Uppdaterad: 2015-05-18

1 kommentar

“Möjligt med medicinsk behandling av pedofiler”

Fakta om Androcur

Androcur hämmar sexualdriften hos män med ovanligt stark sexualdrift. För kvinnor hämmar det manlig hårväxt.

Varning för: Dosen för insulin kan behöva ändras om du tar insulin vid...

1.75
Ditt betyg: Inget Medel: 1.8 (4 röster)

Fakta om Fontex / Fluoxetin

Fontex eller Fluoxetin används för att behandla, depression, tvångssyndrom och bulimi.

Varning för: Sitt inte ensam hemma om du känner att du vill skada dig själv,...

3.23077
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (13 röster)

En kombination av terapi och mediciner fungerar bra för en del av de män som dömts för sexuella övergrepp på barn, berättar Bengt Jarl, psykolog på Rättsmedicinska kliniken i Sundsvall. "Jag tror inte på tvång, ska man ha resultat måste man ha motiverade patienter", säger han till Dina mediciner.

Enligt en ny rapport från SBU om förebyggande åtgärder mot sexualbrott mot barn saknas forskning på vad som egentligen stoppar dömda män att förgripa sig på barn igen. “Anmärkningsvärt”, enligt rapportförfattarna själva, däribland ordförande Niklas Långström, professor i barnpsykiatri vid Karolinska Institutet.

Men en sak vet man. Återfallsrisken är stor och rapportförfattarna tycker inte man ska vänta för länge:.

“I avvaktan på resultat från tillförlitlig forskning kan en rimlig strategi för behandling och uppföljning vara att minska sexualbrottsdrivande faktorer, t ex sexuell upptagenhet, hos de förövare som har högst återfallsrisk”, är en av slutsatserna i den nya SBU-rapporten.

Det görs bland annat med medicinen Androcur.

- För män som har en extrem upptagenhet kring sex, som masturberar omkring 10-15 gånger om dagen och lider av konstanta tvångstankar, har vi sett en god effekt av hormonbehandlingar, säger Bengt Jarl, som jobbar på Rättpsykiatriska kliniken i Sundsvall med att behandla män som dömts till rättspsykiatrisk vård för sexuella brott, bland annat mot barn. För dem själva blir det en lättnad och en ökad möjlighet att ta till sig övrig behandling.

Androcur verkar genom att minska det manliga könshormonet androgen och resultatet blir en minskad sexlust. Enligt Bengt Jarl erfarenhet är behandlingen ofta livslång. Bland hans patienter tar cirka 5-10 procent den frivilliga hormonverkande behandlingen.

Andra hormonbehandlingar som erbjuds i vården av svårt översexuella män är Decapeptyl i spruta som ges av sjukvårdspersonal, egentligen en behandling mot prostatacancer, som har impotens och minskad sexlust som mycket vanlig biverkning. Depo-provera, ett preventivmedel för kvinnor, kan också ibland användas för att behandla översexuella män, enligt källor som Dina mediciner tagit del av.

- Nackdelen är att det inte hjälper alla och man ska verkligen inte tro att det räcker med medicin, att det går att slå sig till ro sedan, säger Bengt Jarl, det går dessvärre att häva effekten väldigt fort med anabola steroider.

Brukar ni sätta in medicin tillfälligt?

- Nej, det är oftast ingen idé, det brukar bli en livslång behandling.

På Sundsvallskliniken arbetar de utifrån det program som kriminalvården lagt fast för behandling av sexualförbrytare. Främst beteendepåverkande terapi som riktar in sig på följande områden:

  • Empati- och konsekvensövningar. Att förstå konsekvenser av sitt handlande, för den drabbade och för sig själv.
  • Medvetandegöra verkligheten.

- Ofta har de här männen en omformulerad verklighetsuppfattning, många tycker att det var barnet som tog initiativet och de bara gick med på det, berättar han.

  • Bygga upp självkänslan och bearbeta egna upplevelser, många av de här männen har själva varit utsatta som barn, berättar Bengt Jarl.

 

- Bota har man ju sett är svårt när det gäller sexuell läggning och män, det är mest män, som förgriper sig på barn. Men det är ändå behandlingsbart. Våra patienter är ofta mer störda och psykiskt sjuka än de som får fängelse och med rätt behandling, med rätt medicinsk behandling även för andra psykiatriska diagnoser, kan vi ändå nå fram.

Antidepressiv behandling är vanligt bland män som begått sexuella brott mot barn. I en artikel i tidningen Läkemedelsvärlden berättar överläkare och rattspsykiatriker Eva-Maria Laurén om att hon har sett positiva bieffekter av den behandlingen hos sina patienter. Den minskade sexlusten, en av de möjliga biverkningar som ges av bland annat Fontex och de andra vanliga serotoninåterupptagshämmarna, SSRI-preparaten.

__________________________________________________

Fakta/Sexualbrott mot barn

År 2007 polisanmäldes 2 104 misstänkta fall av sexuellt tvång, försök till eller fullbordad våldtäkt mot barn under 15 år i Sverige. Ytterligare 1 530 misstänkta övergrepp rubricerades som sexuellt ofredande. Svenska kartläggningar tyder på att 7–14 procent av flickorna och 3–6 procent av pojkarna har tvingats till samlag innan 18 års ålder.

Bara drygt 10 procent av alla sexualbrott rapporteras till myndigheterna, kanske är denna siffra ännu lägre när offren är barn.

källa: SBU-rapporten

Artikel skriven av Hanna Brodda, hanna.brodda@dinamediciner.se 2011-01-26
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 28/1

Kemisk kastrering är en hygienfaktor

anonyms bild

Jag tycker att man ska se till offren i alla lägen och vad som är bäst för dem. Nog är det lite säkrare för ett barn till en pappa som är pedofil om han dessutom är impotent?

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.

Annons