Betyg:

3

Vagifem

Innehåller det kvinnliga könshormonet estradiol, som är identiskt med det östrogen som produceras i kvinnans egen kropp. Används för att lindra eller eliminera besvär i vaginan såsom torrhet, irritation och smärta vid samlag, som orsakas av sjunkande östrogennivåer i kroppen, vilket inträffar vid klimakteriet.
Minskar också risken för benbrott
Oftast till kvinnor under 65 år. Finns idag bara kvar i den minsta dosen, 25 mg.
Ur Janusinfo: "Sju av tio kvinnor i övergångsåldern har vasomotoriska besvär i form av svettningar och värmevallningar som kan ge upphov till sömnproblem. Ungefär tre av dessa sju kvinnor har så svåra besvär att de önskar behandling. Besvären förekommer under några år före och efter den sista menstruationen, menopausen.

Risken för bröstcancer med medelpotenta östrogenpreparat ökar med behandlingstidens längd och blir märkbar efter fem års behandling. Risken är större vid kombinationsbehandling jämfört med enbart östrogensubstitution. Behandlingen bör inte pågå längre än nödvändigt, det vill säga den bör utvärderas och omprövas årligen."

Möjliga biverkningar: 

Ökar risken för flera olika cancersorter, men minskar också risken för kolorektal cancer.
Ökad risk för hjärnblödning.

Varning för! Undvik om du har eller misstänker att du har bröstcancer eller annan tumör. Likaså om du har ökad risk för blodpropp i benen eller i lunga. Tala med din läkare om du har annan hormonbehandling, problem med hjärta, lever eller njure.

Verksam substans: Estradiol

Mer information hittar du på Fass: klicka här.

Uppdaterad 2009-08-14

Betygsätt själv:

Ditt betyg: Inget Medel: 3 (8 röster)

Kommentera artikeln

Kommentar av positiv

Skrivet 25/2

positivs bild

Jag tycker Vagifem är en utmärkt hjälp för mig mot mina torra slemhinnor

Kommentar av sevgus

Skrivet 30/6

sevguss bild

Hej!
Har börjat med Vagifem sedan ett år.Jag har fått högtblodtryck,gått upp i vikt och allmänt mår inte så bra just nu.Min doktor från vårdcent.rekomenderat att sluta med vagifem!!

Kommentar av Mia63

Skrivet 8/3

Mia63s bild

Hej. Jag har börjat med Vagifem sedan två veckor. Jag har fått huvudvärk och lite illamående . Kan det bero på att jag tar Vagifem??

Annons