Uppdaterad: 2012-09-24

11 kommentarer

“Johannesört - lika bra som antidepressiva”

Bild

Beata Molin, farmaceut, berättade att johannesört och paroxetin har jämförbar effekt. Här självskattas depressionsnivån i en tysk studie enligt Hamilton-skalan på den stående axeln och antal behandlingsdagar på den liggande.

Fakta om Neurokan

Milt stämningshöjande, rogivande och sömngivande.

Varning för: Johannesört kan störa effekten av många läkemedel, till exempel...

3.533335
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (15 röster)

Fakta om Paroxetin

Paroxetin är ett läkemedel mot psykiska sjukdomar som depression, tvångssyndrom och social fobi hos vuxna.

Varning för: Var försiktig med läkemedlet om du någon gång har haft maniska...

2.866665
Ditt betyg: Inget Medel: 2.9 (30 röster)

Fakta om Seroxat

Medicinen används vid behandling av vuxna med depression eller ångesttillstånd, som tvångssyndrom, social fobi och vid posttraumatiskt stressyndrom.

Varning för: Du skall inte äta läkemedlet om du har haft epilepsi eller...

3.6
Ditt betyg: Inget Medel: 3.6 (5 röster)

För många med lättare depression ger behandling med johannesört ett lika bra resultat som ett vanligt antidepressivt läkemedel, och med färre biverkningar, visar forskningsresultat.

Det var vid Apoteksmässan i Kista som Beata Molin, farmaceut och lärare vid Karolinska Institutet om naturläkemedel, talade om johannesört
och hon refererade till två stora genomgångar av studier från Cochraine och myndigheten SBU som visar övertygande resultat. Johannesört verkar kunna hjälpa människor med depression.

I publiken satt huvudsakligen apotekspersonal och inköpare.

-Som monobehandling är johannesört ett bra preparat att rekommendera till någon som känner sig nedstämd eller lätt deprimerad, förklarade Beata Molin.

I en av studierna hade 251 patienter deltagit. De hade mellan mild till allvarlig
depression som mättes enligt den etablerade Hamilton-skalan, utan andra diagnoser som schizofreni eller psykos.
Under en sammanlagd period på sex veckor fick hälften johannesört och den andra hälften fick ett antidepressivt läkemedel med paroxetin, som
finns i bland annat Seroxat. I nästa fas testades också placebo. Inga fick veta vilka piller som gick till vem, varken forskare, läkare eller
testpersonerna.

Resultatet var tydligt. Placebo fungerade sämst. Paroxetin och Johannesört var lika verksamma, båda höjer serotonin-nivåerna och minskar depressionen, men gruppen som tagit johannesört slapp de svåra biverkningar som flera i paroxetin-gruppen fick kämpa med.

Studien, som letts av tyska forskare vid universitetet i Berlin och är publicerad i tidskriften British Medical Journal, bekräftar andra studier som gjorts på ämnet och som granskats av både SBU och Cochraine som gör stora metastudier.

Johannesört är den gula buskliknande blomman som växer vid ängar och sjöar runt om i Europa. Det är själva blomman som har de medicinska egenskaperna. När blomman tillreds blir färgen starkt röd och saften innehåller bland annat hypericin, hyperforin, biflavonoider och fenolföreningar.

- Risken för interaktioner är stor med flera kända läkemedel och det kan påverka effekten av till exempel p-piller, säger Beata Molin.

Interaktioner betyder att två läkemedel tillsammans kan få en annan effekt än var och en för sig. Johannesört påverkar vissa andra läkemedel genom att det minskar deras effekter. Och tas det tillsammans med andra antidepressiva behandlingar kan det tvärtom ge en ökad effekt med risk för överdos och eventuellt så kallat serotonergt syndrom.

När det gäller växtbaserade läkemedel är val av märke och dos alltid svårt.

- Man ska inte laborera med doserna själv, utan alltid följa dosanvisningen på förpackningen. Den är testad och godkänd av
Läkemedelsverket. Vill man öka doserna ska man bara göra det i samråd med läkare.

I denna studien fick personerna 900 mg johannesört intaget vid tre tillfällen, alltså tabletter med 300 mg i varje. Det är mer än vad som rekommenderas på förpackningen till exempelvis Neurokan. Gruppen
med serotoninåterupptagshämmaren Paroxetin fick 20 mg per dag.

- Vad gäller märke ska man välja sådana naturläkemedel som är registrerade hos Läkemedelsverket, då har de bedömt kvalitet och säkerhet, avslutar Beata Molin.

 

Här hittar du studien:

Acute treatment of moderate to severe depression with hypericum extract WS 5570 (St John's wort): randomised controlled double blind non-inferiority trial versus paroxetine

Artikel skriven av Hanna Brodda 2012-09-10
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av SOCKER CONNY

Skrivet 15/12

NEJ,NEJ,NEJ interagerar med

SOCKER CONNYs bild

NEJ,NEJ,NEJ interagerar med for mycket med annan medicin.

Kommentar av Mokina monki

Skrivet 27/9

Panikångest

Mokina monkis bild

Hjälper absolut mot panikångest!!!

Kommentar av nallemaja

Skrivet 24/11

neurokan

nallemajas bild

Neurokan har hjälpt min deprimerade dotter helt enormt. Tar dock en högre dos än den rekommenderade i Sverige. Men nu har Neurokan slutat att säljas i Sverige !! Blir så ledsen över att den bara försvinner från marknaden utan en chans att trappa ned dosen. Är nu slutsåld på varje apotek. Den var kanske för bra.....

Kommentar av hormonsvängar

Skrivet 21/2

johannesört

hormonsvängars bild

jag tog dropparna i några veckor, tror att det hjälpte och jag var på bättre humör och inte lika gråtig. Jag använder Nova-ring som preventivmedel och den har samma hormoner som p-piller, hörde då att johannesörten inte påverkar ringen men nu har jag haft hämska humörsvängar och varit hämsk, kom idag på att johannesörten måst ha tagi ner verkan och satt upp och ner på mina hormoner. påverkar säkert inte alla på samma sätt.

Kommentar av Sunil

Skrivet 24/9

Johannesört hjälper mig när

Sunils bild

Johannesört hjälper mig när jag får ångestattacker. Jag har det i perioder och då tar jag det och då går det nästan bort helt. Jag vet inte hur det fungerar men det gör det. Prova tycker jag. Lycka till!!!

Kommentar av Karin Kristoffersson

Skrivet 13/7

Johannes ört

Karin Kristofferssons bild

Har självt Att fröer, blivit stora bara undrar hur man använder det?

Kommentar av adnil

Skrivet 17/9

Johannesört+ångest+panikångest

adnils bild

Hjälper det även mot ångest och panikångest?

adnil

Kommentar av Mokina monki

Skrivet 27/9

Panikångest

Mokina monkis bild

Absolut! Hjälpte mig enormt mycket. Hade inte klarat mig annars.

Kommentar av Helén

Skrivet 13/8

Johannesört KAN hjälpa.

Heléns bild

Jag har aldrig ätit lugnande eller liknanade, men har fått mycket kraftig panikångest. Ibland har jag känt mig otroligt nere. Jag har använt Neurekan - enbart. Fr mig har det hjälpt. har aldrig använt mer än vad som står på förpackningen. LITE oro etc ska man kunna stå ut med - det har människan gjort i alla tider. Men neurekan "lyfter" så pass mycket att det som finns kvar är mycket hanterbart. Jag blir lugnare, känner mig bättre till mo9ds och kan ta tag i annat istället för att endast "slåss mot ångest". Jag rekommenderar Neurekan först av allt.
OBS! Går du på p-piller eller liknande - då ska du INTE ta Neurekan - så står det i beskrivningen i alla fall.

Kommentar av anonym

Skrivet 11/4

Wow

anonyms bild

Jag måste prova det!!!

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons