Uppdaterad: 2014-07-22

1 kommentar

"Bra äta ägg med statiner"

Bild

Ägg är inte farligt att äta, varken för friska eller människor med högt kolesterol eller för de som tar statiner. De här hönsen förgyller tillvaron för de boende på demenshemmet Hjärnarp. Foto: Björn Lindgren, scanpix.

Fakta om Simvastatin

Används för att sänka förhöjda kolesterolvärden och förhöjda blodfetter som kan orsaka allvarliga hjärt- och kärlåkommor.

Varning för: Använd inte om du har leverproblem. Inte heller lämpligt om du...

2.6875
Ditt betyg: Inget Medel: 2.7 (16 röster)

Fakta om Lipitor

Blodfettsänkande.

Varning för: Använd inte om du är fertil kvinna och inte använder...

1.833335
Ditt betyg: Inget Medel: 1.8 (18 röster)

Var inte rädd för att äta ägg i påsk, tvärtom. Ägg och tillskott av Q10 är bra för de som går på statiner, menar professor Göran Petersson vid Chalmers universitet.

Den läkemedelsgruppen som kallas statiner sänker kolesterolvärdet i blodet och har visats ha en skyddande faktor för att undvika hjärtinfarkt, framförallt för de som redan haft en eller flera infarkter. Tydligast är vinsten för män.

Problemet med statinerna menar Göran Petersson i en rapport om biokemin i konsumentprodukter är att de sänker blodfetterna för mycket och de minskar också upptaget av vissa andra ämnen.

- Den som bestämt sig för att ändå ta statiner kan i viss mån motverka negativa följder. Ett extra tillskott av Q10 kan motverka problem med muskler
inklusive hjärta. Mer kolesterolrika livsmedel som ägg och räkor kan förbättra försörjningen med kolesterol.

Blodfetter delas upp i HDL som skyddar hjärtat och LDL som inte ska vara för högt. Ägg innehåller båda. De riktvärden för blodet som brukar anges är beroende på ålder men i snitt ska HDL ligga över 1 mmol/1 och LDL ska hållas under 3-6 mmol/1.

I sin rapport är Göran Petersson kritisk till läkemedelsindustrins referensvärden för när statiner ska tas. Många tar statiner i onödan menar han. Rapporten är också kritisk till produkter som smörgåsmargarinet  Becel som kan sänka halten av kolesterol till för låga nivåer.

- Sänkta blodhalter av kolesterol och LDL ger positiva effekter för
vissa grupper av medelålders män men inte för kvinnor.
Särskilt för äldre människor medför låga kolesterolhalter i stället
negativa hälsoeffekter med
försämrad mental vitalitet, skriver han i rapporten.

Även Livsmedelsverkets budskap är att ägg är harmlösa. De skriver på sin hemsida:

"I allmänhet kan de flesta äta ett ägg om dagen utan att
kolesterolvärdena påverkas negativt. För personer som har höga kolesterolvärden är det viktigare att äta mindre mättat fett än att minska på äggkonsumtionen."

Källa: Rapporten Kolesterol-Becel-statiner av Göran Peterson, professor i kemi och bioteknik på Chalmers i Göteborg.

Artikel skriven av redaktionen 2013-03-28
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Caspern

Skrivet 14/5

Högt kolesterol och ägg?

Casperns bild

Jag är extremt allergisk mot allt vad statiner heter, därför ordinerade min hjärtläkare att jag skulle äta havregrynsgröt på kvällarna Min hjärtläkare förbjöd mig att över huvudtaget äta ägg.
Jag vet inte om det har med saken att göra, men min halspulsåder är igenslaggad till 80 procent.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att hurvida du är en människa för att förebygga automatiska spam inlägg.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons