Uppdaterad: 2012-05-11

Kommentera

Allergimedicin som inte ska göra dig lika trött

Bild

Rinnig näsa och kliande ögon är vanliga symptom på pollenallergi. Var tredje person i Sverige upplever sig vara allergisk, enligt en Sifo-undersökning. Foto: Claudio Bresciani, Scanpix.

Fakta om Allegra

Andvänds för att minska symptomen vid pollenallergi och hösnuva som kommer på våren och sommaren.

Varning för: Var försiktig med läkemedel om du har problem med njurar eller...

3.666665
Ditt betyg: Inget Medel: 3.7 (9 röster)

Många allergiker tror att de måste välja mellan obeskrivlig trötthet eller allergiska besvär. I vår ska det gå att slippa båda. Nu finns Allegra som mer sällan ger trötthet som biverkning.

 

Enligt en Sifo-undersökning upplever var tredje i Sverige någon form av allergi eller överkänslighet. Hösnuva eller pollenallergi är vanligast.

Nu lanseras Allegra, en ny sorts antihistamin, som ska ge mindre trötthet än föregångarna. En receptfrimedicin som företaget hoppas ska bli en storsäljare.

- Det är viktigt att personer med pollenallergier förstår att
deras besvär kan lindras och hittar det preparat som fungerar bäst för
deras livsstil och situation. Allegra har en påbörjad effekt inom en
timme och ger mindre trötthet än andra äldre antihistaminer. Det är vår
förhoppning att fler ser möjligheten att faktiskt välkomna våren med
öppna armar med aktiviteter som picknick, grillning och brännboll, säger
Karin Torberger, produktchef på Sanofi.

Att komma i närheten av allergenen och känna av sin allergi är inte farligt och ger i sig inte mer allergi. Mediciner som dämpar symptomen är alltså inte förenat med risk för ökad allergi.

Artikel skriven av Redaktionen 2012-04-16
redaktionens bild

Kategorier:

Allergi hösnuva

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons