Betyg:

3.885715

Tramadol

Tramadol är ett morfinliknande smärtstillande medel som utövar sin effekt genom att blockera smärtsignalerna till hjärnan.
Tramadol kan hjälpa till att minska svår och måttlig smärta. Finns i flera olika märken av olika tillverkare.

Möjliga biverkningar: 

Illamående, svettning, yrsel, huvudvärk, trötthet, dåsighet, besvärande blodtrycksfall när man står eller reser sig upp, muntorrhet och kräkningar är några av de vanligare.

Bland de allvarligare är risken att bli beroende och en ibland plågsam abstinens kan uppträda. Hallucinationer och en overklig känsla att vara övermäktig kan leda till olämpliga beslut är några av biverkningarna som diskuteras på forumet.

Hur fungerar Tramadol för dig?

Varning för! Tramadol kan vara vanebildande.

Verksam substans: Tramadolhydroklorid

Mer information hittar du på Fass: klicka här.

Uppdaterad 2011-02-22

Betygsätt själv:

Ditt betyg: Inget Medel: 3.9 (35 röster)

Kategorier:

Smärta beroende

Diskussioner om Tramadol

Uppdaterad: 2014-09-21

3 kommentarer

Alla diskussioner

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 28/11

anonyms bild

är tradolan ett rusningsmedel ? inte mot värk eller vadå
vad fään är tradolan oc vad slags effekt ger det
vad är vitsen med att äta dem med citodon ?
vill ha ett svar på frågan tack

Kommentar av anonym

Skrivet 31/1

anonyms bild

Hej.
Såg din ned värdet inslag.
Själv knaprat domi 5 år nu.
Ingen värk ingen abstinens.
Jag har fått ett fungerande liv..
Som du vet så är alla mediciner bara till för att lindra inget annat..
Mr p

Kommentar av RNH

Skrivet 25/10

RNHs bild

Frågan är om 1/8000 gäller även vid längre behandlingstid än 6 mån. Undrar detta då den notisen följer direkt efter kommentar om behandlingstid i Wikipedia. Jag citerar: "Risken är mindre vid kortare behandlingstid än 6 månader men utsättningssymptom kan förekomma även vid behandlingstid kortare än 6 månader. Vid normala doser har en beroendefrekvens på 1 av 8000 rapporterats..." Så därför ser jag en syftningsproblematik här - syftas det på behandlingstid kortare än 6 månader, eller...?

Kommentar av karins

Skrivet 7/4

karinss bild

ska visst vara svårt att få ut tramadol. men jag ringde och bad att få ut mera och fick ut 300 stycken.....

Kommentar av anonym

Skrivet 14/1

anonyms bild

Hur mycket morfin är det i Tramadol 100 mg?

Kommentar av anonym

Skrivet 18/5

anonyms bild

Din kropp har inprogrammerad skydd (medfödd) mot smärta (hot utifrån)! Din egen kropp producerar försvar som har olika medicinska namn. Det finns bl. annat ett hormon som hjälper dig att uthärda smärta, men ibland vid akuta fall (olyckshändelse eller långvarig ihärdig smärta sätter DOKTORER in en sk. push up för att öka din kropps försvar mot stark smärta: -DÅ FÅR DU TRAMADOL ELLER TRADOLAN, CITODON OSV. för att uthärda utan psykiskt kollaps. Tramadol tx. ökar alltså produktionen av denna hormon, men stort MEN, nackdelen är om man äter pillren längre än nödvändigt (tills det värsta smärtan lägger sig) att kroppen vänjer sig att få ständig hjälp så lägger kroppen av att producera serotonin utan hjälp och tillbakavägen (avvänjningen) är MYCKET smärtsamt och långvarig, så snälla ät inte smärtstillande läkemedel i onödan effekten / tabl. är mycket kortvarig, du blir hög en liten stund ( 1 dag) med tiden kräver kroppen mer och mer till slut får du en psykisk kollaps så att du dör. Ju starkare piller det så värre, tro mig, jag har varit där vid ett ryggskott och fastnat i 22 år. Idag är jag över 60 år, full av ånger, smärtan finns där men ingen tramadol tack! Bra för akutfall men inte som rusningsmedel. Snälla var rädd om dig och dina nära o kära.Kram från en fd. missbrukare med läkarnas hjälp.

Kommentar av anonym

Skrivet 21/1

anonyms bild

Det ÄR ingen morfin i tramadol, däremot är det en opioid som liknar morfin,men tramadol och morfin är som att jämföra alvedon och treo. liknande effekt men två helt olika preparat..

Kommentar av wila

Skrivet 7/10

wilas bild

Tramadol ett måste mot min smärta, nacken och ryggen. Där emot den kolliderar med mina hjärtmedicin, därför jag försöker skaffa plåster om de går.

Kommentar av anonym

Skrivet 22/8

anonyms bild

Tramadol/Tradolan är mycket effektivt men man blir lätt "flummig". Den verkan samt risken för svår abstinens antar jag är orsaken till sjukvårdens "njugghet" med att skriva ut tramadolhydrokloridinnehållande läkemedel. MEN... det är trots allt endast en av 8000 användare som verkligen blir beroende. Jag tror att läkarnas restriktivitet ofta är negativ eller rent kontraproduktiv. Många går och har ont i onödan för att en på åttatusen blir beroende, andra skaffar sig smärtstillande tabletter på andra sätt än genom sjukvården eller dricker alkohol istället. Långvarig, kronisk smärta gör man helt enkelt allt man kan för att dämpa. Jag hade under flera år en återkommande svår värk i höften, innan den blev ersatt med höftprotes, och i början av den 15 år långa "smärtperioden" hade jag Dexofen, tills det förbjöds, därefter Tramadol. Men läkarnas inställning till att skriva ut något ur "läkemedelsgruppen mellan alvedon och morfin" blev alltmer restriktiv. Jag använde dexofen resp. tramadol max 4-5 dygn i rad men kände ändå av en viss abstinens ibland.
En typiskt svensk "renlevnadsfilosofi för andra", kanske. Jämförelser med den tidigare och i andra länder oansvariga antibiotikaanv. kan också spela in.
Anders Westergren, skogsarbetare i Höör.

Kommentar av anonym

Skrivet 7/1

anonyms bild

Har absolut inga problem med att få utskrivet Tradolan trots en interaktion med andra av de tabletter jag måste ta.
Får både Tradolan Retard 200 mg och Ketogan 5mg

Annons