Uppdaterad: 2014-07-22

1 kommentar

"Bra äta ägg med statiner"

Bild

Ägg är inte farligt att äta, varken för friska eller människor med högt kolesterol eller för de som tar statiner. De här hönsen förgyller tillvaron för de boende på demenshemmet Hjärnarp. Foto: Björn Lindgren, scanpix.

Fakta om Simvastatin

Används för att sänka förhöjda kolesterolvärden och förhöjda blodfetter som kan orsaka allvarliga hjärt- och kärlåkommor.

Varning för: Använd inte om du har leverproblem. Inte heller lämpligt om du...

2.5
Ditt betyg: Inget Medel: 2.5 (18 röster)

Fakta om Lipitor

Blodfettsänkande.

Varning för: Använd inte om du är fertil kvinna och inte använder...

1.842105
Ditt betyg: Inget Medel: 1.8 (19 röster)

Var inte rädd för att äta ägg i påsk, tvärtom. Ägg och tillskott av Q10 är bra för de som går på statiner, menar professor Göran Petersson vid Chalmers universitet.

Den läkemedelsgruppen som kallas statiner sänker kolesterolvärdet i blodet och har visats ha en skyddande faktor för att undvika hjärtinfarkt, framförallt för de som redan haft en eller flera infarkter. Tydligast är vinsten för män.

Problemet med statinerna menar Göran Petersson i en rapport om biokemin i konsumentprodukter är att de sänker blodfetterna för mycket och de minskar också upptaget av vissa andra ämnen.

- Den som bestämt sig för att ändå ta statiner kan i viss mån motverka negativa följder. Ett extra tillskott av Q10 kan motverka problem med muskler
inklusive hjärta. Mer kolesterolrika livsmedel som ägg och räkor kan förbättra försörjningen med kolesterol.

Blodfetter delas upp i HDL som skyddar hjärtat och LDL som inte ska vara för högt. Ägg innehåller båda. De riktvärden för blodet som brukar anges är beroende på ålder men i snitt ska HDL ligga över 1 mmol/1 och LDL ska hållas under 3-6 mmol/1.

I sin rapport är Göran Petersson kritisk till läkemedelsindustrins referensvärden för när statiner ska tas. Många tar statiner i onödan menar han. Rapporten är också kritisk till produkter som smörgåsmargarinet  Becel som kan sänka halten av kolesterol till för låga nivåer.

- Sänkta blodhalter av kolesterol och LDL ger positiva effekter för
vissa grupper av medelålders män men inte för kvinnor.
Särskilt för äldre människor medför låga kolesterolhalter i stället
negativa hälsoeffekter med
försämrad mental vitalitet, skriver han i rapporten.

Även Livsmedelsverkets budskap är att ägg är harmlösa. De skriver på sin hemsida:

"I allmänhet kan de flesta äta ett ägg om dagen utan att
kolesterolvärdena påverkas negativt. För personer som har höga kolesterolvärden är det viktigare att äta mindre mättat fett än att minska på äggkonsumtionen."

Källa: Rapporten Kolesterol-Becel-statiner av Göran Peterson, professor i kemi och bioteknik på Chalmers i Göteborg.

Artikel skriven av redaktionen 2013-03-28
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Caspern

Skrivet 14/5

Högt kolesterol och ägg?

Casperns bild

Jag är extremt allergisk mot allt vad statiner heter, därför ordinerade min hjärtläkare att jag skulle äta havregrynsgröt på kvällarna Min hjärtläkare förbjöd mig att över huvudtaget äta ägg.
Jag vet inte om det har med saken att göra, men min halspulsåder är igenslaggad till 80 procent.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons