaterad: 2018-03-23

38 kommentarer

Imovane, Propavan eller både ock?

Hej!

Efter en lång period av sjukdom efter en utmattningsreaktion har jag de senaste 10 månaderna tagit sömnmedel. Jag började med Propavan, men då jag fick mycket mardrömmar av att ta dem regelbundet en lång period fick jag Imovane istället. Sedan har jag växlat lite, beroende om svårigheten varit att somna eller sova mer än 2-3 timmar i sträck. Periodvis har jag även kombinerat och tagit ½ av varje.

Nu till problemet. De sista veckorna har jag upplevt att jag sover hela natten på min halva dos Imovane, och känner mig pigg dagen efter. Men min psykolog vill hellre att jag tar Propavan, eftersom Imovane är vanebildande. Min invändning är att Propavanen gör mig trött dagen efter, vilket Imovanen inte gör. Visst, jag håller med om att man inte ska ta vanebildande medicin om man kan klara sig utan, men just nu står jag i begrepp att börja arbeta igen efter dryga tre år och känner att jag inte riktigt vågar riskera "trötta dagar" igen. Är det inte bättre att jag sover gott och är skapligt pigg dagen efter än att jag inte är beroende av insomningsmedel, just nu vill säga? Det kommer alltid finnas tid att vänja av/testa annan kombination när vardagslivet rullar på något så när bra igen.

Så, för att sammanfatta; är det verkligen bättre just nu för mig att ta Propavan och riskera trötta dagar/sämre chanser till en lyckad tillbakagång i arbete eller är det bättre att ta Imovane och ta itu med avvänjning när livet flyter på bättre?

Diskussion startad av Camilla, 30, kvinna.

Kommentarer

Kommentar av f.d Sömnlös fru

Skrivet 23/3

VALDOXAN/MELATONIN

f.d Sömnlös frus bild

Min man har i över 30 år haft sömnproble. När det var som värst sov han 3-4 timmar var tredje fjärde natt och INGET annat än det. Till slut var haan så desperat att han tryckte i sig nästan 100 propavan. Han har även haft problem med humöret och har faktiskt använt våld mot mig några gånger. Ursäktar inte detta på något vis men vem skulle INTE bli dum i huvudet av att sova ca 6-10 timmar /vecka i flera år. Han har t.o.m varit inlagd för nedsövning 2 ggr då han fick total systemkollaps av för lite sömn. Sista gången kom en psykiater specialicerad på just sömnbrist och vad det gör med ens personlighet in i rummet där min man låg sövd. Han frågade mig rakt ut om min man gått över gränsen mot familjen nån gång av ren yrmattning. Jag sa bara ja, inget att ljuga om ju.. Nu har min älskade underbara make kommit tillbaka till mig! Och som en extra bonus har vi ett sexliv som vi inte var i närheten av ens som tonåringar *rodnar belåtet*! Jag vet inte vad som är vanligt i vår ålder och när man varit gifta i 54 år (2016). Min man är 77 år ung och jag är 72. Vi gör allt tillsammans och är aldrig osams längre och älskar gör vi minst4-5 ggr i veckan, oftast mer och även flera ggr på en dag. Det kanske låter dumt att ta upp sexlivet som nåt stort men sömnproblemen tog nästan min mans liv. Vi har fått ett nytt liv båda två och det är en liten gul tablett som gjort det. Både sömnen och humöret och ångesten har valdoxan fixat!!!!

Kommentar av JPE

Skrivet 20/3

Inte Propavan !

JPEs bild

Varning undvik PROPAVAN. Nästan alla plötsliga dödsfall på äldreboende orsakas av just Propavan (men personalen tycker patienterna blir lätthanterliga) Även betydligt yngre kan helt enkelt sluta andas ! Sover man för kort tid på Imovane/Zopiklone , rekommenderar jag istället 1-2 DROPPAR (absolut inte mer, vad läkaren än skriver) av flytande Theralen. Det går bra ihop med Immovane - som för övrigt INTE är en bensodiazepam !!! Vilket f.ö. märks på den metalliska bismaken i början. Enbart Theralen kräver fler droppar och man blir mycket seg dan efter.

Kommentar av Orolig

Skrivet 23/3

Säkert?

Oroligs bild
Ska just prova och har Imovane nu

Kommentar av lina

Skrivet 15/12

substanser

linas bild

Syns ritalina o imovane på vanligt up?

Kommentar av anonym

Skrivet 25/2

Nej dom syns inte på vanligt

anonyms bild

Nej dom syns inte på vanligt up

Kommentar av Erika Forsberg

Skrivet 8/10

Blir sne på läkare som inte skriver ut Imovane längre.

Erika Forsbergs bild

Jag hatar att säga detta men jag begår ett lagbrott 1 gång i månaden nu när jag köper imovane och andra benzodiazepiner på nätapoteket nordicmeds istället för att få ett giltigt recept av en läkare. Skälet till att min läkare vägrar skriva ut mer är att jag erkännt att jag gärna ligger i sängen hela dagarna och bara sover. I tron att mer imovane skulle vara dåligt för mig ,har han således stoppat alla recept. Det är oetiskt tycker jag

Kommentar av anonym

Skrivet 12/4

imovane

anonyms bild

Jag tar en 7.5 på kvällen och lyckas sova till ca. 7.00
Har testat allt annat...
Propavan funkade inte, stilnoct, vaknade mitt i natten, dessutom mer vanebildande tror jag...
Har ångest pga MS diagnos för ett par veckor sedan, kanskesömnen kommer tillbaka när jag bör jag med behandlingarna mot MS.

Kommentar av Eli

Skrivet 26/2

Kan inte sovaen sekund utan sömntbletter

Elis bild

Tar Propavan och Immovane, men sover endast c:a två timmar på dessa. Vad ska jag göra. Blir galen av sömnbrist

Kommentar av anonym1

Skrivet 11/12

Mitt tips är att ta Propavan

anonym1s bild

Mitt tips är att ta Propavan tidigt på kvällen! På mig har tabletterna bäst effekt om jag tar dem två timmar före sänggåendet eller ännu tidigare. Tar jag tabletterna klockan 19 är jag sömnig klockan 21 och får sova ut tillräckligt för att inte känna mig dåsig när klockan ringer 6 på morgonen. Tar jag Propavan senare på kvällen strax innan jag ska sova så tar det flera timmar innan jag väl somnar och sedan är jag mycket trött på morgonen när det är dags att göra sig i ordning och åka iväg.

Jag har lidit av dålig sömn under lång tid (läs år) och har provat både Propavan, Stilnoct och Imovane, och detta har varit den bästa lösningen för mig.

Kommentar av anonym

Skrivet 5/1

Propavan

anonyms bild

Det ska jag pröva d v s ta Propavan tidigt på kvällen som du gör.

Annons

Fler diskussioner

6 kommentarer

Skapad 23/3

Skrivet i: Diabetes.