Uppdaterad: 2010-01-04

2 kommentarer

Alla kan inte ta upp kodein

Fakta om Treo comp

Varning för: Vid långvarigt bruk och höga doser finns risk för...

4.2
Ditt betyg: Inget Medel: 4.2 (10 röster)

Fakta om Citodon

Är smärtstillande och febernedsättande med förstärkt effekt.

Varning för: Drick inte samtidigt som du tar Citodon....

4.19231
Ditt betyg: Inget Medel: 4.2 (26 röster)

Kodein behöver omvandlas till morfin för att det ska ge en smärtstillande effekt. Om man samtidigt använder exempelvis vissa antidepressiva mediciner kan det hämma omvandlingen. Det är också individuellt vilken förmåga man har att omvandla kodein till morfin.

Kodein är en lurig effekthöjare som ska hanteras med respekt. Enligt lagen är kodein är ett narkotikum på doser över 100 mg, under det räknas det inte som narkotika, men det är dokumenterat beroendeframkallande, mer om det går att läsa på polisens narkotikasida.

Samtidigt är det en användbar smärtstillare. Förutsatt att det används på rätt sätt. För att kodein ska omvandlas till morfin  krävs ett enzym som heter CYP2D6. Vissa läkemedel hämmar det enzymet och detta leder till att kodeins smärtstillande effekt minskar betydligt eller helt uteblir.

Vissa av de antidepressiva SSRI-medlen, som Fluoxetin och Paroxetin är exempel på läkemedel som tar bort effekten av kodein, Citalopram och Sertralin, gör inte det.

 

Vissa människor saknar förmågan helt att omvandla kodein till morfin. Av de med vit hudfärg i Sverige är omkring sju procent så kallade långsamma omvandlare. för en procent av befolkningen gäller det motsatta. Deras kropp har förmågan att ultrasnabt omvandla till morfin och för de är risken större att få allvarliga morfinbiverkningar vid normal dosering av kodein. Man kan med hjälp av ett blodprov ta reda på vilken grupp man tillhör.

 

Källa: Drugwatcher – kritisk värdering av läkemedel, utgiven av Södra läkemedelskommittén

Artikel skriven av Jenny Östlund 2009-12-09
Jenny Östlunds bild

Kategorier:

Smärta

Kommentera artikeln

Kommentar av PMS

Skrivet 4/9

Paroxetin

PMSs bild

Det kan inte stämma. Jag tar 20mg Paroxetin/dag och kodein fungerar utmärkt på mig. Hur kommer det sig?

Kommentar av Ultrasnabb?

Skrivet 5/12

Ultrasnabbt?

Ultrasnabb?s bild

Jag har brutit benet och fick paracetamol/kodein evolan med mig hem. Tog en tablett, och inom loppet av 5-10 minuter mådde jag illa, darrade och kände mig jättekonstig i huvudet, surrig/overklighetskänsla.... Blev jätteräddd och ringde 1177, som lugnade mig och gav mig rådet att försöka sova mig igenom verkningen av tabletten... Tillhör jag då den procenten som tar upp kodein ultrasnabbt? Kan tillägga att jag aldrig kommer äta de igen, då har jag hellre ont

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.

Annons