Uppdaterad: 2010-09-28

1 kommentar

Allt fler motionärer dopar sig - ibland ovetandes

Bild

Kosttillskott eller doping? Ibland är det svårt för konsumenterna att veta. Det här är ett dopingklassat och förbjudet preparat som innehåller Nandrolon, det ämne som fällde ishockeyspelaren Patrik Nilsson i ett dopingtest för snart sju år sedan.

Fakta om Morfin

Morfin är ett läkemedel med en starkt smärtstillande effekt.

Varning för: Du ska inte dricka alkohol om du behandlas med morfin, eftersom...

4.04762
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (21 röster)

Fakta om Prednisolon Pfizer

Prednisolon är ett kortisonpreparat som motverkar och dämpar allergiska besvär, inflammationer och reumatiska besvär.

Varning för: Barn kan hämmas i växten, se upp med det.

4.4
Ditt betyg: Inget Medel: 4.4 (10 röster)

I finländsk media rapporteras att allt fler motionärer avslöjas med att ta dopingklassade preperat. Orsaken uppger de är att de vill förbättra sitt utseende och få bättre resultat av sin träning.

De forskare som nu slagit larm misstänker att det är tiotusentals motionärer i Finland som tar olagliga hormoner. Dopningsmedel har blivit vanligare också bland kvinnor och unga män, säger Jukka Koskelo, projektsamordnare på A-klinikstiftelsen, i dagstidningen Savon Sanomat.

Tillgänglighet och bristande kunskap tros vara några av orsakerna till ökningen. När människor beställer på nätet kan det ibland vara osäkert om det är ett kosttillskott, receptbelagt läkemedel eller ett dopingpreparat man köper hem, menar forskaren. 

 

Hormoner, smärtstillande och narkotiskaklassade läkemedel är några av de mediciner som ofta är dopingklassade. Men även hostmedicin och allergimediciner kan ibland vara förbjudna att använda för elitidrottarna.


Här har du hela listan på de dopingklassade läkemedlen.

 

Källa: Savon Sanomat

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-09-15
anonyms bild

Kategorier:

Livsstil Idrott

Kommentera artikeln

Kommentar av Sören

Skrivet 10/4

Lagliga stereoider

Sörens bild

Det ska ju tydligen finnas lagliga steorider för att få stora muskler. Någon som testat dem http://www.muskler.tk ?

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons