Uppdaterad: 2012-11-09

1 kommentar

“Muntorrhet ger hål och tandlossning”

Bild

Docent Inger Wårdh, som forskar på munhälsa och muntorrhet, förstår att det är svårt för patienterna när magläkaren säger en sak, diabetesläkaren en annan och tandläkaren en tredje sak.

Fakta om Aerius

Motverkar allergiska reaktioner, vid bland annat hösnuva. Aerius är en så kallad antihistamin.

Varning för: Ta hand om dina tänder, Aerius kan ge muntorrhet....

4.117645
Ditt betyg: Inget Medel: 4.1 (17 röster)

Fakta om Duraphat

Varning för:

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (4 röster)

Magläkarens råd är sällan detsamma som tandläkarens. "En del av produkterna mot dålig andedräkt och muntorrhet kan vara dåliga för magen, men då får man försöka välja det som är bäst för en själv", säger Inger Wårdh, docent och tandläkare.

Fyra mål mat om dagen och fem frukter där i mellan,
det har vi lärt oss är bäst för lilla magen. Och undvik xylitol och munsköljare, säger magläkaren Peter Benno i en tidigare artikel. Men tandläkaren säger något annat.

- Nej, visst är det så. Ibland är det jätteförvirrande för patienten som ska försöka följa alla råd, det är inte så lätt. Man kan inte gå till grannen och fråga vad han fick för råd, för alla råd måste vara individuella. Har man en känslig mage får man ta hänsyn till det, säger Inger Wårdh, tandläkare och docent vid Karolinska Institutet.

Är man torr i munnen är det viktigt att hålla igång salivproduktionen och inte småäta. Muntorrhet kan snabbt ge hål i tänderna, det gör också att tandköttet kan bli inflammerat vilket kan
leda till att tänderna ramlar ut. Torrhetskänslan i munnen är otrevlig och kan göra det svårt att prata, vilket leder till betydligt sämre livskvalitet.

- Muntorrhet måste man ta på allvar, jag tycker man ska prova runt bland apotekens produkter, både de salivstimulerande och smörjande/ saliversättande produkterna. Det är också viktigt att
tillföra extra flour om man är muntorr till exempel via sköljning, förklarar Inger Wårdh.

Det finns många orsaker till muntorrhet. Över 300 olika mediciner torkar ut munnen, vissa är bara torrare och ökande ålder kan inverka. Bland medicinerna är bland annat allergimediciner en bov bakom muntorrhet.

Är det bra med SB12, eller andra munsköljare?

- SB12 används för att ta bort dålig lukt specifikt, men sköljmedel som innehåller mer klorhexidin minskar bakteriehalten i munnen. Generellt är dock vi tandläkare försiktiga med att ordinera klorhexidin under lång tid, man är ganska noggrann med att det är en kur.

Att olika experter säger olika saker kan göra det svårt för individen att välja. Reklam och uttänkta produktplaceringar i apoteken gör det inte lättare, menar Inger Wårdh.

- Ibland blir det marknadskrafterna som styr lite för mycket, det står fina flaskor med allt möjligt precis där när man ska betala och det är inte säkert att
man hinner tänka om det där verkligen är bra för just mig. I dag måste man stanna upp, tänka till innan man köper något och verkligen ta helhetsansvar för sin egen hälsa.

 

Vad ska man göra om man känner sig torr i munnen?

- Ta kontakt med tandläkare/tandhygienist och få råd om vilken typ av preparat som är lämpliga för just dig. Prova sedan själv och se vilka produkter som
passar dig i konsistens och smak.

___________________________________________


Inger Wårdh, docent i dentologi och tandläkare tipsar om bra produkter för tänderna:

 

 • Salivstimulerande sugtabletter: Exempelvis Salivi eller Stisal

 

 • Salivstimulerande sugtablett med fluor (och läkemedelsrabatt): Xerodent


 • Sköljmedel med fluor Exempelvis Flux eller Dentan

 

 • Tandkräm med extra flour:  Duraphat tandkräm


 • Klorhexidin gelform: Corsodyl eller Hexident

 • Smörjande
  olja:
  Proxident solrosolja, en smörjande spray, vanlig matolja kan
  också gå bra om man tycker det blir dyrt att alltid använda mer
  specialanpassade produkter.

 • Smörjande fuktgel:  Oral Balance, Zendium saliva gel som med fördel används nattetid och om man bär en avtagbar tandprotes

 
 

Artikel skriven av Sofie Ingvarsdotter 2010-10-04
Sofie Ingvarsdotters bild

Kommentera artikeln

Kommentar av ÅA

Skrivet 24/6

ÅA

ÅAs bild

Bra skriven artikel, om muntorrhet! Bra tips! Lider av kronisk muntorrhet. Det är jättejobbigt! Äter många mediciner och går omkring med sandpapperkänsla i munnen ständigt.Mina tänder har klarat sej, än så länge. Ska följa tipsen jag fick!

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.

Annons