Uppdaterad: 2012-07-17

2 kommentarer

Nässpray testas som gör människor mer sociala

Bild

Spray med oxytocin gör henne bättre på det sociala samspelet med andra människor. Foto: Sahlgrenska akademin

Fakta om Syntocinon

Oxytocin i nässpray som används vid mjölkstockning och amningsbesvär.

Varning för: Ska inte användas av gravida kvinnor. Överdosering kan bland...

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (4 röster)

Lite blyg eller svårt handikappande autism. Oavsett kan den nya nässprayen med oxytocin hjälpa dig visar ny forskning som pågår i Göteborg.

Känner du dig obekväm med andra människor kan det vara brist på oxytocin. Oxytocin är ett hormon som kroppen utsöndrar naturligt när vi har kontakt med andra människor eller djur, när vi är kära eller rör vid varandra. Mamman och det nyfödda barnet utsöndrar båda mycket oxytocin och det hjälper dem att knyta an till varandra.

Brist på oxytocin kan ge svårigheter i kontakten med andra människor. Nu visar forskningen att ett tillskott kan vara lösningen.

- Det kan naturligtvis inte bota en psykisk störning, men nästan alla psykiska störningar innebär en nedsatt förmåga att känna igen andra människors känslor, och kan du öka den förmågan fungerar du förmodligen bättre i sociala sammanhang, säger Dan-Mikael Ellingsen, doktorand vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

Studierna som pågår vid Sahlgrenska akademin i Göteborg och i Oslo har visat att människor som får oxytocin blir bättre på att tolka ansiktsuttryck och förstå andra människors känslor. De som var sämst på det innan förbättrade sig mest. De som redan hade en hög social kompetens blev inte bättre. Oxytocinet gavs i en nässpray, ett läkemedel som används i sjukvården för att sätta i gång förlossningar bland annat.

– Baserat på våra och andras tidigare forskningsresultat tror vi därför att oxytocin kan vara en bra tilläggsbehandling för personer med psykisk sjukdom, säger han.

Dan-Mikael Ellingsen och hans kollegor vill nu gå vidare och undersöka om oxytocin också kan
fungera som en kompletterande behandling för narkotikamissbrukare.

–Bristande förmåga att tolka sociala signaler är en viktig faktor för narkotikamissbrukare. Om
våra antaganden stämmer kan oxytocinspray vara en enkel, kompletterande behandling inom narkomanvården.

Kan vanliga människor ha nytta av oxytocinspray?

–Det är tveksamt. Personer som redan var bra på att läsa andra människors emotionella uttryck i vår studie fick inte bättre resultat
efter att ha fått oxytocin, säger Dan-Mikael Ellingsen.

Artikeln Oxytocin enhances pupil dilation and sensitivity to “hidden” emotional expressions publiceras i Social Cognitive & Affective Neuroscience.

Artikel skriven av redaktionen 2012-06-25
redaktionens bild

Kategorier:

Livsstil Psykiatri autism

Kommentera artikeln

Kommentar av logiktänkare

Skrivet 25/1

Kroppens strävan efter självläkning... Litionit el Thé, och benz

logiktänkares bild

Hej!
Manodep,borderline,stjärntecken :-) "våg", prematur,kuvösbarn,tålde aldrig modersmjölken, fick ingen kroppskontakt.. sedan trauma i 2-årsåldern, nu har jag läst på om litionit, och insett att jag själv försöker omedvetet, balansera mina psykostillstånd, pga felmed. med
cymbalta, oh andra antidep-mediciner hela livet Tror jag, att jag blivit bipol, det kan också vara bidragande med den hormonstorm som utbröt vid klimakteriet...
ok, läste på lite, och såg att mycket thé (theín)eller kaffe(koffein)vid depressiva skov, (stress hos mig, gråt och smärtor) samt intag av benzodiasepin, vid maniska tillstånd, JUST, kan påverka kroppens egna litium"bank" - vi blir ju ofta kallade benzomissbrukare... Jag TROR, att det är kroppens egna sätt att försöka balansera! Jag är även fys handikappad, grav gonartros, artroser generellt, lite urkalkning,, kotfrakturer mm och har fruktansvärd värk, högsta dos norspan (2x20)mg för lite, ketogan, kodein, mot värken, koffein för att få igång blodcirkulationen, (rulllstolsburen) nervskada i u.arm, och hårt knuten v-hand, ev brutet lillfinger - av mina fall - beroende av Artzalinjektioner i knälederna, för att stabilisera benen, fallbenägen, pga bortfall av ledbrosk - får ledhinneinflammationer, så fort jag försöker röra mig belastat av kroppstyngden,
VAD GÖR JAG, skall jag Be om Litionit, jag vill helst hålla mig till kroppsegna ämnen - SOM de benzo, som jag skulle fått i modersmjölk - det fanns inte i tillägget jag fick... även "tuppkam" är ju kroppseget, och sattes in, efter MIN begäran - den tog bort, ca 50% av mitt
behov av smärtstillande, och lugnande! Till natten tar jag zolpidem, som inte hjälper mig att sova,
Snälla Du, ge mig Din syn på saken, maniska tillstånd, regredierar jag till 2 år...
fråga; skall jag röntga fingret, kolla egen, litiumhalt, (går det?, -hur)
Jag vill inte äta mediciner, men tillägg av krom, kanske gör att jag inte går upp av lithionitbehandling?
jag har "inte råd" med det, med tanke på mina leder! Vilken typ, av mano-dep tror Du att jag har, Jag har provat förr, alternativet Tryptisol, som trubbade av mig för mycket! Och, gick upp massor i vikt!
Vill Du råda mig? Jag har hela livet läst med. som lekman - först för att skydda mig mot ångesten över mammas och mormors åkommor, -senare, även naturterapier, från början ville jag forska, om immunologi.... Jag är "hudlös" och har bara umgåtts med känslokalla människor - border´s dras till varandra som magneter, men inget vänskapsförhållande "håller" pga missförstånd. Jag är också frågande om kognitiv terapi, hjälper mig - där de försöker plocka fram den "vuxna kvinnan" i mig, genom HÅRDHET!
Det känns så FEL! MVH "logiktankare"

Naturläkning?!

Kommentar av anonymmurre

Skrivet 17/8

Oxigene

anonymmurres bild

Nån som provat

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.

Annons