Betyg:

2.62857

Citalopram

Störningar i serotoninsystemet i hjärnan anses vara en viktig faktor i utvecklingen av depression och besläktade sjukdomar och Citalopram hjälper till att normalisera det.
Denna typ av medicin används för behandling av depression, paniksyndrom, tvånssyndrom samt förebyggande mot återfall eller nya perioder av depression.
Citalopram tillhör gruppen av antidepressiva läkemedel som kallas selektiva serotoniupptagshämmare, SSRI.

Möjliga biverkningar: 

Muntorrhet är en vanlig biverkning, som i sin tur kan ge karies om inte tänderna tas om hand lite extra. Det här, liksom de flesta av biverkningarna som kan uppträda, går oftast över efter ett par veckors användning. Läs mer biverkningar på Fass-länken nedan.

Efter två veckors användning av antidepressiva tabletter har man sett att risken ökar aningen för självmordsförsök. Känner du så, ta kontakt med någon, din läkare eller någon du har förtroende för. Avbryt inte behandlingen tvärt utan att prata med doktorn.

Varning för! Var försiktig att kombinera andra läkemedel och sjukdomar med Citalopram. Ta inte om du har schizofreni, epilepsi, diabetes, hjärtsjukdom, dålig lever, är äldre eller har maniska perioder.

Verksam substans: citalopram

Mer information hittar du på Fass: klicka här.

Uppdaterad 2010-03-11

Betygsätt själv:

Ditt betyg: Inget Medel: 2.6 (35 röster)

Kategorier:

Psykiatri antidepressiva

Diskussioner om Citalopram

Uppdaterad: 2016-02-03

4 kommentarer

Uppdaterad: 2014-08-29

3 kommentarer

Alla diskussioner

Kommentera artikeln

Kommentar av jonny

Skrivet 29/11

jonny s bild

Min son ordinerades Mitrazapin 60 mg, Cipralex 20 mg, Quetiapin 3 x 50 mg, 1-2 Propavan vid behov och Imovan vid sänggående. Allt detta utskrivet av minst 4 olika läkare. Det slutade med först ett suicidförsök utskriven efter 2 dgr utan åtgärd eller behandling men med bibehållen medicinering. (8 dagar senare tog han sitt liv. ) Jag anser att detta är liktydigt med minst vållande till annans död.

Kommentar av anonym

Skrivet 17/6

anonyms bild

mycket bättre än zoloft

Kommentar av Tussan

Skrivet 21/4

Tussans bild

att försöka sluta med citaolorapm efter åtta års användning är lika med fruktansvärt, fått sådana extrema abstinesbesvär och fått gått upp på dos igen efter fyra misslyckade försök, återigen tillbaka med nertrappning. Citalopram hjälpte mitt första år mot min ångest därefter ville doktorn öka min dos för att jag skulle få bättre effekt, det slutade med att jag gick upp massor i vikt, isolerade mig totalt som att medicinen tar bort alla känslor, ville inte göra någonting alls. Massa blåmärken, föräldrarna trodde jag blev misshandlad, håravfall, dimsyn, munntorrhet, minnesförlust, massa biverkningar

Kommentar av Estelle

Skrivet 26/9

Estelles bild

Jag har ätit Cipralex (vidareutvecklad medicin från Citalopram) i 10 år och får som du extrema abstinensbesvär vid minsta lilla nedtrappning, klipper jättesmå bitar av tabletterna men blir ändå som om jag vore döende under flera månaders tid under en sådan pytteliten nedtrappning. Konstant dunkande huvudvärk, svag och matt i hela kroppen, kan med svårighet gå 5oo meter om dagen i jättelångsam takt och är tvingad att vara sängliggande minst halva dagarna bland annat.
Nä, hade jag vetat att den här medicinen var ett sådant helvete att dra nerpå/bli av med hade jag aldrig börjat med den.
Får väl se om det går att bli av med den någonsin, känns inte så :(

Annons