Betyg:

3.30769

Premalex

Antidepressiv medicin som ges mot humörsvängningar och nedstämdhet under tiden före mens, när symptomen blir så svåra att de påverkar det dagliga livet med jobb eller familj. Tillståndet kallas
premenstruellt dysforiskt syndrom och är en form av svår PMS.

Premalex är en selektiv serotoninåterupptagshämmare, SSRI. Det verkar på serotoninsystemet i hjärnan genom att öka serotoninnivåerna. Obalans i serotoninsystemet anses ha en viktig betydelse för utvecklingen av premenstruellt dysforiskt syndrom.

Tabletten tas inte hela tiden, utan bara de två veckor mellan ägglossning och fram till första mensdagen.

Möjliga biverkningar: 

Illamående är en vanlig biverkning. Några av de mindre vanliga är rinnande näsa, minskad eller ökad aptit, ångest, rastlöshet och ytterligare en lång, lång lista på möjliga biverkningar är rapporterade som kan uppkomma.

Varning för! Använd inte under graviditet, men då har du ju heller ingen mens och inga mensrelaterade problem. I vissa andra lägen är det också olämpligt att ta den här typen av läkemedel, läs mer på Fass-länken nedan om du vill veta mer.

Verksam substans: Escitalopram

Mer information hittar du på Fass: klicka här.

Uppdaterad 2012-08-08

Betygsätt själv:

Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (13 röster)

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 22/1

anonyms bild

Premalex är det bästa som hänt. Jag blir lugn humötet blir bättre och jag får saker gjorda. Annars kan jag se något ligga på golvet och bara kliva över det. Med premalexen tar jag upp det istället. Jag slipper även ångesten som kommer vid pms. Nu har jag ganska svår pms så att vara utan den är inte ett alternativ. Jag mår lite illa dom första dagarna men går över efter 2-3 dagar och är värt det för att kunna fungera mer normalt vid pms perioden

Kommentar av anonym

Skrivet 12/4

anonyms bild

Varför är medicinen så dyr? Jag frågade om det fanns billiga tabletter och fick svaret ja. På apoteket sa de att det var Cipralex jag fått, en medicin mot depression, och jag ville inte ha dem. Jag trodde att det var fel piller.

Nu har jag pratat med kliniken som säger att Premalex och Cipralex är exakt samma tabletter med olika namn, 767 kr för Premalex och 180-någonting för Cipralex. Samma tabletter från samma fabrik förpackas olika för olika indikationer. Varför? Skillnaden är fullkomligen hutlös!

Kommentar av anonym

Skrivet 30/8

anonyms bild

Mår verkligen illa och är sjukt trött. Humöret blir bättre men har ingen aptit. Står hellre ut med att vara sur.

Kommentar av Jeanette

Skrivet 7/12

Jeanettes bild

Hej. Jag har idag börjat äta premalex 10 mg.
Ska öka till 2 efter 3 dagar. Äta ägglossning till mens.
Min förhoppning är att det ska mota bort monstret som är orolig o gnäller så förbaskat. Lite illamående idag i känsla av ledsen.
Var dum kanske som tog på morgonen ?? Hoppas slippa sexlustbortfall och trötthet.

Kommentar av anonym

Skrivet 4/5

anonyms bild

Känner mig konstig, illamående osv men de hjälper mot humör. Men tycker jag blir alldeles för lat orkar ingenting orkar inte gå utanför dörren. Så om jag vill sitta hemma o inte hade hundar o gå ut med hade jag fortsatt för de funkar för humöret men kan ju inte vara såhär loj ursch.

Kommentar av anonym

Skrivet 8/2

anonyms bild

Jag är ännu en premalex fungerar för. Var ytterst skeptisk. De laborerade med Sertralin förut, utan speciell effekt. Kände att de kapade de värsta men tänkte är nog bara medvetenheten om att jag äter som får mig att inte Filippa totalt i utbrotten. Ökade t två tabletter, och voila! Det var verkligen premalexen, och nu fick jag uppleva PMS utan explosioner och självmordstankar. Och mina barn slapp ha en mamma som gormar . Visst jag blir arg men jag fastnar inte i långa haranger.
Inga negativa biverkningar.

Kommentar av anonym

Skrivet 27/11

anonyms bild

Men väldigt jobbigt med illamående, aptitlöshet, sexlust noll, hårbortfall, robot jag.

Kommentar av anonym

Skrivet 21/7

anonyms bild

Fungerar verkligen, efter år som ett vandrande monster så känner jag mig som en människa igen och känner äntligen ro och glädje! Premalex har räddat både mig och mitt förhållande!

Kommentar av Kvinna 20 år

Skrivet 27/11

Kvinna 20 års bild

Premalex raderade mina psykiska PMS-symptom, som ett suddgummi. Det fungerar verkligen! Jag går från att vara uttalat deprimerad till normal på mindre än två dagar med den här tabletten.

Annons