Uppdaterad: 2010-12-06

2 kommentarer

Ann-Christine fick värk av värkmediciner

Bild

Ann-Christine Malmsten, 53, är fri från sin värk som kom av värktabletterna. Varma bad och promenader hjälper henne i vardagen.

Fakta om Tradolan

Tradolan är ett morfinliknande läkemedel som bland annat används mot smärta. Det påverkar direkt på celler i hjärnan och ryggmärgen, det centrala nervsystemet.

Varning för: Kan vara beroendeframkallande....

3.666665
Ditt betyg: Inget Medel: 3.7 (30 röster)

De lindrar. När effekten avtar börjar vissa öka dosen på egen hand. Det är så ett beroende av värktabletter börjar. Det var så det började för Ann-Christine Malmsten, 53, i Östersund.

När Ann-Christine Malmsten, 53, var tjugo år hade hon ont i axlarna och i nacken. Inte visste hon då att det var en livslång smärta som skulle bli värre. För snart tio år sedan fick hon diagnosen fibromyalgi.

De smärtstillande medicinerna blev viktiga för att klara vardagen. De blev allt viktigare och plötsligt betydde de mer än något annat.

- Jag var ordentligt beroende. Ett tag kunde jag äta 20 tabletter om dagen, även om de inte ens hjälpte. Till slut visste jag inte om det var sjukdomen eller medicinerna som gjorde att kroppen värkte, berättar hon.

Hade du svårt att få tag på medicinerna?

- Nej, aldrig. Jag bara bad min läkare att skriva ut.

Anne-Christine förstod själv att hon var beroende.De piller hon tog gjorde henne handlingsförlamad. Hon orkade ingenting annat än att ta en tablett till.

- Jag kunde sitta i soffan och tänka att nu ska jag städa. Det ska jag, Sedan hände ingenting. Jag bara satt där.

Ingenting av de som skulle varit bra för henne orkade hon ta sig för eller göra. Hon som gärna cyklar, promenerar eller gör vattengymnastik. Sjukgymnatiken, det som brukade vara så skönt, gjorde fruktansvärt ont. Den smärta hon tog tabletterna för att bota, hade blivit mycket värre. Nu hade hon ont av värktabletterna och Ann-Christine längtade bort från medicinerna.

- I flera månader försökte jag få hjälp, varje gång jag ringde läkaren och sa att jag hade ätit upp alla tabletterna, sa hon att jag inte borde äta så mycket. Det höll jag verkligen med om, men att jag behövde hjälp för att sluta, sa jag till henne. Då fick jag ett nytt recept direkt.

En vecka tog avgiftningen på psykmottagningen i Östersund. Det var allt som behvödes för att Ann-Christine skulle komma ur beroendet. Ovanligt snabbt, tyckte personalen på avdelningen, berättar Ann-Christine.

- Jag var envis och ville sluta, det hade hållit på så länge att jag verkligen ville kunna ta tag i mitt liv igen. Värken minskade på bara några dagar.

I dag är Ann-Christine försiktigare. Hon vet att suget lätt kan komma tillbaka.

- Medicinerna lindrar ju, de tar inte bort värken, men de lindrar i början. När sedan effekten avtar tänker man att man ska öka dosen...

Fibromyalgi är en sjukdom som påverkar nerverna och smärtreceptorerna. Exakt vad det är vet man inte, men den är delvis ärftlig och samtidigt relaterad till hur man mår i övrigt. Ann-Christine är fri från värktablettvärken, men hennes axlar, ben och armar gör mer eller mindre ont hela tiden.

Hur orkar med värken?

- Jag kan fortfarande ta smärtstillande, men jag vet att jag får leva med smärtan. Byta miljö har jag märkt är bra och att inte stressa. Gärna varma bad och försöka må så bra som möjligt.

________________________________________________________

FAKTA/Fibromyalgi

Fibromyalgi är en nervrelaterad sjukdom som ger en svår smärta och onormal trötthet. Eventuellt är det nervtrådar som skickar signaler om smärta trots att ingen egentlig skada föreligger. Det drabbar cirka 2-4 procent av befolkningen, över 80 procent kvinnor, men också barn och unga, tillskillnad mot vad man tidigare trott.

Källa: Fibromyalgiföreningen, Internetmedicin

Artikel skriven av Hanna Brodda 2010-11-25
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Smärta Fibromyalgi

Kommentera artikeln

Kommentar av Pisal

Skrivet 14/12

Varma bad

Pisals bild

Vattengymnastik i varmbassäng (minst 34 grader i vattnet) brukar kunna var behagligt vi fibromyalgi. Fördelen är att man kan träna efter sin egen förmåga utan att belasta kroppen för hårt. Dessutom gör värmen i sig kroppen mjukare.
Kontakta t ex någn sjykgymnast på landstinget eller Reumatikerföreningen, fibromyalgiförbundet eller liknande organisationer kan du säkert får tips om var ddy kan få plaats på varrengymnastik!
Jag har själv gått på vattengymnsatik och styrketräning en gång i veckan för tt hålla smärtan någorlunda i schack. utöver det minst en timmes promenad (trots att jag går med rollator)
allt detta bidrar till att jag kan fungera nstan normalt i alla fall

Kommentar av Simone

Skrivet 26/11

Jag har haft så fruktansvärt

Simones bild

Jag har haft så fruktansvärt ont länge och äntligen fått en diagnos. Det har säkert gått 18 år sedan min första duffusa smärta började i knät. Då trodde jag det berodde på övervikt men sedan dess har jag gått ner nästan allt. Nu ska jag läsa allt, vad är egentligen den bästa behadnlingen? Varma bad vad är det för behandling?

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.

Annons