Uppdaterad: 2014-07-22

1 kommentar

"Bra äta ägg med statiner"

Bild

Ägg är inte farligt att äta, varken för friska eller människor med högt kolesterol eller för de som tar statiner. De här hönsen förgyller tillvaron för de boende på demenshemmet Hjärnarp. Foto: Björn Lindgren, scanpix.

Fakta om Simvastatin

Används för att sänka förhöjda kolesterolvärden och förhöjda blodfetter som kan orsaka allvarliga hjärt- och kärlåkommor.

Varning för: Använd inte om du har leverproblem. Inte heller lämpligt om du...

2.5
Ditt betyg: Inget Medel: 2.5 (18 röster)

Fakta om Lipitor

Blodfettsänkande.

Varning för: Använd inte om du är fertil kvinna och inte använder...

1.842105
Ditt betyg: Inget Medel: 1.8 (19 röster)

Var inte rädd för att äta ägg i påsk, tvärtom. Ägg och tillskott av Q10 är bra för de som går på statiner, menar professor Göran Petersson vid Chalmers universitet.

Den läkemedelsgruppen som kallas statiner sänker kolesterolvärdet i blodet och har visats ha en skyddande faktor för att undvika hjärtinfarkt, framförallt för de som redan haft en eller flera infarkter. Tydligast är vinsten för män.

Problemet med statinerna menar Göran Petersson i en rapport om biokemin i konsumentprodukter är att de sänker blodfetterna för mycket och de minskar också upptaget av vissa andra ämnen.

- Den som bestämt sig för att ändå ta statiner kan i viss mån motverka negativa följder. Ett extra tillskott av Q10 kan motverka problem med muskler
inklusive hjärta. Mer kolesterolrika livsmedel som ägg och räkor kan förbättra försörjningen med kolesterol.

Blodfetter delas upp i HDL som skyddar hjärtat och LDL som inte ska vara för högt. Ägg innehåller båda. De riktvärden för blodet som brukar anges är beroende på ålder men i snitt ska HDL ligga över 1 mmol/1 och LDL ska hållas under 3-6 mmol/1.

I sin rapport är Göran Petersson kritisk till läkemedelsindustrins referensvärden för när statiner ska tas. Många tar statiner i onödan menar han. Rapporten är också kritisk till produkter som smörgåsmargarinet  Becel som kan sänka halten av kolesterol till för låga nivåer.

- Sänkta blodhalter av kolesterol och LDL ger positiva effekter för
vissa grupper av medelålders män men inte för kvinnor.
Särskilt för äldre människor medför låga kolesterolhalter i stället
negativa hälsoeffekter med
försämrad mental vitalitet, skriver han i rapporten.

Även Livsmedelsverkets budskap är att ägg är harmlösa. De skriver på sin hemsida:

"I allmänhet kan de flesta äta ett ägg om dagen utan att
kolesterolvärdena påverkas negativt. För personer som har höga kolesterolvärden är det viktigare att äta mindre mättat fett än att minska på äggkonsumtionen."

Källa: Rapporten Kolesterol-Becel-statiner av Göran Peterson, professor i kemi och bioteknik på Chalmers i Göteborg.

Artikel skriven av redaktionen 2013-03-28
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Caspern

Skrivet 14/5

Högt kolesterol och ägg?

Casperns bild

Jag är extremt allergisk mot allt vad statiner heter, därför ordinerade min hjärtläkare att jag skulle äta havregrynsgröt på kvällarna Min hjärtläkare förbjöd mig att över huvudtaget äta ägg.
Jag vet inte om det har med saken att göra, men min halspulsåder är igenslaggad till 80 procent.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.

Annons