Uppdaterad: 2012-11-09

1 kommentar

“Muntorrhet ger hål och tandlossning”

Bild

Docent Inger Wårdh, som forskar på munhälsa och muntorrhet, förstår att det är svårt för patienterna när magläkaren säger en sak, diabetesläkaren en annan och tandläkaren en tredje sak.

Fakta om Aerius

Motverkar allergiska reaktioner, vid bland annat hösnuva. Aerius är en så kallad antihistamin.

Varning för: Ta hand om dina tänder, Aerius kan ge muntorrhet....

4.117645
Ditt betyg: Inget Medel: 4.1 (17 röster)

Fakta om Duraphat

Varning för:

3.166665
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (6 röster)

Magläkarens råd är sällan detsamma som tandläkarens. "En del av produkterna mot dålig andedräkt och muntorrhet kan vara dåliga för magen, men då får man försöka välja det som är bäst för en själv", säger Inger Wårdh, docent och tandläkare.

Fyra mål mat om dagen och fem frukter där i mellan,
det har vi lärt oss är bäst för lilla magen. Och undvik xylitol och munsköljare, säger magläkaren Peter Benno i en tidigare artikel. Men tandläkaren säger något annat.

- Nej, visst är det så. Ibland är det jätteförvirrande för patienten som ska försöka följa alla råd, det är inte så lätt. Man kan inte gå till grannen och fråga vad han fick för råd, för alla råd måste vara individuella. Har man en känslig mage får man ta hänsyn till det, säger Inger Wårdh, tandläkare och docent vid Karolinska Institutet.

Är man torr i munnen är det viktigt att hålla igång salivproduktionen och inte småäta. Muntorrhet kan snabbt ge hål i tänderna, det gör också att tandköttet kan bli inflammerat vilket kan
leda till att tänderna ramlar ut. Torrhetskänslan i munnen är otrevlig och kan göra det svårt att prata, vilket leder till betydligt sämre livskvalitet.

- Muntorrhet måste man ta på allvar, jag tycker man ska prova runt bland apotekens produkter, både de salivstimulerande och smörjande/ saliversättande produkterna. Det är också viktigt att
tillföra extra flour om man är muntorr till exempel via sköljning, förklarar Inger Wårdh.

Det finns många orsaker till muntorrhet. Över 300 olika mediciner torkar ut munnen, vissa är bara torrare och ökande ålder kan inverka. Bland medicinerna är bland annat allergimediciner en bov bakom muntorrhet.

Är det bra med SB12, eller andra munsköljare?

- SB12 används för att ta bort dålig lukt specifikt, men sköljmedel som innehåller mer klorhexidin minskar bakteriehalten i munnen. Generellt är dock vi tandläkare försiktiga med att ordinera klorhexidin under lång tid, man är ganska noggrann med att det är en kur.

Att olika experter säger olika saker kan göra det svårt för individen att välja. Reklam och uttänkta produktplaceringar i apoteken gör det inte lättare, menar Inger Wårdh.

- Ibland blir det marknadskrafterna som styr lite för mycket, det står fina flaskor med allt möjligt precis där när man ska betala och det är inte säkert att
man hinner tänka om det där verkligen är bra för just mig. I dag måste man stanna upp, tänka till innan man köper något och verkligen ta helhetsansvar för sin egen hälsa.

 

Vad ska man göra om man känner sig torr i munnen?

- Ta kontakt med tandläkare/tandhygienist och få råd om vilken typ av preparat som är lämpliga för just dig. Prova sedan själv och se vilka produkter som
passar dig i konsistens och smak.

___________________________________________


Inger Wårdh, docent i dentologi och tandläkare tipsar om bra produkter för tänderna:

 

 • Salivstimulerande sugtabletter: Exempelvis Salivi eller Stisal

 

 • Salivstimulerande sugtablett med fluor (och läkemedelsrabatt): Xerodent


 • Sköljmedel med fluor Exempelvis Flux eller Dentan

 

 • Tandkräm med extra flour:  Duraphat tandkräm


 • Klorhexidin gelform: Corsodyl eller Hexident

 • Smörjande
  olja:
  Proxident solrosolja, en smörjande spray, vanlig matolja kan
  också gå bra om man tycker det blir dyrt att alltid använda mer
  specialanpassade produkter.

 • Smörjande fuktgel:  Oral Balance, Zendium saliva gel som med fördel används nattetid och om man bär en avtagbar tandprotes

 
 

Artikel skriven av Sofie Ingvarsdotter 2010-10-04
Sofie Ingvarsdotters bild

Kommentera artikeln

Kommentar av ÅA

Skrivet 24/6

ÅA

ÅAs bild

Bra skriven artikel, om muntorrhet! Bra tips! Lider av kronisk muntorrhet. Det är jättejobbigt! Äter många mediciner och går omkring med sandpapperkänsla i munnen ständigt.Mina tänder har klarat sej, än så länge. Ska följa tipsen jag fick!

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons