Uppdaterad: 2018-10-05

Kommentera

Alla kan använda hjärtstartare

Bild

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.

Hjärtstopp är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Enligt Svenska rådet för hjärt- och lungräddning drabbas cirka 5000 människor per år av ett plötsligt hjärtstopp utanför sjukhusmiljön, siffran är det dubbla om patienter som vistas på sjukhus räknas in. Av dessa är det cirka tio procent som inte klarar sig.

Studier har visat att maskiner som placerats ut bland allmänheten räddar liv.
Bland annat har Jacob Hollenberg, forskare vid hjärtstoppscentrum vid Karolinska institutet, visat att fler och fler får hjälp att vakna efter att hjärtat stannat.
För överlevnad och begränsande av skador är tiden viktigaste faktorn.

– Resultaten visar på en tydlig tidseffekt. Ju tidigare man ger defibrilleringen desto större är chanserna att patienten överlever. Det här visar den stora potentialen i att fortsätta öka tillgången till hjärtstartare för att minska dödsfallen i hjärtstopp, sa Jacob Hollenberg, till tidningen Dagens Medicin när studien var färdig.
Ändå har Socialstyrelsen inte ändrat i sina riktlinjer. Där framgår tydligt att de anser att manuell hjärtstart är lika effektivt. Utom för ambulanspersonal.
Socialstyrelsen skriver i sina riktlinjer:

“Tillståndet har en mycket stor svårighetsgrad men åtgärden har inte bättre effekt än manuell hjärt-lungräddning. Åtgärden har betydelse för ambulanssjukvården och det finns arbetsmiljöaspekter eftersom det är både svårt och delvis farligt att utföra manuella hjärtkompressioner under färd, ofta i hög fart.”

Polis- och räddningspersonal som snabbt är framme använder allt oftare mobila defibrillatorer, men när allmänheten rycker in har det störst effekt, menade Hollenbergs studie.

Behövs någon utbildning för att använda en hjärtstartare som hänger offentligt?

- Nej, de fungerar väldigt enkelt. Ett hjärta som har stannat måste få en elektrisk stöt för att kunna slå igen och alla kan använda en hjärtstartare, säger Christian Klinga, Marknadschef på Hjärtstartarspecialisten.

Hollenbergs studie gjordes på 474 patienter och publicerades under 2015.

Artikel skriven av Gunnel Lindström 2018-09-28
anonyms bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.

Annons