Uppdaterad: 2011-04-05

2 kommentarer

Anna Bäsén guidar vilsna skönhetspatienter

Bild

- Nu ska du få höra en väl bevarad hudläkarhemlighet, det finns faktiskt en sorts kräm som bevisat hjälper mot rynkor och pigmentfläckar, det är kräm med A-vitaminsyra. Det många inte vet är att dessa krämer även hjälper har vetenskapligt bevisad effekt på solskadad hud som åldrats i förtid, säger Anna Bäsén, aktuell med boken Allt du behöver veta om skönhetsingrepp. ____________________________________________________

Fakta om Botox

Botox är ett muskelavslappnande medel som injiceras i muskler eller djupt in i huden för att motverka rynkor.

Varning för: Du bör inte använda botox om du lider av vissa muskelsjukdomar...

5
Ditt betyg: Inget Medel: 5 (1 röst)

Fakta om Restylane

Restylane används med avsikt förändra utseende, att förstora läppar och för att behandla fördjupningar i huden, såsom rynkor och ärr.

Varning för: Alla blir inte nöjda, men vad gäller allvarliga biverkningar har...

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (2 röster)

Gör det inte utomlands och ha koll på avtalen. Det är några av Anna Bäséns bästa råd inför skönhetsingreppet i nya boken Allt du behöver veta om skönhetsingrepp.

Själv är Anna Bäsén som folk är mest när det gäller skönhetsingrepp. Hon kan tänka sig att gör vissa ingrepp, medan andra är helt otänkbara för henne.

Folks attityd till skönhetsingrepp har förändrats, konstaterar hon i boken.
Ju fler som gör det, ju mer accepterat blir det.

Samtidigt ökar missnöjet med våra kroppar.

I boken refererar Anna Bäsén till en amerikansk undersökning som visar att fler, närmare hälften, är missnöjda med sin egen kropp, lite fler kvinnor än män. Det är dubbelt så många som på 70-talet och ökningen är lika stor hos båda könen.

Varför har du skrivit den här boken?

- För att den inte fanns! Det är så många som går iväg och köper ett skönhetsingrepp utan att undersöka vare sig ingreppet eller kliniken i förväg. Och konsekvenserna kan bli mycket allvarliga om något går snett - både hälsomässigt och rent ekonomiskt. Tänk bara att 50 000 människor i Sverige bleker tänderna!

Det här ska vara en bok som ska hjälpa en att välja rätt och bli en medveten konsument, säger Anna Bäsén, som förutom att skriva böcker också jobbar som medicinreporter på tidningen Expressen.

Vilka är de stora riskerna?

- Massor! Vet du att vilken läkare som helst kan kalla sig estetisk kirurg? Det går att köpa en lasermaskin på Blocket och sedan öppna en klinik i tunnelbanan. Det är faktiskt enklare att starta en skönhetsklinik än att öppna café. Det saknas både regelverk och ordentlig tillsyn. Att det var så trodde jag aldrig innan jag började titta på den här branschen, berättar Anna Bäsén.

Önskan om ett vackert yttre är inte ny. Alla folkslag har i alla tider smyckat sig och många har utsatt sig för både smärtsamma och farliga behandlingar för sitt utseendes skull, som traditionella helkropps-tatueringar, halskragar och geishaskor. Även om det mesta är mer hygeniskt och kontrollerat i dag, menar Bäsén att skönhetsbranschen är “rena Vilda västern”.

För att hjälpa konsumenten har hon satt ihop en checklista på saker man ska tänka på innan man beställer ett ingrepp.

Att tänka på innan du väljer klinik och metod

 1.   Välj ingrepp med omsorg. Är det ingrepp du vill göra ordentligt testat? Läs på och gör ordentlig research. Fråga inte bara på kliniken eller titta på deras hemsida, utan titta runt och läs på flera ställen
 2.  Kolla upp läkarens utbildning. Fråga om han eller hon har den femåriga specialistutbildningen i rekonstruktiv plastikkirugi. Det är nämligen tillåtet att syssla med estetisk plastikkirurgi efter vanliga läkarutbildningen, så se upp.
 3.  Fråga om medlemskap i SFEP. I Svensk förening för estetisk plastikkirurgi väljs medlemmarna in på rekommendation, de måste ha dokumenterad erfarenhet och följa vissa etiska regler. Ett medlemskap borgar för en viss standard.
 4.  Anseende och rykte. Surfa runt, prata runt och lyssna på vad andra har att säga, innan du väljer klinik eller kirurg.
 5.  Besök flera kliniker. När du väl fastnat för några kliniker, gör gärna ett besök innan du väljer. Be om en konsultation, kan kosta från 500 kronor och uppåt. Det är väl investerade pengar innan du bestämmer dig.
 6.  Engagemang är viktigt. Brinner kirurgen för sitt jobb, eller är det bara ett extraknäck? Det är stor skillnad för dig som patient.
 7.  Operationsvana. Plastikkirurgi är ett hantverk som blir bättre och vackrare för varje år som kirurgen håller på. Har din kirurg ordentlig erfarehet?
 8.  Tycke och smak. Vad tycker din kirurg är snyggt, har ni samma smak? En del kirurger "gör" inte jättebröst eller uppnäsor för att de själva inte tycker det är vackert. Be att få se på på före- och efterbilder för att ta reda på vad din kirurg tycker är snyggt.
 9.  Anmälningar till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämd är bra att kolla upp. En anmälan behöver inte betyda att din kirurg är olämplig, men det kan göra det, särskilt om det kommit flera anmälningar.
 10.  Övriga standarden på kliniken. Klarar de av en akut situation om något inte går som det ska?
 11.  Fråga om du får samma läkare, före, under och efter operationen och att läkaren efteråt också går att kontakta med journummer.
 12. Var prissmart. Var medveten, men inte dumsnål.
 13.  Kontrollera också noga vad som ingår i priset, en del kliniker tar extra betalt för sådant som narkos, stödplagg och återbesök.
 14.  Ha tålamod. De bästa kirurgerna kan ha lång väntelista.
 15.  Red ut ansvarsfrågan. Har de en ansvarsförsäkring, vem bekostar misstaget om något skulle göras. Se till att göra ett skriftligt avtal med kliniken.
Artikel skriven av Hanna Brodda 2011-04-01
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Man Kvinna Skönhet

Kommentera artikeln

Kommentar av Ahmed , Eva

Skrivet 23/9

jag behöver hjälp !

Ahmed , Evas bild

Hej !
Mitt namn är Ahmed Halawa.
Jag har acne ärr på kinderna och jag skulle vilja dra ut skinnet på kinderna eller fylla igen hålen på kinderna på något sätt. Jag mår riktigt dåligt av det. Är det något ni kan hjälpa mig med? Vad kostar det?
Jag kan skicka bilder på ansiktet om ni vill ha det så ni kan bedömma från det vad som behövs göras..
mvh Ahmed och Eva
0733621382
Osby/skåne

Kommentar av anonym

Skrivet 3/5

Sluta krocka med Björn

anonyms bild

Sluta krocka med Björn Ranelid så blir det nog bättre...

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons