Uppdaterad: 2015-05-18

1 kommentar

“Möjligt med medicinsk behandling av pedofiler”

Fakta om Androcur

Androcur hämmar sexualdriften hos män med ovanligt stark sexualdrift. För kvinnor hämmar det manlig hårväxt.

Varning för: Dosen för insulin kan behöva ändras om du tar insulin vid...

1.75
Ditt betyg: Inget Medel: 1.8 (4 röster)

Fakta om Fontex / Fluoxetin

Fontex eller Fluoxetin används för att behandla, depression, tvångssyndrom och bulimi.

Varning för: Sitt inte ensam hemma om du känner att du vill skada dig själv,...

3.285715
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (14 röster)

En kombination av terapi och mediciner fungerar bra för en del av de män som dömts för sexuella övergrepp på barn, berättar Bengt Jarl, psykolog på Rättsmedicinska kliniken i Sundsvall. "Jag tror inte på tvång, ska man ha resultat måste man ha motiverade patienter", säger han till Dina mediciner.

Enligt en ny rapport från SBU om förebyggande åtgärder mot sexualbrott mot barn saknas forskning på vad som egentligen stoppar dömda män att förgripa sig på barn igen. “Anmärkningsvärt”, enligt rapportförfattarna själva, däribland ordförande Niklas Långström, professor i barnpsykiatri vid Karolinska Institutet.

Men en sak vet man. Återfallsrisken är stor och rapportförfattarna tycker inte man ska vänta för länge:.

“I avvaktan på resultat från tillförlitlig forskning kan en rimlig strategi för behandling och uppföljning vara att minska sexualbrottsdrivande faktorer, t ex sexuell upptagenhet, hos de förövare som har högst återfallsrisk”, är en av slutsatserna i den nya SBU-rapporten.

Det görs bland annat med medicinen Androcur.

- För män som har en extrem upptagenhet kring sex, som masturberar omkring 10-15 gånger om dagen och lider av konstanta tvångstankar, har vi sett en god effekt av hormonbehandlingar, säger Bengt Jarl, som jobbar på Rättpsykiatriska kliniken i Sundsvall med att behandla män som dömts till rättspsykiatrisk vård för sexuella brott, bland annat mot barn. För dem själva blir det en lättnad och en ökad möjlighet att ta till sig övrig behandling.

Androcur verkar genom att minska det manliga könshormonet androgen och resultatet blir en minskad sexlust. Enligt Bengt Jarl erfarenhet är behandlingen ofta livslång. Bland hans patienter tar cirka 5-10 procent den frivilliga hormonverkande behandlingen.

Andra hormonbehandlingar som erbjuds i vården av svårt översexuella män är Decapeptyl i spruta som ges av sjukvårdspersonal, egentligen en behandling mot prostatacancer, som har impotens och minskad sexlust som mycket vanlig biverkning. Depo-provera, ett preventivmedel för kvinnor, kan också ibland användas för att behandla översexuella män, enligt källor som Dina mediciner tagit del av.

- Nackdelen är att det inte hjälper alla och man ska verkligen inte tro att det räcker med medicin, att det går att slå sig till ro sedan, säger Bengt Jarl, det går dessvärre att häva effekten väldigt fort med anabola steroider.

Brukar ni sätta in medicin tillfälligt?

- Nej, det är oftast ingen idé, det brukar bli en livslång behandling.

På Sundsvallskliniken arbetar de utifrån det program som kriminalvården lagt fast för behandling av sexualförbrytare. Främst beteendepåverkande terapi som riktar in sig på följande områden:

  • Empati- och konsekvensövningar. Att förstå konsekvenser av sitt handlande, för den drabbade och för sig själv.
  • Medvetandegöra verkligheten.

- Ofta har de här männen en omformulerad verklighetsuppfattning, många tycker att det var barnet som tog initiativet och de bara gick med på det, berättar han.

  • Bygga upp självkänslan och bearbeta egna upplevelser, många av de här männen har själva varit utsatta som barn, berättar Bengt Jarl.

 

- Bota har man ju sett är svårt när det gäller sexuell läggning och män, det är mest män, som förgriper sig på barn. Men det är ändå behandlingsbart. Våra patienter är ofta mer störda och psykiskt sjuka än de som får fängelse och med rätt behandling, med rätt medicinsk behandling även för andra psykiatriska diagnoser, kan vi ändå nå fram.

Antidepressiv behandling är vanligt bland män som begått sexuella brott mot barn. I en artikel i tidningen Läkemedelsvärlden berättar överläkare och rattspsykiatriker Eva-Maria Laurén om att hon har sett positiva bieffekter av den behandlingen hos sina patienter. Den minskade sexlusten, en av de möjliga biverkningar som ges av bland annat Fontex och de andra vanliga serotoninåterupptagshämmarna, SSRI-preparaten.

__________________________________________________

Fakta/Sexualbrott mot barn

År 2007 polisanmäldes 2 104 misstänkta fall av sexuellt tvång, försök till eller fullbordad våldtäkt mot barn under 15 år i Sverige. Ytterligare 1 530 misstänkta övergrepp rubricerades som sexuellt ofredande. Svenska kartläggningar tyder på att 7–14 procent av flickorna och 3–6 procent av pojkarna har tvingats till samlag innan 18 års ålder.

Bara drygt 10 procent av alla sexualbrott rapporteras till myndigheterna, kanske är denna siffra ännu lägre när offren är barn.

källa: SBU-rapporten

Artikel skriven av Hanna Brodda, hanna.brodda@dinamediciner.se 2011-01-26
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 28/1

Kemisk kastrering är en hygienfaktor

anonyms bild

Jag tycker att man ska se till offren i alla lägen och vad som är bäst för dem. Nog är det lite säkrare för ett barn till en pappa som är pedofil om han dessutom är impotent?

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons