Uppdaterad: 2012-08-31

2 kommentarer

Antidepressiv medicin mot svår PMS och PMDS

Bild

När perioden före mens blir så tung att vardagen inte fungerar kan en medicin som heter Premalex hjälpa. Foto: Jonas Ekströmer, Scanpix

Fakta om Premalex

Antidepressiv medicin som ges mot humörsvängningar och nedstämdhet tiden före mens.

Varning för: Använd inte under graviditet, men då har du ju heller ingen mens...

3.545455
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (11 röster)

Nästan alla kvinnor känner att menstruationen, men cirka 3-5 procent har svåra problem som påverkar det dagliga livet. För den gruppen finns nu Premalex som nyligen blev godkänt för subventionering.

Premenstruellt dysforiskt syndrom, PMDS, kan beskrivas som en svår form av PMS. När livet och vardagen tiden för mens blir obeskrivligt jobbig. Irritation för minsta lilla och minskad ork för allt som ska göras, även de roliga sakerna. Den här gruppen har visat sig bli hjälpa av SSRI-preparatet Premalex.

Läs mer om symptom för PMDS

 

Nu har Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, konstaterat i en utredning att det ger effekt och ska subventioneras. De skriver:

"Läkemedlet är det första i denna grupp som fått indikationen PMDS.
Premalex har visats vara kostnadseffektivt i jämförelse med ingen
behandling alls."

 

Artikel skriven av redaktionen 2012-08-09
redaktionens bild

Kategorier:

Hormoner Kvinna Psykiatri PMDD PMDS PMS

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 23/1

anonym: alla tål inte

anonyms bild

anonym: alla tål inte hormonpreparat, som VERKLIGEN är "farmaka". Att se på hormoner som något milt är otroligt dumt (själv kan jag inte ens bryta ned syntethormoner utan blir sjuk i levern) hormonpreparat kan snarare rubba hormonbalansen. Forskning säger att hormonpreparat faktiskt kan förvärra problemen snarare än förbättra dem för många, det är just hormonmetaboliterna som man inte tål när man har PMDS. Och på vilket sätt botar hormonpreparat på ett sätt som Premalex inte gör? Kul att du hittat en lösning för dig, jag vill bara säga att det är konstigt tänkt, för slutar du ta tabletten så kommer symptomen tillbaka, då är man inte botad.

Kommentar av anonym

Skrivet 1/8

Varför inte gå till botten med problemet istället???

anonyms bild

PMS, PMDS etc beror på hormonerna i första hand. Sedan när regleras hormonet med hjälp av psykofarmaka? Jag led av PMDS sedan dag 1 i tonåren, vilket ingen ens hade en tanke på då. När jag äntligen fick hormonpreparatet Priomlut-Nor under de sista 2 åren av att ha mens blev jag otroligt mycket bättre! Obs! Ett hormonpreparat alltså. Varför forskas det inte mer på detta. Varför ska alla symptom bara minskas/döljas? Symptom visar att något är fel. Man botar inte fel med att dölja symptomen..
I synnerhet SSRI preparat kan ge otroligt många och svåra biverkningar.. Vi kvinnor förtjänar bättre. Vi kvinnor förtjänar att det forskas på hur reglera hormonobalanser - inte bara dölja symptomen... Utan oss kvinnor går mänskligheten under. Vi förtjänar att få mer respekt och medicinska undersökningar som går på djupet - inte bara att det skrivs ut en massa preparat som alltför ofta inte hjälper, eller botar det fel/sjukdom finns i kroppen. Hur många är vi inte som önskar fördjupade analyser. Och som inte får det. Är vi inte värda att få bli friska utan att äta psykofarmaka - som ALDRIG botar - bara dövar och maskerar symptom...

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons