Uppdaterad: 2011-01-04

1 kommentar

28 gravida döda i influensan

Fakta om Tamiflu

Begränsar spridningen av influensa i kroppen, samt mildrar eller tar bort symptomen helt och hållet. Går att ta även om du blivit vaccinerad mot influensa.

Varning för: Se upp om du har njurproblem....

4.5
Ditt betyg: Inget Medel: 4.5 (6 röster)

Fakta om Pandemrix

Influensavaccin som skyddar mot det som kallas svininfluensan eller nya influensan H1N1. Ska ges till alla, även spädbarn från 6 månaders ålder.

Varning för: Kan vara livsfarligt för äggallergiker.

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (7 röster)

Fakta om Pandremix

Vaccin mot det som kallas Svininfluensan. För alla, barn kan ta det från 6 månaders ålder.

Varning för: Livsfarligt för äggallergiker.

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (2 röster)

I USA har hittills 28 gravida kvinnor dött av svininfluensan för att de inte fått vaccin eller medicin i tid. "När graviditeten gått ett tag och kvinnan får sämre lungkapacitet, det är då influensan blir farlig", säger Mia Britting, mikrobiolog på Smittskyddsinstitutet.

Det händer att svininfluensan inte går över. När immunförsvaret inte fungerar som det ska, när kroppen blir uttorkad eller lungorna av någon orsak samlar på sig slem och influensan övergår till lunginflammation. Den kan i sin tur bli allvarlig och helt slå ut lungornas funktion. Skador på lungorna kan leda till behov av hjälplunga. Följder av svininfluensan som nu dödat den norska nyförlösta kvinnan.

I Sverige har än så länge två människor dött i följdsjukdomar efter svininfluensan, eller den nya influensan som den heter. Vi är ett litet land med väldigt stort inflytande av myndigheterna och när Smittskyddsinstitutet säger att vi ska tvätta händerna oftare, så gör de flesta det. Alla daghem, alla arbetsplatser och i nästan alla hem tvättas händerna oftare och alcogelen tar slut på Apoteket.

Myndigheterna i ett stort och utspritt land som USA har långt ifrån samma möjligheter till mobilisering och där har också fler människor blivit allvarligt sjuka av influensan. Än så länge har strax över 3000 människor dött och av dem var 28
gravida kvinnor och 60 barn, många med någon försvagande faktor.

–Vi identifierade gravida som riskgrupp tidigt, det är alldeles klart att de är det, och den som säger att den är gravid får hjälp direkt, säger Mia Brytting, mikrobiolog på
Smittskyddsinstitutet.

De 28 kvinnorna hade samtliga behandlats på intensivvårdsavdelning, enligt WebMD. Sammanlagt har cirka 100 gravid kvinnor behandlats på intensiven på amerikanska sjukhus.

Nästa vecka kommer vaccineringen igång, både här hemma och runt om i världen, men innan dess är det viktigt att vara uppmärksam på symptomen.

Symptomen är:

  • Hög feber.
  • Ont i kroppen.
  • Svårt att andas eller tung hosta.
  • När symptomen kommer fort och allmäntillstånden snabbt försämras.
  • Obs! Lite halsont eller rinnande näsa är troligen inte influensa.

Är du gravid eller har någon annan allvarlig sjukdom, och tror att du får influensan, är det viktigt att få antiviral behandling snabbt. Helst inom fyra timmar. Förstahandsvalet för svenska läkare ska vara Tamiflu.

– Det är bättre att ringa, än att åka in. På sjukhusen finns alltid risken att bli smittad, även om man försöker få folk att inte komma in i väntrummen med influensa. Men den logistiken blir allt svårare, nu när det är fler sjuka, förklarar Mia Brytting.

Är det riskfritt att vaccinera sig?

– Pandremix har blivit testat och godkänt, säger Mia Brytting. I många länder vaccineras gravida även mot vanlig säsongsinfluensa rutinmässigt, eftersom man är medveten om riskerna.

Kommer vi att göra det här också?

– Våra rekommendationer är lite gamla, men de kommer nog att ses över. Det är ju inget som hindrar gravida från att gå och vaccinera sig mot säsongsinfluensan på eget initiativ.

För gravid är faran som störst i andra- och tredje trimestern. När barnet har börjat ta plats och utrymme för lungorna. Innan dess är faran större för barnet. Riktigt hög feber hos mamman är inte bra för fostret.

Källa: WHO, Smittskyddsinstitutet, amerikanska smittskyddsinstitutet CDS och  Medicinet

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-10-05
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Jeanette

Skrivet 6/10

Vilken katastrof det här är,

Jeanettes bild

Vilken katastrof det här är, nu när man precis börjat vänja sig. Jag är inte gravid, men min syster är det. Jag känner mig jätte orolig för henne.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons