Betyg:

3.78

Liothyronin

Bild

Liothyronin används för att behandla underfunktion i sköldkörteln när Levaxin inte gett tillräcklig effekt.

Liotyronin är ett hormon som normalt bildas i levern och i sköldkörteln och som är av betydelse för ämnesomsättningen. Används oftast för att snabbt omsätta sköldkörtelhormon inför vissa typer av undersökningar, men också till patienter med underfunktion i sköldkörteln.

Liothyronin kan ibland användas i kombination med tyroxin när kroppen inte omsätter tyroxin till liotyronin.
Något riktigt bra test för att undersöka nivåerna av liotyronin i kroppen används inte, utan bedömningen görs av läkare utifrån symptom.

Möjliga biverkningar: 

Feber och leverpåverkan kan uppstå i sällsynta fall. Hjärtklappning, diarré, huvudvärk, darrningar och nervositet kan komma om dosen är för hög eller ökas för snabbt.

Varning för! Liothyronin ska inte användas av personer som har nedsatt funktion av binjurar och hypofysframlob.

Verksam substans: Liotyronin

Mer information hittar du på Fass: klicka här.

Uppdaterad 2013-02-21

Betygsätt själv:

Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (50 röster)

Diskussioner om Liothyronin

Uppdaterad: 2017-03-22

14 kommentarer

Uppdaterad: 2015-06-08

Inga kommentarer

Alla diskussioner

Kommentera artikeln

Kommentar av Elbetto

Skrivet 17/1

Elbettos bild

Äter enbart Liothyronin 60 alla dagar utom sönd 80
har gjort i flera år , dock har min läkare svårt att ställa in rätt dos. levaxinen hjälpte inte sov 18 timmar dygnet undertemp 36 grader trots jag åt 100 om dan. har fortfarande undertemp, men är vaken och har ett liv.

Kommentar av anonym

Skrivet 31/7

anonyms bild

Har varit sjukskriven under 1.5 år. Diagnos utmattningssyndrom och medelsvår depression. Fick tabletter som gjorde mig ännu tröttare. Började gradvis förstå att detta inte var en korrekt diagnos. Har alla symptom för hypoteros och har försökt framföra det men fått svaret att proverna bestämmer och enligt dem har jag inte hypoteros. Tog ut en lista på läkare som skriver ut liothorinet och ringde en privatläkare i min region. Det fanns läkare över hela Sverige. Hon lyssnade på mig och skrev ut hydrokortison (för att trigga igång binjurarna). Åt detta i 4 veckor innan jag började äta både t3 och t4. Skulle äta 10mg t3 och 50 mg t4 till en början. Denna dos skulle ökas under en period på 16 veckor till 4x innan utvärdering skulle göras. Totalt 40 mg t3 samt 200 mg t4. När jag kände mig frisk skulle hydrokortisonet sättas ut (äter 1 tablett varannan dag). Är idag uppe i 20 mg t3 samt 100 mg t4 och mår jättebra. Inga biverkningar alls. Har dock fått rådet att dela upp dosen på två eller tre gånger per dag för att må ännu bättre med ökad dos. Inga blodprover tas nu utan jag ska själv känna efter i min kropp vad som känns bra för just mig. Ska enligt läkaren känna när dosen blir för hög och då ska jag sänka ner den till en lägre dos. Efter att ha gått hos landstinget som enbart gått på prover och inte symptom så känns detta jättebra.

Kommentar av anonym

Skrivet 4/3

anonyms bild

Hur hittade du läkare som skriver ut liothyronin, var hittade du den listan?

Kommentar av anonym

Skrivet 2/3

anonyms bild

Jag skulle gärna vilja komma i kontakt med läkare som ser till hur jag mår istället för blodprov. Äter idag 20 lio och 100 levaxin men min läkare säger att jag måste sänka min lio dos vilket gör mig sämre. Hon påstår att hon ser på proverna, men jag mår mycket bättre nu. Vem kan jag vända mig till?

Kommentar av anonym

Skrivet 30/10

anonyms bild

Har tagit Levaxin 100 i många år och värdena är bra. Blivit mycket trött och har alla symtom på underfunktion. Tvingade VC att få prova liotyronin, tar nu 50 Levaxin o 10 liotyronin kan detta vara normalt att börja med, känner mig lite piggare men börjat få värk i händer o fötter som samtidigt blivit varmare. Kanske för lite Levaxin eller Liothyonin ?

Kommentar av anonym

Skrivet 27/6

anonyms bild

Hej,
Jag tar 150 mikrogram Levaxin och 10 mikrogram Liothyronin. Har gått ner från 90 kg till 81 kg på ca 4 månader. Jag hade tidigare enbart Levaxin och började få tillbaka mina tidigare symptom som jag hade före behandling, ex värk i leder. Dessa är borta nu.
M v h Katarina

Kommentar av Marre

Skrivet 11/7

Marres bild

Och vilken läkare skriver ut Liotyronin då? Alla vägrar och ni som fått det utskrivet lämnar aldrig läkarens namn. Har försökt i flera år.
Tack alla bröder och systrar att ni agerar som de inkompetenta läkarna och ni är inte mycket till hjälp. Bara egoistiska skrytmånsar. Tyvärr......

Kommentar av anonym

Skrivet 7/10

anonyms bild

Dr Ali på Hagakliniken i Gbg skriver ut det... han är otroligt duktig! Gått i 10 år hos honom.

Kommentar av anonym

Skrivet 10/10

anonyms bild

Vad kostar provtagningarna som man gör i samband med o få testa Lio? Tänkte boka en tid hos Ali men är rädd för kostnaderna.

Kommentar av anonym

Skrivet 23/8

anonyms bild

Min läkare på endokrin Bertil Ekman (överläkare på Universitets sjukhuset i Linköping)skrev ut detta iom att jag inte går att ställa in med enbart Levaxin men förslaget var mitt och han påpekade att man kan få obehaglig hjärtklappning,äter nu 75 micgrogram Levaxin och 0,5 liothyronin morgon och lunch...mår inte så mycket bättre och har istället fått kraftig diarré..men jag bara bad honom att får prova, han berättade att det varit ett par dödsfall då patienter köpt...600 ggr för stor dos på nätet.

Annons