Uppdaterad: 2011-01-04

1 kommentar

28 gravida döda i influensan

Fakta om Tamiflu

Begränsar spridningen av influensa i kroppen, samt mildrar eller tar bort symptomen helt och hållet. Går att ta även om du blivit vaccinerad mot influensa.

Varning för: Se upp om du har njurproblem....

4.5
Ditt betyg: Inget Medel: 4.5 (6 röster)

Fakta om Pandemrix

Influensavaccin som skyddar mot det som kallas svininfluensan eller nya influensan H1N1. Ska ges till alla, även spädbarn från 6 månaders ålder.

Varning för: Kan vara livsfarligt för äggallergiker.

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (7 röster)

Fakta om Pandremix

Vaccin mot det som kallas Svininfluensan. För alla, barn kan ta det från 6 månaders ålder.

Varning för: Livsfarligt för äggallergiker.

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (2 röster)

I USA har hittills 28 gravida kvinnor dött av svininfluensan för att de inte fått vaccin eller medicin i tid. "När graviditeten gått ett tag och kvinnan får sämre lungkapacitet, det är då influensan blir farlig", säger Mia Britting, mikrobiolog på Smittskyddsinstitutet.

Det händer att svininfluensan inte går över. När immunförsvaret inte fungerar som det ska, när kroppen blir uttorkad eller lungorna av någon orsak samlar på sig slem och influensan övergår till lunginflammation. Den kan i sin tur bli allvarlig och helt slå ut lungornas funktion. Skador på lungorna kan leda till behov av hjälplunga. Följder av svininfluensan som nu dödat den norska nyförlösta kvinnan.

I Sverige har än så länge två människor dött i följdsjukdomar efter svininfluensan, eller den nya influensan som den heter. Vi är ett litet land med väldigt stort inflytande av myndigheterna och när Smittskyddsinstitutet säger att vi ska tvätta händerna oftare, så gör de flesta det. Alla daghem, alla arbetsplatser och i nästan alla hem tvättas händerna oftare och alcogelen tar slut på Apoteket.

Myndigheterna i ett stort och utspritt land som USA har långt ifrån samma möjligheter till mobilisering och där har också fler människor blivit allvarligt sjuka av influensan. Än så länge har strax över 3000 människor dött och av dem var 28
gravida kvinnor och 60 barn, många med någon försvagande faktor.

–Vi identifierade gravida som riskgrupp tidigt, det är alldeles klart att de är det, och den som säger att den är gravid får hjälp direkt, säger Mia Brytting, mikrobiolog på
Smittskyddsinstitutet.

De 28 kvinnorna hade samtliga behandlats på intensivvårdsavdelning, enligt WebMD. Sammanlagt har cirka 100 gravid kvinnor behandlats på intensiven på amerikanska sjukhus.

Nästa vecka kommer vaccineringen igång, både här hemma och runt om i världen, men innan dess är det viktigt att vara uppmärksam på symptomen.

Symptomen är:

  • Hög feber.
  • Ont i kroppen.
  • Svårt att andas eller tung hosta.
  • När symptomen kommer fort och allmäntillstånden snabbt försämras.
  • Obs! Lite halsont eller rinnande näsa är troligen inte influensa.

Är du gravid eller har någon annan allvarlig sjukdom, och tror att du får influensan, är det viktigt att få antiviral behandling snabbt. Helst inom fyra timmar. Förstahandsvalet för svenska läkare ska vara Tamiflu.

– Det är bättre att ringa, än att åka in. På sjukhusen finns alltid risken att bli smittad, även om man försöker få folk att inte komma in i väntrummen med influensa. Men den logistiken blir allt svårare, nu när det är fler sjuka, förklarar Mia Brytting.

Är det riskfritt att vaccinera sig?

– Pandremix har blivit testat och godkänt, säger Mia Brytting. I många länder vaccineras gravida även mot vanlig säsongsinfluensa rutinmässigt, eftersom man är medveten om riskerna.

Kommer vi att göra det här också?

– Våra rekommendationer är lite gamla, men de kommer nog att ses över. Det är ju inget som hindrar gravida från att gå och vaccinera sig mot säsongsinfluensan på eget initiativ.

För gravid är faran som störst i andra- och tredje trimestern. När barnet har börjat ta plats och utrymme för lungorna. Innan dess är faran större för barnet. Riktigt hög feber hos mamman är inte bra för fostret.

Källa: WHO, Smittskyddsinstitutet, amerikanska smittskyddsinstitutet CDS och  Medicinet

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-10-05
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Jeanette

Skrivet 6/10

Vilken katastrof det här är,

Jeanettes bild

Vilken katastrof det här är, nu när man precis börjat vänja sig. Jag är inte gravid, men min syster är det. Jag känner mig jätte orolig för henne.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.

Annons