Uppdaterad: 2015-05-11

Kommentera

Obehag/smärta

Hej, har i många år haft problem med kroniskt lös avföring men sällan diarre och aldrig hård avföring.

Har periodvis varit så känslig för laktos att det räckt med 2 matskedar gräddfil för att magen ska reagera medans jag även haft perioder som jag kunnat äta 1L glass under en kväll utan att magen reagerat alls, gaser periodvis väldigt mycket periodvis nästan ingenting alls.
Vanligt med obehag i tjocktarmsområdet som genom åren vandrat ned mot ändtarmen, mycket oregelbunden tarmfunktion.
Mycket vanligt med slem/gulfärgat slem och gulfärgad avföring som ibland flyter.
6 månader efter att problemen började diagnosticerades jag med b12 brist orsak okänd, vad jag äter spelar ingen större roll för hur allvarliga problemen upplevs.

Använt vi-siblin sen drygt 1år och konsistensen på avföringen är bättre men har lite mer tendenser till färre toalettbesök, det är inte förstoppning mer som om tjocktarmen slutar arbeta.

Detta började efter en kraftig maginfluensa, trots att detta pågått i över 10 år har sjukvården varit mycket ovilliga att utreda vad problemen beror på men det som gjorts är...
Kontroll av blod i avföring 3ggr negativt, efter egenremiss gjordes koloskopi med biopsier utan anmärkning, 1 negativt prov för tarmparasiter.

Efter koloskopin har avföringsfrekvensen blivit mycket sämre, ibland 5-6 dagar mellan toalettbesöken och avföringen är inte hård, varken cilaxoral, resulax eller 250gram katrinplommon har någon effekt.

Tyvärr anses jag färdigutredd efter koloskopin så har varken fått diagnos eller behandling för detta men läkaren på vårdcentralen hade inget emot att skriva ut questran när jag frågade efter det för att se om det har effekt, ifall det är gallsaltsmalabsorption.
Han föreslog även papaverin som är muskelavslappnande men inte märkt av att den skulle hjälpa, däremot har jag vid flera tillfällen behövt gå till toaletten 2-3 timmar efter intag.

Jag har 2 frågor, har precis börjat med questran men säg att den inte har någon effekt, vad är nästa steg?

Har mer eller mindre kroniska obehagskänslor i tjocktarmen till större delen lokaliserat till ändtarmen, kan ibland övergå i smärta under och efter toalettbesök speciellt om det gått några dagar sen sist, det är inte hemorrojder, spricka eller liknande problem som kan ses under en koloskopi.
När jag använde resulax första gången gick det relativt smärtfritt och gick till toaletten efter 5 minuter, 5:e gången jag använde resulax fick jag springa till toaletten efter 20 sekunder pga kraftigt obehag och tog mindre än 1 minut för obehaget att övergå till smärta, detta har hänt 3ggr i rad.
Eftersom obehaget finns hela tiden och smärtan kommer så väldigt snabbt med resulax så tror jag inte det är muskler som krampar, mer som om själva tarmväggen är ömtålig och reagerar snabbt vid påfrestning.
Vad kan orsaken till obehag/smärta vara och hur kan det behandlas?
Hejdå

Diskussion startad av , 35, man.

Kategorier:

Mage Fråga experten

Annons

Fler diskussioner

6 kommentarer

Skapad 23/3

Skrivet i: Diabetes.