Uppdaterad: 2010-09-28

1 kommentar

Allt fler motionärer dopar sig - ibland ovetandes

Bild

Kosttillskott eller doping? Ibland är det svårt för konsumenterna att veta. Det här är ett dopingklassat och förbjudet preparat som innehåller Nandrolon, det ämne som fällde ishockeyspelaren Patrik Nilsson i ett dopingtest för snart sju år sedan.

Fakta om Morfin

Morfin är ett läkemedel med en starkt smärtstillande effekt.

Varning för: Du ska inte dricka alkohol om du behandlas med morfin, eftersom...

4.04762
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (21 röster)

Fakta om Prednisolon Pfizer

Prednisolon är ett kortisonpreparat som motverkar och dämpar allergiska besvär, inflammationer och reumatiska besvär.

Varning för: Barn kan hämmas i växten, se upp med det.

4.4
Ditt betyg: Inget Medel: 4.4 (10 röster)

I finländsk media rapporteras att allt fler motionärer avslöjas med att ta dopingklassade preperat. Orsaken uppger de är att de vill förbättra sitt utseende och få bättre resultat av sin träning.

De forskare som nu slagit larm misstänker att det är tiotusentals motionärer i Finland som tar olagliga hormoner. Dopningsmedel har blivit vanligare också bland kvinnor och unga män, säger Jukka Koskelo, projektsamordnare på A-klinikstiftelsen, i dagstidningen Savon Sanomat.

Tillgänglighet och bristande kunskap tros vara några av orsakerna till ökningen. När människor beställer på nätet kan det ibland vara osäkert om det är ett kosttillskott, receptbelagt läkemedel eller ett dopingpreparat man köper hem, menar forskaren. 

 

Hormoner, smärtstillande och narkotiskaklassade läkemedel är några av de mediciner som ofta är dopingklassade. Men även hostmedicin och allergimediciner kan ibland vara förbjudna att använda för elitidrottarna.


Här har du hela listan på de dopingklassade läkemedlen.

 

Källa: Savon Sanomat

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-09-15
anonyms bild

Kategorier:

Livsstil Idrott

Kommentera artikeln

Kommentar av Sören

Skrivet 10/4

Lagliga stereoider

Sörens bild

Det ska ju tydligen finnas lagliga steorider för att få stora muskler. Någon som testat dem http://www.muskler.tk ?

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

2 kommentarer

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.

Annons