Betyg:

3.8125

Elvanse Vuxen

Bild

Elvanse Vuxen kan hjälpa de som inte blir hjälpta av till exempel Concerta.

Medicin för vuxna som behandlar ADHD-symptom. Elvanse Vuxen ska användas som en del i ett behandlingsprogram anpassat för ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Uppmärksamhetsstörning eller Hyperaktivitet) hos vuxna.

Läs mer: 18 frågor som avslöjar om du kan ha ADHD

Elvanse Vuxen har en positiv effekt på hjärnaktiviteten. Det kan bidra till att förbättra uppmärksamhet, koncentrationsförmåga och att minska impulsivt beteende. Det tros fungera genom att öka tillgången av två av hjärnans signalsubstanser;noradrenalin och dopamin. På så sätt antas Elvanse Vuxen hjälpa till att korrigera obalansen i hjärnans kemi och därmed minska symtom som koncentrationssvårigheter, impulsivitet och hyperaktivitet.

Sedan 2007 är Elvanse Vuxen är godkänt för förskrivning i USA , i Kanada sedan 2010 (under namnet Vyvanse) och i Brasilien sedan 2011 (under namnet Venvanse). Hittills har över 4 miljoner patienter behandlats.

Alla vuxna patienter är inte lämpliga att behandla medE lvanse, utan beslutet att använda läkemedlet måste ta hänsyn till patientens profil, inklusive en noggrann bedömning av svårighetsgraden och kroniciteten i patientens symtom, risken för missbruk, felanvändning eller avledning och kliniskt svar på eventuella tidigare farmakoterapier för behandling av ADHD.

 

Möjliga biverkningar: 

Några av de biverkningar som observerats i samband med behandling med Elvanse Vuxen motsvarar de som ofta förknippas med användning av centralstimulerande läkemedel. Mycket vanliga biverkningar som rapporterats under behandling är nedsatt aptit, insomni, muntorrhet och huvudvärk.
Medicinen kan vara beroendeframkallande.

Varning för! Patienter med ADHD ska erbjudas även annan typ av behandling för ADHD (som samtalsterapi och beteendeterapi) utöver detta läkemedel.

Verksam substans: Lisdexamfetamin

Mer information hittar du på Fass: klicka här.

Uppdaterad 2015-03-03

Betygsätt själv:

Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (32 röster)

Kategorier:

Psykiatri ADHD

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 22/3

anonyms bild

Fick testa Elvanse och det var life changing.. har haft det i ett par månader nu och den sinnesron jag känner, att någorlunda bli kvitt rastlösheten och kunna fokusera på en sak i taget. För att inte nämna tålamodet och impulskontrollen jag fått som är helt magisk.
Dock så tycker jag att dosen inte håller så länge som man hade önskat och testar därför just nu 100g på morgon och 20 mg vid lunch.. Det jobbiga jag upplever är när det går ut kroppen på dagen, tex. på jobbet och jag känner hur disträ jag blir och rastlösheten sakta kryper fram vilket gör att det tar ett tag tills jag hittar tillbaka till lugnet med nästa dos.

Concerta fungerade inte alls för mig, jag fick hjärtklappning, blev människoskygg och framkallade ångest som i sin tur ledde till panikångestattacker.

Kommentar av anonym

Skrivet 8/12

anonyms bild

Jag har 40 mg elevanse men tycker att effekten minskar efter någon månad. Började med 30, nu har jag 40 och känner att effekten inte längre är som i början. Har otroliga humörsvängningar men vet inte om det beror på elevanse eller att jag nyss slutat med antidepressiva. Hur har ni andra kännt? Har ni också fått öka och öka dosen?

Kommentar av anonym

Skrivet 18/7

anonyms bild

jag blir hes nån timma efter att ha tagit elvanse..någon annan som känt lika..helheten släppte när medicinen gick ur kroppen..helskumt

Kommentar av Peter Persson B-Holm

Skrivet 30/6

Peter Persson B-Holms bild

Nu har jag gått på det i tre månader 80 mg 1x50 1x30 och det var det värsta jag varit med om ingen sömn knappt gått ner 15-20 kg.är 51 år fick min diagnos när jag var 45 år + ospecificerad diagnos? prövade concerta o ritalin under en 3-års period med ett jävla experimenterande av läkarna slutade med att jag gav fan i medicinen när jag var uppe i 200 mg concerta + snabbverkande ritalin då fick det vara nock och bad dom ta bort diagnosen för jag fick det inte att stämma efter att läst på o forskat på fakta om ADHD men icke sa Nicke att dom tog bort någon diagnos men jag tog bort ADHD medicinen i alla fall sen blev det bättre ett tag sen gick jag in i mörkret igen o ut o in o ut nä tydligen inget för mig men tror att den kan vara bra för många för jag ser ju att dn hjälper många och hos mig ligger nog problemet på ett annat plan och har stöd och hjälp vad jag behöver skall bara komma lite i balans efter tre månaders helvete sen kör vi som vanligt på måndag igen och jobbar lösningsfokuserat med inslag av KBT blir nog bra för mig i alla fall men vi är alla olika så det får man inte glömma själv har jag varit super allergisk mot amfetamin sedan 20-års åldern bara tagit periodvis ibland längre stunder i bland kortare med andra ord en periodare med uppehåll med själv medicineringen. Nu har jag prövat detta med och nu är det färdig provat.Har ju mognat en aning under åren bara synd att man fick veta det så sent har kostat mig alldeles för mycket barn,barnbarn fruar goa vänner. Men som tur är det är aldrig försent att bygga upp något igen inte än i alla fall ;-) lycka till alla på era olika stigar och lösningar och hoppas ni hittar rätt.
Mvh Peter B-Holm <3

Kommentar av anonym

Skrivet 13/1

anonyms bild

Jag var en av de första som fick Elvanse när den kom och har haft den sedan dess, tidigare concerta och något jag ej kommer ihåg namnet på.

Elvanse är den som fungerat absolut bäst för mig, observera FÖR MIG. Det är oansvarligt att både rekommendera liksom avråda från denna så kallade medicin då det är högst personligt hur den hjälper/stjälper brukaren.

Det är bara att prova som ger dig din erfarenhet av den.

Det viktiga för mig var att börja hålla igång fysiskt och då jag är skadad/smått handikappad, räckte det med att ta en kvart på motionscykeln varje dag, gärna direkt när jag vaknar. Stor skillnad i upplevelse av medicinen (för mig) när jag "tränar" eller "pumpar" igång kroppen.

Den bästa för mig hittils.

Kommentar av anonym

Skrivet 27/12

anonyms bild

Haft denna i 5 månader. Fungerar bra.

Kommentar av anonym

Skrivet 26/8

anonyms bild

Jag gillar inte den här medicinen alls. Funkade klockrent de första månaderna. Men ju mer min hjärna började vänja sig desto mer humörssvängningar fick jag. Jag fick dessutom självmordstankar varje kväll som medicinen gick ur kroppen. Så nej! Jag rekommenderar inte den här medicinen alls! Jag varnar alla för den här och säger till människor att iaktta stor försiktighet om de envisas att vilja ta elvanse. Var uppmärksam på hur du mår! Elvanse påverkar mer än vad du tror.

Kommentar av anonym

Skrivet 13/10

anonyms bild

Tack för detta. Då vet jag vad min nedstämdhet på kvällarna beror på. // Pia

Kommentar av anonym

Skrivet 12/5

anonyms bild

noterad. Har haft samma effekt med equasim. medecinerna gälloer inte alla . dock så hitills denna månad så har jag haft bäst effekt av Elvanse efter haft testat alla alternative inklusiva psykologiska samtal och arbets terapefter.

Kommentar av anonym

Skrivet 20/8

anonyms bild

Jag är inne på min 3 vecka med elvanse. Jag tar 30mg och ska inom några dagar höja till 50. Har tidigare haft concerta och ritalin i många år. Elvanse är så mycket bättre. Ger ett lugn som jag inte trodde var möjligt

Annons