Betyg:

3.16

Atacand

Används för att behandla högt blodtryck och hjärtsvikt. Atacand får dina blodkärl att slappna av och vidgas. Detta hjälper dig att sänka ditt blodtryck. Den underlättar även för hjärtat att pumpa blod till kroppens alla delar.
Fler borde få blodtryckssänkande mediciner, skriver
Kloka listan och de fortsätter:
"Målblodtryck <140/90 mmHg vid okomplicerad hypertoni (högt blodtryck). Vid samtidig diabetes mellitus eller njursjukdom eller mycket hög hjärt-kärlrisk, t ex tidigare stroke/TIA, hjärtinfarkt, hjärtsvikt, perifer artärsjukdom, bör ett lägre målblodtryck, <130/80 mmHg, eftersträvas. Ofta krävs kombinationsbehandling.
Fler patienter bör nå målblodtryck!"

Möjliga biverkningar: 

Yrsel, huvudvärk, påverkan på njurarna och för lågt blodtryck uppges som några av de vanliga biverkningarna.
En del patienter av afrokaribisk härkomst kan svara sämre på denna typ av medicin när den ges som enda behandling. Dessa patienter kan därför behöva en högre dos.
Hur har det varit för dig? Eller undrar du om du borde prova Atacand?

Varning för! Ta inte om du är gravid eller ammar.

Verksam substans: Kandesartan

Mer information hittar du på Fass: klicka här.

Uppdaterad 2009-08-14

Betygsätt själv:

Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (25 röster)

Kommentera artikeln

Kommentar av mariana

Skrivet 4/9

marianas bild

Hej, undrar vilka biverkningar man får av kombiantionen 8mg atacand, 25 mg tenormin, 125 mg levaxin, jag har jättetunga ben när jag går uppför och i trappor tack för svar

Kommentar av anonymus

Skrivet 3/10

anonymuss bild

Vad äter du för medicin nu? Jag har likadana biverkningar som du och vill sluta ta dem.

Kommentar av sixten

Skrivet 23/7

sixtens bild

Vilen medicin fick du istället för Atacand - jag har också märkt hur jag svullnar hela tiden och de senaste 2 månaderna har jag kört sträng diet à la
LCHF, men inget hjälper.
Sixten

Kommentar av anonym

Skrivet 7/10

anonyms bild

Viktökning av Atacand!

Hörde av någon att denna blodtrycksmedicin gav väldigt lite biverkningar. Därför blev jag självklart väldigt glad när läkaren föreslog mig att prova densamma!
Och mycket riktigt; den fungerade väldigt bra och tog ner blodtrycket rejält...
Men efter några månader började jag drömma kraftigt av denna medicin, vilket ökade än mer med tiden; och det var inga sällsamma drömmar; Låg och gjorde mitt dagarbete hela nätterna till slut. Och vaknade som om jag precis gått av skiftet, dvs efter väldigt kraftiga och när-realistiska drömmar.
På eget bevåg slutade jag så med medicinen, och fick lika fort vilsamma nätter igen. Men blodtrycket steg efter ett tag, så jag återgick till medicinen; och lika fort återkom de kraftiga drömmarna.
Samtidigt kände jag hur jag på några få dagar svällde som en bulle i kroppen. (Tidigare hade jag slutat röka, och skyllde ju naturligtvis på den långvariga viktuppgången på det...) Anade dock oråd, och slutade med medicinen igen. Men blodtrycket gick upp så jag tog Atacand igen, och svällde likadant igen på bara några dagar...

Nu efteråt, med en annan blodtrycksmedicin, kan jag konstatera att en hel del av mina 15 extra kilon då nog var tack vare Atacand! Och hon som rekommenderade samma medicin hade just detta problem; vad hon än gjorde lyckades hon inte bli av med de pålagda många extra kilona!

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Annons