Stiftelsen för Strategisk Forskning satsar 400 miljoner kronor. Träffa forskaren Camilla Svensson, Karolinska institutet, som får pengar för att utveckla smärtlindring utan biverkningar.
Många lider av kronisk smärta, och i dag finns en hel del smärtlindrande läkemedel. Problemet med smärtlindrande mediciner är att många för med sig ovälkomna biverkningar. Nu satsas 20 miljoner på att ofarligt söka smärtlindring, och forskaren Camilla Svensson är en dem som får dela på kakan.
– Jag är jätteglad över det här, säger Camilla Svensson och menar vidare att forskning på smärthämmande preparat är viktigt, då de läkemedel som finns idag många gånger inte ger tillräckligt med lindring för kronisk smärta.

Camilla Svensson och hennes lag forskar på inflammatorisk smärta och fokuserar på patienter med reumatisk sjukdom. De vill utveckla nya smärthämmande preparat, eftersom det finns ett stort behov av det.

Målet är att ta fram smärtlindrande läkemedel utan alla de biverkningar som i dag finns i många av preparaten. De vill också kunna ge tillräckligt med smärtlindring.
– Det finns smärthämmande preparat i dag, men en stor procentdel av dem är förknippade med ett flertal biverkningar. De ger heller inte alltid tillräckigt med smärtlindring, säger Camilla Svensson.

Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) gör i år sin största forskningssatsning sedan 2005. 400 miljoner kronor ska fördelas på fyra olika områden. Satsningen sträcker sig över fem år. Lars Rask, vd för SSF, säger att vi står inför stora utmaningar inom det medicinska området. Läkemedelsindustrin satsar inte längre på den tidiga utvecklingen av nya läkemedel. Han menar att det därför är viktigt att fler aktörer än läkemedelsindustrin satsar på forskning inom dessa områden.
Av Jenny Östlund
17 december, 2009

1 kommentarer

  • Av Linda 20 april, 2011

    Nödvändig forskning i onödan?
    Verkar ju rätt onödigt att forska på smärtlindring när läkarna inte vill skriva ut ens.
    Bättre att patienten går omkring och har ont tydligen.
    Är det bättre? Blir kroppen mer tålig mot smärta då?
    Jag trodde det var tvärtom…

Comments are closed.