Uppdaterad: 2011-04-05

2 kommentarer

Anna Bäsén guidar vilsna skönhetspatienter

Bild

- Nu ska du få höra en väl bevarad hudläkarhemlighet, det finns faktiskt en sorts kräm som bevisat hjälper mot rynkor och pigmentfläckar, det är kräm med A-vitaminsyra. Det många inte vet är att dessa krämer även hjälper har vetenskapligt bevisad effekt på solskadad hud som åldrats i förtid, säger Anna Bäsén, aktuell med boken Allt du behöver veta om skönhetsingrepp. ____________________________________________________

Fakta om Botox

Botox är ett muskelavslappnande medel som injiceras i muskler eller djupt in i huden för att motverka rynkor.

Varning för: Du bör inte använda botox om du lider av vissa muskelsjukdomar...

5
Ditt betyg: Inget Medel: 5 (1 röst)

Fakta om Restylane

Restylane används med avsikt förändra utseende, att förstora läppar och för att behandla fördjupningar i huden, såsom rynkor och ärr.

Varning för: Alla blir inte nöjda, men vad gäller allvarliga biverkningar har...

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (2 röster)

Gör det inte utomlands och ha koll på avtalen. Det är några av Anna Bäséns bästa råd inför skönhetsingreppet i nya boken Allt du behöver veta om skönhetsingrepp.

Själv är Anna Bäsén som folk är mest när det gäller skönhetsingrepp. Hon kan tänka sig att gör vissa ingrepp, medan andra är helt otänkbara för henne.

Folks attityd till skönhetsingrepp har förändrats, konstaterar hon i boken.
Ju fler som gör det, ju mer accepterat blir det.

Samtidigt ökar missnöjet med våra kroppar.

I boken refererar Anna Bäsén till en amerikansk undersökning som visar att fler, närmare hälften, är missnöjda med sin egen kropp, lite fler kvinnor än män. Det är dubbelt så många som på 70-talet och ökningen är lika stor hos båda könen.

Varför har du skrivit den här boken?

- För att den inte fanns! Det är så många som går iväg och köper ett skönhetsingrepp utan att undersöka vare sig ingreppet eller kliniken i förväg. Och konsekvenserna kan bli mycket allvarliga om något går snett - både hälsomässigt och rent ekonomiskt. Tänk bara att 50 000 människor i Sverige bleker tänderna!

Det här ska vara en bok som ska hjälpa en att välja rätt och bli en medveten konsument, säger Anna Bäsén, som förutom att skriva böcker också jobbar som medicinreporter på tidningen Expressen.

Vilka är de stora riskerna?

- Massor! Vet du att vilken läkare som helst kan kalla sig estetisk kirurg? Det går att köpa en lasermaskin på Blocket och sedan öppna en klinik i tunnelbanan. Det är faktiskt enklare att starta en skönhetsklinik än att öppna café. Det saknas både regelverk och ordentlig tillsyn. Att det var så trodde jag aldrig innan jag började titta på den här branschen, berättar Anna Bäsén.

Önskan om ett vackert yttre är inte ny. Alla folkslag har i alla tider smyckat sig och många har utsatt sig för både smärtsamma och farliga behandlingar för sitt utseendes skull, som traditionella helkropps-tatueringar, halskragar och geishaskor. Även om det mesta är mer hygeniskt och kontrollerat i dag, menar Bäsén att skönhetsbranschen är “rena Vilda västern”.

För att hjälpa konsumenten har hon satt ihop en checklista på saker man ska tänka på innan man beställer ett ingrepp.

Att tänka på innan du väljer klinik och metod

 1.   Välj ingrepp med omsorg. Är det ingrepp du vill göra ordentligt testat? Läs på och gör ordentlig research. Fråga inte bara på kliniken eller titta på deras hemsida, utan titta runt och läs på flera ställen
 2.  Kolla upp läkarens utbildning. Fråga om han eller hon har den femåriga specialistutbildningen i rekonstruktiv plastikkirugi. Det är nämligen tillåtet att syssla med estetisk plastikkirurgi efter vanliga läkarutbildningen, så se upp.
 3.  Fråga om medlemskap i SFEP. I Svensk förening för estetisk plastikkirurgi väljs medlemmarna in på rekommendation, de måste ha dokumenterad erfarenhet och följa vissa etiska regler. Ett medlemskap borgar för en viss standard.
 4.  Anseende och rykte. Surfa runt, prata runt och lyssna på vad andra har att säga, innan du väljer klinik eller kirurg.
 5.  Besök flera kliniker. När du väl fastnat för några kliniker, gör gärna ett besök innan du väljer. Be om en konsultation, kan kosta från 500 kronor och uppåt. Det är väl investerade pengar innan du bestämmer dig.
 6.  Engagemang är viktigt. Brinner kirurgen för sitt jobb, eller är det bara ett extraknäck? Det är stor skillnad för dig som patient.
 7.  Operationsvana. Plastikkirurgi är ett hantverk som blir bättre och vackrare för varje år som kirurgen håller på. Har din kirurg ordentlig erfarehet?
 8.  Tycke och smak. Vad tycker din kirurg är snyggt, har ni samma smak? En del kirurger "gör" inte jättebröst eller uppnäsor för att de själva inte tycker det är vackert. Be att få se på på före- och efterbilder för att ta reda på vad din kirurg tycker är snyggt.
 9.  Anmälningar till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämd är bra att kolla upp. En anmälan behöver inte betyda att din kirurg är olämplig, men det kan göra det, särskilt om det kommit flera anmälningar.
 10.  Övriga standarden på kliniken. Klarar de av en akut situation om något inte går som det ska?
 11.  Fråga om du får samma läkare, före, under och efter operationen och att läkaren efteråt också går att kontakta med journummer.
 12. Var prissmart. Var medveten, men inte dumsnål.
 13.  Kontrollera också noga vad som ingår i priset, en del kliniker tar extra betalt för sådant som narkos, stödplagg och återbesök.
 14.  Ha tålamod. De bästa kirurgerna kan ha lång väntelista.
 15.  Red ut ansvarsfrågan. Har de en ansvarsförsäkring, vem bekostar misstaget om något skulle göras. Se till att göra ett skriftligt avtal med kliniken.
Artikel skriven av Hanna Brodda 2011-04-01
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Man Kvinna Skönhet

Kommentera artikeln

Kommentar av Ahmed , Eva

Skrivet 23/9

jag behöver hjälp !

Ahmed , Evas bild

Hej !
Mitt namn är Ahmed Halawa.
Jag har acne ärr på kinderna och jag skulle vilja dra ut skinnet på kinderna eller fylla igen hålen på kinderna på något sätt. Jag mår riktigt dåligt av det. Är det något ni kan hjälpa mig med? Vad kostar det?
Jag kan skicka bilder på ansiktet om ni vill ha det så ni kan bedömma från det vad som behövs göras..
mvh Ahmed och Eva
0733621382
Osby/skåne

Kommentar av anonym

Skrivet 3/5

Sluta krocka med Björn

anonyms bild

Sluta krocka med Björn Ranelid så blir det nog bättre...

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons