Uppdaterad: 2012-09-24

11 kommentarer

“Johannesört - lika bra som antidepressiva”

Bild

Beata Molin, farmaceut, berättade att johannesört och paroxetin har jämförbar effekt. Här självskattas depressionsnivån i en tysk studie enligt Hamilton-skalan på den stående axeln och antal behandlingsdagar på den liggande.

Fakta om Neurokan

Milt stämningshöjande, rogivande och sömngivande.

Varning för: Johannesört kan störa effekten av många läkemedel, till exempel...

3.642855
Ditt betyg: Inget Medel: 3.6 (14 röster)

Fakta om Paroxetin

Paroxetin är ett läkemedel mot psykiska sjukdomar som depression, tvångssyndrom och social fobi hos vuxna.

Varning för: Var försiktig med läkemedlet om du någon gång har haft maniska...

2.931035
Ditt betyg: Inget Medel: 2.9 (29 röster)

Fakta om Seroxat

Medicinen används vid behandling av vuxna med depression eller ångesttillstånd, som tvångssyndrom, social fobi och vid posttraumatiskt stressyndrom.

Varning för: Du skall inte äta läkemedlet om du har haft epilepsi eller...

3.6
Ditt betyg: Inget Medel: 3.6 (5 röster)

För många med lättare depression ger behandling med johannesört ett lika bra resultat som ett vanligt antidepressivt läkemedel, och med färre biverkningar, visar forskningsresultat.

Det var vid Apoteksmässan i Kista som Beata Molin, farmaceut och lärare vid Karolinska Institutet om naturläkemedel, talade om johannesört
och hon refererade till två stora genomgångar av studier från Cochraine och myndigheten SBU som visar övertygande resultat. Johannesört verkar kunna hjälpa människor med depression.

I publiken satt huvudsakligen apotekspersonal och inköpare.

-Som monobehandling är johannesört ett bra preparat att rekommendera till någon som känner sig nedstämd eller lätt deprimerad, förklarade Beata Molin.

I en av studierna hade 251 patienter deltagit. De hade mellan mild till allvarlig
depression som mättes enligt den etablerade Hamilton-skalan, utan andra diagnoser som schizofreni eller psykos.
Under en sammanlagd period på sex veckor fick hälften johannesört och den andra hälften fick ett antidepressivt läkemedel med paroxetin, som
finns i bland annat Seroxat. I nästa fas testades också placebo. Inga fick veta vilka piller som gick till vem, varken forskare, läkare eller
testpersonerna.

Resultatet var tydligt. Placebo fungerade sämst. Paroxetin och Johannesört var lika verksamma, båda höjer serotonin-nivåerna och minskar depressionen, men gruppen som tagit johannesört slapp de svåra biverkningar som flera i paroxetin-gruppen fick kämpa med.

Studien, som letts av tyska forskare vid universitetet i Berlin och är publicerad i tidskriften British Medical Journal, bekräftar andra studier som gjorts på ämnet och som granskats av både SBU och Cochraine som gör stora metastudier.

Johannesört är den gula buskliknande blomman som växer vid ängar och sjöar runt om i Europa. Det är själva blomman som har de medicinska egenskaperna. När blomman tillreds blir färgen starkt röd och saften innehåller bland annat hypericin, hyperforin, biflavonoider och fenolföreningar.

- Risken för interaktioner är stor med flera kända läkemedel och det kan påverka effekten av till exempel p-piller, säger Beata Molin.

Interaktioner betyder att två läkemedel tillsammans kan få en annan effekt än var och en för sig. Johannesört påverkar vissa andra läkemedel genom att det minskar deras effekter. Och tas det tillsammans med andra antidepressiva behandlingar kan det tvärtom ge en ökad effekt med risk för överdos och eventuellt så kallat serotonergt syndrom.

När det gäller växtbaserade läkemedel är val av märke och dos alltid svårt.

- Man ska inte laborera med doserna själv, utan alltid följa dosanvisningen på förpackningen. Den är testad och godkänd av
Läkemedelsverket. Vill man öka doserna ska man bara göra det i samråd med läkare.

I denna studien fick personerna 900 mg johannesört intaget vid tre tillfällen, alltså tabletter med 300 mg i varje. Det är mer än vad som rekommenderas på förpackningen till exempelvis Neurokan. Gruppen
med serotoninåterupptagshämmaren Paroxetin fick 20 mg per dag.

- Vad gäller märke ska man välja sådana naturläkemedel som är registrerade hos Läkemedelsverket, då har de bedömt kvalitet och säkerhet, avslutar Beata Molin.

 

Här hittar du studien:

Acute treatment of moderate to severe depression with hypericum extract WS 5570 (St John's wort): randomised controlled double blind non-inferiority trial versus paroxetine

Artikel skriven av Hanna Brodda 2012-09-10
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av SOCKER CONNY

Skrivet 15/12

NEJ,NEJ,NEJ interagerar med

SOCKER CONNYs bild

NEJ,NEJ,NEJ interagerar med for mycket med annan medicin.

Kommentar av Mokina monki

Skrivet 27/9

Panikångest

Mokina monkis bild

Hjälper absolut mot panikångest!!!

Kommentar av nallemaja

Skrivet 24/11

neurokan

nallemajas bild

Neurokan har hjälpt min deprimerade dotter helt enormt. Tar dock en högre dos än den rekommenderade i Sverige. Men nu har Neurokan slutat att säljas i Sverige !! Blir så ledsen över att den bara försvinner från marknaden utan en chans att trappa ned dosen. Är nu slutsåld på varje apotek. Den var kanske för bra.....

Kommentar av hormonsvängar

Skrivet 21/2

johannesört

hormonsvängars bild

jag tog dropparna i några veckor, tror att det hjälpte och jag var på bättre humör och inte lika gråtig. Jag använder Nova-ring som preventivmedel och den har samma hormoner som p-piller, hörde då att johannesörten inte påverkar ringen men nu har jag haft hämska humörsvängar och varit hämsk, kom idag på att johannesörten måst ha tagi ner verkan och satt upp och ner på mina hormoner. påverkar säkert inte alla på samma sätt.

Kommentar av Sunil

Skrivet 24/9

Johannesört hjälper mig när

Sunils bild

Johannesört hjälper mig när jag får ångestattacker. Jag har det i perioder och då tar jag det och då går det nästan bort helt. Jag vet inte hur det fungerar men det gör det. Prova tycker jag. Lycka till!!!

Kommentar av Karin Kristoffersson

Skrivet 13/7

Johannes ört

Karin Kristofferssons bild

Har självt Att fröer, blivit stora bara undrar hur man använder det?

Kommentar av adnil

Skrivet 17/9

Johannesört+ångest+panikångest

adnils bild

Hjälper det även mot ångest och panikångest?

adnil

Kommentar av Mokina monki

Skrivet 27/9

Panikångest

Mokina monkis bild

Absolut! Hjälpte mig enormt mycket. Hade inte klarat mig annars.

Kommentar av Helén

Skrivet 13/8

Johannesört KAN hjälpa.

Heléns bild

Jag har aldrig ätit lugnande eller liknanade, men har fått mycket kraftig panikångest. Ibland har jag känt mig otroligt nere. Jag har använt Neurekan - enbart. Fr mig har det hjälpt. har aldrig använt mer än vad som står på förpackningen. LITE oro etc ska man kunna stå ut med - det har människan gjort i alla tider. Men neurekan "lyfter" så pass mycket att det som finns kvar är mycket hanterbart. Jag blir lugnare, känner mig bättre till mo9ds och kan ta tag i annat istället för att endast "slåss mot ångest". Jag rekommenderar Neurekan först av allt.
OBS! Går du på p-piller eller liknande - då ska du INTE ta Neurekan - så står det i beskrivningen i alla fall.

Kommentar av anonym

Skrivet 11/4

Wow

anonyms bild

Jag måste prova det!!!

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.

Annons