Uppdaterad: 2010-12-06

2 kommentarer

Ann-Christine fick värk av värkmediciner

Bild

Ann-Christine Malmsten, 53, är fri från sin värk som kom av värktabletterna. Varma bad och promenader hjälper henne i vardagen.

Fakta om Tradolan

Tradolan är ett morfinliknande läkemedel som bland annat används mot smärta. Det påverkar direkt på celler i hjärnan och ryggmärgen, det centrala nervsystemet.

Varning för: Kan vara beroendeframkallande....

3.57143
Ditt betyg: Inget Medel: 3.6 (28 röster)

De lindrar. När effekten avtar börjar vissa öka dosen på egen hand. Det är så ett beroende av värktabletter börjar. Det var så det började för Ann-Christine Malmsten, 53, i Östersund.

När Ann-Christine Malmsten, 53, var tjugo år hade hon ont i axlarna och i nacken. Inte visste hon då att det var en livslång smärta som skulle bli värre. För snart tio år sedan fick hon diagnosen fibromyalgi.

De smärtstillande medicinerna blev viktiga för att klara vardagen. De blev allt viktigare och plötsligt betydde de mer än något annat.

- Jag var ordentligt beroende. Ett tag kunde jag äta 20 tabletter om dagen, även om de inte ens hjälpte. Till slut visste jag inte om det var sjukdomen eller medicinerna som gjorde att kroppen värkte, berättar hon.

Hade du svårt att få tag på medicinerna?

- Nej, aldrig. Jag bara bad min läkare att skriva ut.

Anne-Christine förstod själv att hon var beroende.De piller hon tog gjorde henne handlingsförlamad. Hon orkade ingenting annat än att ta en tablett till.

- Jag kunde sitta i soffan och tänka att nu ska jag städa. Det ska jag, Sedan hände ingenting. Jag bara satt där.

Ingenting av de som skulle varit bra för henne orkade hon ta sig för eller göra. Hon som gärna cyklar, promenerar eller gör vattengymnastik. Sjukgymnatiken, det som brukade vara så skönt, gjorde fruktansvärt ont. Den smärta hon tog tabletterna för att bota, hade blivit mycket värre. Nu hade hon ont av värktabletterna och Ann-Christine längtade bort från medicinerna.

- I flera månader försökte jag få hjälp, varje gång jag ringde läkaren och sa att jag hade ätit upp alla tabletterna, sa hon att jag inte borde äta så mycket. Det höll jag verkligen med om, men att jag behövde hjälp för att sluta, sa jag till henne. Då fick jag ett nytt recept direkt.

En vecka tog avgiftningen på psykmottagningen i Östersund. Det var allt som behvödes för att Ann-Christine skulle komma ur beroendet. Ovanligt snabbt, tyckte personalen på avdelningen, berättar Ann-Christine.

- Jag var envis och ville sluta, det hade hållit på så länge att jag verkligen ville kunna ta tag i mitt liv igen. Värken minskade på bara några dagar.

I dag är Ann-Christine försiktigare. Hon vet att suget lätt kan komma tillbaka.

- Medicinerna lindrar ju, de tar inte bort värken, men de lindrar i början. När sedan effekten avtar tänker man att man ska öka dosen...

Fibromyalgi är en sjukdom som påverkar nerverna och smärtreceptorerna. Exakt vad det är vet man inte, men den är delvis ärftlig och samtidigt relaterad till hur man mår i övrigt. Ann-Christine är fri från värktablettvärken, men hennes axlar, ben och armar gör mer eller mindre ont hela tiden.

Hur orkar med värken?

- Jag kan fortfarande ta smärtstillande, men jag vet att jag får leva med smärtan. Byta miljö har jag märkt är bra och att inte stressa. Gärna varma bad och försöka må så bra som möjligt.

________________________________________________________

FAKTA/Fibromyalgi

Fibromyalgi är en nervrelaterad sjukdom som ger en svår smärta och onormal trötthet. Eventuellt är det nervtrådar som skickar signaler om smärta trots att ingen egentlig skada föreligger. Det drabbar cirka 2-4 procent av befolkningen, över 80 procent kvinnor, men också barn och unga, tillskillnad mot vad man tidigare trott.

Källa: Fibromyalgiföreningen, Internetmedicin

Artikel skriven av Hanna Brodda 2010-11-25
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Smärta Fibromyalgi

Kommentera artikeln

Kommentar av Pisal

Skrivet 14/12

Varma bad

Pisals bild

Vattengymnastik i varmbassäng (minst 34 grader i vattnet) brukar kunna var behagligt vi fibromyalgi. Fördelen är att man kan träna efter sin egen förmåga utan att belasta kroppen för hårt. Dessutom gör värmen i sig kroppen mjukare.
Kontakta t ex någn sjykgymnast på landstinget eller Reumatikerföreningen, fibromyalgiförbundet eller liknande organisationer kan du säkert får tips om var ddy kan få plaats på varrengymnastik!
Jag har själv gått på vattengymnsatik och styrketräning en gång i veckan för tt hålla smärtan någorlunda i schack. utöver det minst en timmes promenad (trots att jag går med rollator)
allt detta bidrar till att jag kan fungera nstan normalt i alla fall

Kommentar av Simone

Skrivet 26/11

Jag har haft så fruktansvärt

Simones bild

Jag har haft så fruktansvärt ont länge och äntligen fått en diagnos. Det har säkert gått 18 år sedan min första duffusa smärta började i knät. Då trodde jag det berodde på övervikt men sedan dess har jag gått ner nästan allt. Nu ska jag läsa allt, vad är egentligen den bästa behadnlingen? Varma bad vad är det för behandling?

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons