Betyg:

3.795455

Imovane

Imovane är ett sömnmedel som påverkar de centra i hjärnan som gör att vi kan sova. Används för behandling av olika sömnbesvär som svårigheter att somna, för tidigt uppvaknande eller många nattliga uppvaknanden.

Sömn är viktigt. En kortare period kan sömnmedel vara ett bra hjälpmedel. Har du haft problem med sömnen under lång tid bör du fundera över orsakerna. Är du stressad över något eller kan det ligga någon psykisk sjukdom bakom dina sömnsvårigheter? Dålig sömn kan vara första tecknet på depression. Det är också så att sömnbrist på sikt kan ge depression, då allt blir jobbigt ut en god natts sömn.
Imovane används vid tillfälliga och kortvariga sömnbesvär samt under begränsad tid vid kroniska sömnbesvär.
Imovane har vanligen effekt inom 30 minuter.

Möjliga biverkningar: 

Kan vara beroendeframkallande och ska aldrig användas i mer än en månad i sträck.

Varning för! Använd inte om du har leversjukdom eller besvärande snarkningar med andningsuppehåll under natten, så kallad sömnapné. Drick inte alkohol när du använder Imovane. Dosen kan behöva justeras om du tar preparat med Johannesört. Många läkemedel kan vara farliga att kombinera med Imovane, bland annat ångestdämpande och medel mot svamp.

Verksam substans: Zoplikon

Mer information hittar du på Fass: klicka här.

Uppdaterad 2009-10-07

Betygsätt själv:

Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (44 röster)

Diskussioner om Imovane

Uppdaterad: 2018-03-23

38 kommentarer

Uppdaterad: 2016-02-03

4 kommentarer

Alla diskussioner

Kommentera artikeln

Kommentar av dsfasdf

Skrivet 24/2

dsfasdfs bild

zopiklon är ingen insomningstablett en sömntablett stor skillnad mellan sömn och insomningstablett

Kommentar av anonym

Skrivet 22/7

anonyms bild

Det är både och.

Kommentar av anonym

Skrivet 24/3

anonyms bild

Wow. Bra skrivet. De e så rätt, så rätt för mig.

Kommentar av anonym

Skrivet 24/3

anonyms bild

Jag håller med dig jensa.

Kommentar av Madeleine gunninge

Skrivet 17/1

Madeleine gunninges bild

Behöver imovane så jag kan sova

Kommentar av anonym

Skrivet 29/8

anonyms bild

jag måste ju få säga att jag har utskrivet 1-2 tabl 5 mg Imovane per dygn - tar däremot inte varje natt. men jag har hepatit c med höga levervärden och har blivit beviljad den senaste behandlinen och står i kö. Så min läkare som är överläkare på infektionskliniken skulle skriva ut detta läkemedel om det vore farligt för levern? nej, paracetamol och alkohol är det absolut farligaste för levern , ju även antabus. Dessutom har jag aldrig blivit hungrig på nätterna av Imovane - däremot Theralen

Kommentar av anonym

Skrivet 17/8

anonyms bild

Jag gick upp 10-15 kg i vikt under tiden jag åt Imovane.Det dröjde länge innan jag kopplade ihop viktökningen med det enorma kolhydratsug som Imovane gav mig. Jag kunde gå upp på nätterna o äta utan att minnas det sen.. Nu har jag bytt mot en annan sort o håller på gå ner i vikt.

Kommentar av anonym

Skrivet 13/8

anonyms bild

Imovane är det enda preparatet som fungerar för mina sömnproblem. Jag har fått recept på det under några perioder då jag verkligen haft riktigt svåra sömnproblem. Det som händer är att jag somnar snabbt och lugnt, sover bra och vaknar i tid. Har aldrig lyckats bli beroende heller och får väldigt sällan biverkningar. Morgonsegheten sitter ibland i lite längre än utan piller, men det handlar om en timme kanske, sedan är jag som vanligt igen. Till skillnad från Propavan då jag varit en zombie hela dagen även om jag fått sova lagom.

Vid ett tillfälle när jag tagit Imovane dock, så kände jag mig plötsligt väldigt upprörd och ville bara slå i kudden. Eftersom jag flera gånger drabbats av starka (och förödande) aggressioner när jag tagit Propavan blev jag rädd att samma sak skulle hända igen, men fördelen med Imovane är att jag alltid somnar av den- något som inte kan sägas om Propavan på vilken jag kunnat ligga sömnlös en hel natt. Därför visste jag att om jag bara höll mig lugn tills tabletten kickade in skulle allt gå bra. Så jag slog på avslappnande musik och fokuserade på min andning och efter ungefär tio minuter somnade jag. Och det har inte hänt igen att jag fått aggressioner av Imovane men man ska så klart vara försiktig. Vet du med dig att du lätt blir aggressiv, eller att har svårt att kontrollera den känslan, kanske du ska skippa Imovane!

Kommentar av Matte78

Skrivet 30/10

Matte78s bild

Alla är vi ju olika men Propavan fungerar inte alls bra för mig. Tar väldigt lång tid innan den verkar så man bör ta den minst 2 timmar innan sänggående samt eftersom den kan vara rätt långverkande så är det stor risk att man vaknar upp när klockan ringer och känner sig som en zombie... Då är Imovane mycket bättre, verkar oftast inom 30 min och har relativt kort halveringstid vilket gör att du slipper känna dig dåsig/som en zombie dagen efter. Alla piller har sina biverkningar men jag tycker ändå att Imovane är absolut bäst för sömnbesvär. Har testat Theralen droppar m.m men likt Propavan så känner man sog som en zombie dagen efter...

Kommentar av anonym

Skrivet 29/10

anonyms bild

För att klargöra skillnaden mellan Propavan och Imovane....!
Propavan är en tablett som gör att man slappnar av och har lättare för att somna!
Imovane är en "ren" sönmtablett!
Mindre biverkningar dagen efter av Propavan - slutar verka efter ca: 8 timmar.
Har man riktigt svårt för att sova tag en Propavan 0,5-1 tim. före sänggående. Tag 1 Imovane vid sänggående....lovar att Ni sover bra utan större problem. Kan vara lite hängig dagen efter, men bättre det än att inte sova alls!

Annons