Betyg:

3.761365

Lyrica

Lyrica är ett läkemedel som kan skrivas ut mot epilepsi, ångest och långvarig smärta som orsakats av nervskada.
Lyrica är ett så kallat antiepileptikum.

Verkningsmekanismen bygger på en dämpning av nervcellernas hyperaktivitet genom påverkan på kalciumkanalerna. Detta skiljer Lyrica från flera av de befintliga läkemedlen.

Det är viktigt att Lyrica tas regelbundet, varje dag vid samma tidpunkt.

Möjliga biverkningar: 

Exempel på biverkningar är trötthet, yrsel, ökad aptit, nedsatt uppmärksamhet, viss klumpighet, minnesstörningar, muntorrhet, förstoppning, svullnad i armar och ben, svårighet att tala och balanssvårigheter. De flesta biverkningar går över efter en tid.

Varning för!

Ändra inte dosen eller sluta med Lyrica själv utan att tala med din läkare.

Källa: Pfizer

Verksam substans: Pregabalin

Mer information hittar du på Fass: klicka här.

Uppdaterad 2012-03-14

Betygsätt själv:

Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (88 röster)

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 5/12

anonyms bild

jag fick lyrica av en kompis asså den är så mycket bättre än alkohol och cigg.. jag har inget ångest och ingen depression. Så jag tar lyrica innan jag ska på konferens eller fest och det gör mig så mycket social och min kropp känns så skönt..

betyder det att jag har ångest eller depression ändå? för mig känns det som "ta en öl med kompisarna".

är inte alkohol värre? som är kristallklart laglig!

Kommentar av SOCKER CONNY

Skrivet 15/12

SOCKER CONNYs bild

FY FAN... Varre utsattningssymptom an opiater per behandlingstid.

Kommentar av anonym

Skrivet 8/9

anonyms bild

Haft ångestproblematik sen ungdomen, åkte på en rejäl depression för c:a 8 år sedan, självmordsförsök så ofta jag fick läge. Provat exakt allt som finns, utom heroin. Inget hjälper mot ångest (i bästa fall benzo, någon timme). Visst en riktigt lömsk medicin men den gjorde så att jag lever än idag. Äter 3 × 300mg/dag, fass rekomendation bygger på fullt friska individer, troligen med optimal fysik. Är man deprimerad SKA man prova lyrica, hellre medicinberoende än död. Mvh

Kommentar av anonym

Skrivet 15/4

anonyms bild

Hur snabbt märker man effekt med lyrica?
Har ätit 4 dagar smärtan detsamma.

Kommentar av Tveksam men nu säker

Skrivet 12/10

Tveksam men nu säkers bild

Jag har ätit Lyrica i över ett år mot i första hand GAD.
Tog väldigt lång tid i början innan jag blev normal s a s.
Kände mig full och vinglig i över en månad.
Mot min värk äter jag Citodon och har gjort länge och fungerar bra på det.
Äter även två sorters antidepressiva och Sobril vilket fungerar bra.
Jag kan ha ett någorlunda uthärdligt liv.
Nu till saken, jag har två vänner som känt sig Såååå Mycket mindre ångestfyllda med Lyrican och jag tyckte inte att det blev sån stor skillnad. Jag hade ångest ändå.
Pratade med min läkare och vi kom fram till att eftersom den inte gjorde så stor skillnad på mitt liv och med risk för biverkningar, plus stt den är så oerhört dyr, skulle vi sätta ut den.
Så är nu gjort.... Och jag tror jag gjorde FEL!!!!!!!
Jag hade FEL!
Jag tyckte att den inte hade nån större inverkan på ångesten, men jo det måste den ha haft!!!
Har samma plågsamma ångestpåslag som innan och inte ens Sobrilen hjälper som förr!
Jag känner igen hur jag mådde för längesen!
Ångest, kort till humör, kort till panik och jag går på min son onödigt häftigt i tonen.
Han har också diagnoser och behöver en lugn mamma.

Jag trappade ner ganska fort och det gick bra. Har varit utan några veckor nu och nu känns det gamla måendet igen.
Så ta en funderare om ni tycker att det INTE hjälper.
Det kan vara så att den faktiskt gör det ändå, som med mig, jag hade väl inbillat mig att jag "skulle bli frisk".
Men nu, med två antidepressiva, Sobril och Citodon mot fibron inser jag mitt misstag.
Jag tänker ringa läkaren så han får sätta in den igen och hoppas att det inte tar lika lång tid som förra gången att "bli van".

Kommentar av Ångest Gbg

Skrivet 4/6

Ångest Gbgs bild

Hej! Har ätit Lyrica i ett antal år mot generaliserad ångest säkert mer än 6. Den värsta biverkningen som jag har upplevt med medicinen för mig är: dvalliknande tillstånd eller letargi som det så fint heter på medicin språk. Sjuklig slöhet det att man blir lat och inte företar sig något och det blir jobbet, samhället, familjen lidande av. När man blir en allt mer grå person som inte kommer igång och får något gjort. Sen så för något år sedan hade jag ibland en yrsel som kom satt i alt från en halvtimme till när det var som värst flera timmar den har jag dock inte nu haft på länge som tur är. Kanske har man blivit av med den en biverkning av medicinen. Hur har Lyrica hjälpt mot själva ångesten då motligt. Man skulle kunna höja dosen för att bli av med den kvarstående ångesten men då skulle man bli ännu mer slätstruken vilket inte är att föredra ty då det redan är slätstruket så det räcker Lyrica kommer som det är i nu läget inte ta bort ångesten helt man kommer ha perioder med lättare som djupare men kanske inte hela tiden Min läkare har sagt att folk brukar föredra att ha det lite slätstruket framför att må så dåligt. Men nu till min stora fråga har inte vi människor med Gad rätt till ett liv också med livskvalitet. Verkar inte så ty då det i nu läget inte finns någon bra medicin som fungerar fullt ut Utan några jobbiga biverkningar.

Kommentar av Leapfrog

Skrivet 17/5

Leapfrogs bild

Hej - jag har tagit 200mg Lyrica i ca 2 år mot nervsmärta(sveda och bränningar)men som aldrig har hjälpt. Jag har aldrig lyckas gått upp högre pga att jag blir så trött under dagen, vilket gör det svårt att jobba. Vad som har gjort att jag har fortsatt under dessa 2 år är att det har varit som bra sömnmedicin - att jag har kunnat sova 7-8 timmar under natten. Men nu vill jag gå av den eftersom det är nervsmärtorna jag vill åtgärda. Nu föreslår min läkare en ny medicin Palexia depot, vilket jag är osäker till. Iallafall så försöker jag sluta med Lyrica. Jag känner ingen ångest men däremot så infinner på eftermiddagen - utmattning och känner mig svag i kroppen och muskler. Är detta en utsättningasymptom? Visserligen har jag hypotyreos(hashimoto) och tar medicin mot det men jag har inte upplevt något liknande. Kan det vara Lyrica eller något annat man skall vara orolig för?

Leapfrog

Kommentar av Melan

Skrivet 29/7

Melan s bild

Hej, jag vet inte så mycket om din egentligen fråga men vill bara varna dig lite för att äta palexia. Min smärtläkare satte in det på mig o det gav ialf mig de mest fruktansvärda verklighetsliknade vedervärdiga mardrömmar o sån överdriven oro o överkänslighet vaken. Kunde gråta i timmar för en överkörd räv tror jag det var och bli hysterisk om skolbussen med dottern var en minut sen. Vägrade ta palexian när jag insåg sambandet o fick börja med oxycodone o oxynorm ist för min smärta. Visserligen så hög dos som 40 mg morgon o kväll Depo o tio mg 2 ggr Max per dygn. Plus lyrika 75 X2000 bara.Men tar det mesta av smärtan o låter min hjärna vata så "normal" den nu kan. Inte säkert har du har problem pga palexian men mina biverkningar kom också framåt eftermiddagen o jag blev så trött i kroppen att jag kunde bli sittande på en stol i timmar o inte orka resa mig upp eller lyfta armarna. Hemskt. Hör med din läkare om det kan vara biverkningar av palexian. Hoppas den ordnar sig för dig o du fick ut nåt vettigt av mitt pladder;-) ta hand om dig o stå på dig mot läkaren om det behövs. Du känner din kropp bäst. Kram, melan

Kommentar av anonym

Skrivet 11/12

anonyms bild

Har fått Lyrica kombinerat med Tramadol mot nervsmärta Tillsammans 600 mg per dag I början fungerade det bra men efter 4 mån en stor viktuppgång Sedan började smärtorna vandra runt i kroppen och fick andra symtom. När jag talade med läkaren så förnekade han medicinernas biverkningar.Efter 2 år så ville jag sluta med dessa preparat då jag hört om dess negativa effekter. Läkaren sa att då är det väl bara att sluta då och sen avbröt han uttagen på apoteket Fick så hemska symtom,krypningar i kroppen
så jag inte kunde sova,enorma svettningar,magsmärtor mm Läkaren förnekar biverkningar. Får man som läkare göra så här mot en patient?

Kommentar av anonym

Skrivet 7/9

anonyms bild

nej och åter nej sjakl trappas ned sakta gäller dom flesta piller...

Annons