Uppdaterad: 2012-07-17

2 kommentarer

Nässpray testas som gör människor mer sociala

Bild

Spray med oxytocin gör henne bättre på det sociala samspelet med andra människor. Foto: Sahlgrenska akademin

Fakta om Syntocinon

Oxytocin i nässpray som används vid mjölkstockning och amningsbesvär.

Varning för: Ska inte användas av gravida kvinnor. Överdosering kan bland...

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (4 röster)

Lite blyg eller svårt handikappande autism. Oavsett kan den nya nässprayen med oxytocin hjälpa dig visar ny forskning som pågår i Göteborg.

Känner du dig obekväm med andra människor kan det vara brist på oxytocin. Oxytocin är ett hormon som kroppen utsöndrar naturligt när vi har kontakt med andra människor eller djur, när vi är kära eller rör vid varandra. Mamman och det nyfödda barnet utsöndrar båda mycket oxytocin och det hjälper dem att knyta an till varandra.

Brist på oxytocin kan ge svårigheter i kontakten med andra människor. Nu visar forskningen att ett tillskott kan vara lösningen.

- Det kan naturligtvis inte bota en psykisk störning, men nästan alla psykiska störningar innebär en nedsatt förmåga att känna igen andra människors känslor, och kan du öka den förmågan fungerar du förmodligen bättre i sociala sammanhang, säger Dan-Mikael Ellingsen, doktorand vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

Studierna som pågår vid Sahlgrenska akademin i Göteborg och i Oslo har visat att människor som får oxytocin blir bättre på att tolka ansiktsuttryck och förstå andra människors känslor. De som var sämst på det innan förbättrade sig mest. De som redan hade en hög social kompetens blev inte bättre. Oxytocinet gavs i en nässpray, ett läkemedel som används i sjukvården för att sätta i gång förlossningar bland annat.

– Baserat på våra och andras tidigare forskningsresultat tror vi därför att oxytocin kan vara en bra tilläggsbehandling för personer med psykisk sjukdom, säger han.

Dan-Mikael Ellingsen och hans kollegor vill nu gå vidare och undersöka om oxytocin också kan
fungera som en kompletterande behandling för narkotikamissbrukare.

–Bristande förmåga att tolka sociala signaler är en viktig faktor för narkotikamissbrukare. Om
våra antaganden stämmer kan oxytocinspray vara en enkel, kompletterande behandling inom narkomanvården.

Kan vanliga människor ha nytta av oxytocinspray?

–Det är tveksamt. Personer som redan var bra på att läsa andra människors emotionella uttryck i vår studie fick inte bättre resultat
efter att ha fått oxytocin, säger Dan-Mikael Ellingsen.

Artikeln Oxytocin enhances pupil dilation and sensitivity to “hidden” emotional expressions publiceras i Social Cognitive & Affective Neuroscience.

Artikel skriven av redaktionen 2012-06-25
redaktionens bild

Kategorier:

Livsstil Psykiatri autism

Kommentera artikeln

Kommentar av logiktänkare

Skrivet 25/1

Kroppens strävan efter självläkning... Litionit el Thé, och benz

logiktänkares bild

Hej!
Manodep,borderline,stjärntecken :-) "våg", prematur,kuvösbarn,tålde aldrig modersmjölken, fick ingen kroppskontakt.. sedan trauma i 2-årsåldern, nu har jag läst på om litionit, och insett att jag själv försöker omedvetet, balansera mina psykostillstånd, pga felmed. med
cymbalta, oh andra antidep-mediciner hela livet Tror jag, att jag blivit bipol, det kan också vara bidragande med den hormonstorm som utbröt vid klimakteriet...
ok, läste på lite, och såg att mycket thé (theín)eller kaffe(koffein)vid depressiva skov, (stress hos mig, gråt och smärtor) samt intag av benzodiasepin, vid maniska tillstånd, JUST, kan påverka kroppens egna litium"bank" - vi blir ju ofta kallade benzomissbrukare... Jag TROR, att det är kroppens egna sätt att försöka balansera! Jag är även fys handikappad, grav gonartros, artroser generellt, lite urkalkning,, kotfrakturer mm och har fruktansvärd värk, högsta dos norspan (2x20)mg för lite, ketogan, kodein, mot värken, koffein för att få igång blodcirkulationen, (rulllstolsburen) nervskada i u.arm, och hårt knuten v-hand, ev brutet lillfinger - av mina fall - beroende av Artzalinjektioner i knälederna, för att stabilisera benen, fallbenägen, pga bortfall av ledbrosk - får ledhinneinflammationer, så fort jag försöker röra mig belastat av kroppstyngden,
VAD GÖR JAG, skall jag Be om Litionit, jag vill helst hålla mig till kroppsegna ämnen - SOM de benzo, som jag skulle fått i modersmjölk - det fanns inte i tillägget jag fick... även "tuppkam" är ju kroppseget, och sattes in, efter MIN begäran - den tog bort, ca 50% av mitt
behov av smärtstillande, och lugnande! Till natten tar jag zolpidem, som inte hjälper mig att sova,
Snälla Du, ge mig Din syn på saken, maniska tillstånd, regredierar jag till 2 år...
fråga; skall jag röntga fingret, kolla egen, litiumhalt, (går det?, -hur)
Jag vill inte äta mediciner, men tillägg av krom, kanske gör att jag inte går upp av lithionitbehandling?
jag har "inte råd" med det, med tanke på mina leder! Vilken typ, av mano-dep tror Du att jag har, Jag har provat förr, alternativet Tryptisol, som trubbade av mig för mycket! Och, gick upp massor i vikt!
Vill Du råda mig? Jag har hela livet läst med. som lekman - först för att skydda mig mot ångesten över mammas och mormors åkommor, -senare, även naturterapier, från början ville jag forska, om immunologi.... Jag är "hudlös" och har bara umgåtts med känslokalla människor - border´s dras till varandra som magneter, men inget vänskapsförhållande "håller" pga missförstånd. Jag är också frågande om kognitiv terapi, hjälper mig - där de försöker plocka fram den "vuxna kvinnan" i mig, genom HÅRDHET!
Det känns så FEL! MVH "logiktankare"

Naturläkning?!

Kommentar av anonymmurre

Skrivet 17/8

Oxigene

anonymmurres bild

Nån som provat

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att hurvida du är en människa för att förebygga automatiska spam inlägg.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons