Betyg:

3.78261

Concerta

Concerta används för att behandla ADHD, ADD och uppmärksamhetstörning när terapi och andra insatser inte är tillräckliga.

Läs mer: Testa dig för ADHD

 

ADHD står för attention deficit hyperactivity disorder och ADD är egentligen samma sjukdom fast utan det hyperaktiva tillståndet.

Det här är psykiatriska diagnoser som kan ges efter grundlig utredning, när en patient kommer för att söka för allvarliga problem i livet och vardagen.

Vanliga symptom är: Stora koncentrationssvårigheter, tics, sömnsvårigheter, trötthet eller energi som inte går att fokusera.

Problemen uppstår redan i barndomen, tidigare trodde man att det var en "läggning" som växte bort, men senare forskning har visat att många har kvar sina problem. För vissa blir tillstånden svårare att leva med som vuxen med alla de krav som hör vuxenlivet till.

 I Sverige användes Concerta i första hand till barn, men ordineras nu allt mer även till vuxna, enligt Läkemedelsverket.

Möjliga biverkningar: 

Huvudvärk, ångest, sömnsvårigheter, tics, aggression, magbesvär, hosta, feber, viktförlust med mera är några av biverkningarna som kan uppstå, framför allt i början av behandlingen.
Har du blivit hjälpt? Berätta hur!

Varning för! Gravida och ammande bör inte behandla med Concerta. Kan vara beroendeframkallande om de tas i stora doser, långt över behandlingsrekommendationerna.

Verksam substans: Metylfenidat

Mer information hittar du på Fass: klicka här.

Uppdaterad 2010-09-27

Betygsätt själv:

Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (46 röster)

Kategorier:

Psykiatri ADHD

Diskussioner om Concerta

Uppdaterad: 2014-03-11

1 kommentar

Uppdaterad: 2013-10-06

3 kommentarer

Uppdaterad: 2013-02-06

4 kommentarer

Uppdaterad: 2016-04-30

32 kommentarer

Alla diskussioner

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 17/11

anonyms bild

ADHD/ADD är dock ingen sjukdom!!

Kommentar av anonym

Skrivet 17/7

anonyms bild

metylfendiat 2st 36mg men fick utbyt till methphenfenidateMYLAN dom som är runda och vita
liknar extremt mycket som litium fast mindre.
någon som upplevt bättre eller sämre effekt? än originalet? concerta avlånga depåerna.
och ifall någon har iktorivil 2.5mg per dag utkrivet sedan 7 år tillbaka och zopiklon 7.5mg 7 år tillbaka
är 30 år

Kommentar av anonym

Skrivet 26/4

anonyms bild

Fick reda på för lite mer än en månad sen att jag har ADD+dyslexi, så har ätit 18 mg i en månad, första dagen jag tog concerta fick jag ont i hela kroppen och det kändes som mitt huvud höll på att sprängas, men sen dess har jag bara haft väldigt svårt att äta, mår illa direkt när jag ens tänker på mat.. + så har jag otroligt svårt att somna och är trött heeeeela tiden.. min läkare höjde medicinen för två dagar sen till 36 mg, är rädd över att jag kommer bli ännu tröttare eftersom jag tar studenten om en månad och jag har under dom senaste två veckor inte klarat av att vara i skolan för jag är så pass trött...
har någon något tips så jag slipper vara trött hela tiden??

Kommentar av anonym

Skrivet 10/7

anonyms bild

Jag är 18år och tar Concerta varje dag men inte för ADHD eller ADD utan för Narkolepsi. Jag tar 3st 36mg på morgonen och en vid lunch. Har aldrig riktigt märkt av några biverkningar och jag har tagit dom i några år nu. Många av mina vänner som har ADHD har inga problem med medicinen.

Kommentar av anonym

Skrivet 12/4

anonyms bild

Ni äter förvånansvärt låga doser! Jag äter varje dag morgon och eftermiddag 10mg ritalin 1+18mg concerta och 2 36mg concerta och är helt färdig har sömnproblem, ät svårigheter,aggressioner,utbränd listan fortsätter!8 år har jag ätit min. Medicin

Kommentar av anonym

Skrivet 2/8

anonyms bild

Hej!

Har någon erfarenhet av att känna hunger istället för aptitlöshet vid insättning av Concerta? Påbörjade medicinering 18mg för fyra dagar sedan och märker ingen stor skillnad jämfört med ingen medicin. Blev diagnosticerad med ADD. Det enda skillnaderna är: Muntorrhet, som försvunnit nu. Aningens förbättring i uppmärksamheten på så sätt att jag kan bibehålla uppmärksamheten en aning längre. Mindre kaffebehov. Avföringen annorlunda... Trögare mage och känns inte som jag får ut det jag ska... Känns som viss förstoppning. Magen känns även uppsvullen/uppblåst på kvällen. Har IBS så kanske har med det att göra ? Har aldrig haft en stor aptit och känner normalt sätt viss illamående av och till, men illamåendet har snarare blivit bättre än sämre om ngn skillnad... Är 164 lång och väger 60 kg och har aldrig haft ätstörningar... Men blev aningen fundersam över att jag snarare känner att jag kommer gå upp i vikt istället för ner... I och med att detta verkar vara högst ovanligt... Eller???
Är oerhört glad över att äntligen få hjälp... är bara 39år ;) Jätte tacksam för svar!
/Lins

Kommentar av anonym jj

Skrivet 27/7

anonym jjs bild

Gud så skönt inte ensam tar jag 1concerta får jag oerhört ont i buken. 3st. Då går min strålnings och operationsvärk bort helt. Då kan jag sova o äta 27mg. Tack! Janne. Är på 27mg

Kommentar av Hoppfull

Skrivet 27/1

Hoppfulls bild

Jag har hela mitt liv haft "inre oro" och trötthet.Fick diagnos ADHD dec-2011.Ätit Concerta sedan feb-2012.Hade problem att hålla mig vaken på eftermiddagarna.Jag har fått ett annat liv,"vaknat" med hjälp av medicinen.Är 38 år och kvinna.

Kommentar av anonym1

Skrivet 11/9

anonym1s bild

har ätit 54 mg concerta i ca 8 år .dosen är 2 st på morgonen 1 till middagen 1 till kvällen.medecinen styrde upp hela livet ,har en kraftig adhd problematik,har varit hos läkare och tagit allmänna hälsotester ,där allt är perfekta resultat bloddtryck mm mm..men sista tiden har jag fått röda utslag i ansiktet BARA.har aldrig haft någon biverkning av medecinen innan,det syns bara, det varken känns kliar eller något annat ,livrädd funkar inte utan medecinen, hjälp

Kommentar av Mer kan

Skrivet 20/6

Mer kan s bild

Jag mår jätte bra av concerta. Är 25 år och fick de för 1 år sedan. Slutade dock för att jag inte hade råd att hämta ut. Men nu har jag
Börjat igen och känner jag mig fokuserad, mindre rastlös, mindre irriterad. Men däremot kan jag ist ta lite längre tid med allt. Jag blir lite seg, pillrig. Är det normalt? är rädd för alla biverkningar men livskvalitet höjs så enormt så det för tillfället är värt det.. Tänker att det är väl bara att sluta om man blir dålig?

Annons