Publicerad: 12-02-29

Uppdaterad: 12-04-03

Rekordmånga fall av TBE

Bild

Flest fall har rapporterats utmed kusterna och öarna vid Stockholm och Uppsala och runt Mälaren. Det finns TBE längre upp i Sverige, men färre smittas eftersom det inte är lika många människor där. Foto: Smittskyddsinstitutet

Under 2011 fick 284 människor diagnosen TBE. En sjukdom som kan leda till livslånga hjärnskador och inte går att bota. Vaccin är det enda som skyddar.

TBE har funnits ett tag i Sverige länge och för cirka 60 år sedan när mätningarna började konstaterades ett tiotal fall per år. Sedan dess har sjukdomen spridits. Under 90-talet smittades fler och i fjol slogs nytt rekord med 284 sjuka människor visar siffror från Smittskyddsinstitutet.

- Det är bekymmersamt att vi ser en sådan ökning, tyvärr ser den trenden inte ut att brytas med tanke på det pågående klimatförändringarna, säger Rolf Gustafson, läkare på Karolinska Huddinge Sjukhus och medicinsk chef på Baxter.

De flesta hade smittats vid Östersjökusten och utmed Mälarens
mellersta och östra delar i Stockholms, Södermanlands och Uppsala län.

Enligt experter i Läkartidningen beror ökningen på flera samverkande faktorer. Två tuffa vintrar i rad tog hårt på fästingarnas favoritvärddjur, rådjuret. Fästingarna är själva riktiga överlevare och vintrarna störde inte dem, men de fick hitta nya värddjur. Hungriga kastar de sig då över de människor som kommer förbi i skogen eller på ängen.

Samtidigt toppade skogssorkarna sitt bestånd. De är ofta smittade av TBE och när larverna först suger blod på sorkarna och sedan på människa förs smittan över.

Dessutom var vårarna ovanligt varma och fästinglaver och nymfer fick tyvärr en idealisk start.

redaktionen
redaktionens bild
Uppdaterad: 2012-08-06

Inga kommentarer

Under graviditeten smittades Åsa Lindblom av TBE och blev svårt sjuk. Det blev en jobbig tid efter förlossningen när hon själv skulle ta hand om sin pojke.
- Det är klart att det var tufft, säger hon i dag. Jag visste ju inte ens om jag skulle överleva.

Läs artikel

Uppdaterad: 2012-08-03

Inga kommentarer

Den hör dina andetag och söker sig till värme. När du kutar förbi riskerar den sitt liv och hoppar det längsta den bara kan.

Lär känna fästingen.

Läs artikel

Uppdaterad: 2012-07-17

Inga kommentarer

Gör det enkelt för dig. Vaccinera dig när du går och handlar. I sommar kommer fästingbussen till ICA-butiken. Här hittar du tidtabellen för fästingbussen.

Läs artikel

Uppdaterad: 2012-06-05

Inga kommentarer

"Jag tar det blodförtunnade läkemedlet Waran. Vågar jag med tanke på blödningsrisken vaccinera mig?"

Rolf Gustafson, Infektionsläkare och Medicinsk chef på Baxter Medical, svarar på frågor om TBE, fästingar och vaccination.

Läs artikel

Uppdaterad: 2012-04-12

Inga kommentarer

Fästingar med TBE-virus finns inte bara i Sverige. Här ser du hur mycket fästingar med TBE det finns i övriga Europa.

Läs artikel

Uppdaterad: 2012-04-12

Inga kommentarer

Att komma ihåg alla tre doser av fästingvaccinet, de två första med en månads mellanrum och sedan ytterligare en ett år senare, är svårt. Att komma ihåg alla doser för en hel familj blir en utmaning. Här hittar du appen som hjälper dig. Både för Android och iPhone.

Läs artikel

Uppdaterad: 2012-03-07

Inga kommentarer

Här hittar du en blixtsnabb film om hur du plockar bort fästingar.

Läs artikel

Uppdaterad: 2012-03-07

Inga kommentarer

Förebered dig med en informativ film om hur det går till när fästingvaccin ges.

Läs artikel

args[0], MB_CASE_LOWER, "UTF-8"); print "

Se alla nyheter om $activeTerm

"; */?>

Annons