Uppdaterad: 2012-08-31

2 kommentarer

Antidepressiv medicin mot svår PMS och PMDS

Bild

När perioden före mens blir så tung att vardagen inte fungerar kan en medicin som heter Premalex hjälpa. Foto: Jonas Ekströmer, Scanpix

Fakta om Premalex

Antidepressiv medicin som ges mot humörsvängningar och nedstämdhet tiden före mens.

Varning för: Använd inte under graviditet, men då har du ju heller ingen mens...

3.30769
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (13 röster)

Nästan alla kvinnor känner att menstruationen, men cirka 3-5 procent har svåra problem som påverkar det dagliga livet. För den gruppen finns nu Premalex som nyligen blev godkänt för subventionering.

Premenstruellt dysforiskt syndrom, PMDS, kan beskrivas som en svår form av PMS. När livet och vardagen tiden för mens blir obeskrivligt jobbig. Irritation för minsta lilla och minskad ork för allt som ska göras, även de roliga sakerna. Den här gruppen har visat sig bli hjälpa av SSRI-preparatet Premalex.

Läs mer om symptom för PMDS

 

Nu har Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, konstaterat i en utredning att det ger effekt och ska subventioneras. De skriver:

"Läkemedlet är det första i denna grupp som fått indikationen PMDS.
Premalex har visats vara kostnadseffektivt i jämförelse med ingen
behandling alls."

 

Artikel skriven av redaktionen 2012-08-09
redaktionens bild

Kategorier:

Hormoner Kvinna Psykiatri PMDD PMDS PMS

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 23/1

anonym: alla tål inte

anonyms bild

anonym: alla tål inte hormonpreparat, som VERKLIGEN är "farmaka". Att se på hormoner som något milt är otroligt dumt (själv kan jag inte ens bryta ned syntethormoner utan blir sjuk i levern) hormonpreparat kan snarare rubba hormonbalansen. Forskning säger att hormonpreparat faktiskt kan förvärra problemen snarare än förbättra dem för många, det är just hormonmetaboliterna som man inte tål när man har PMDS. Och på vilket sätt botar hormonpreparat på ett sätt som Premalex inte gör? Kul att du hittat en lösning för dig, jag vill bara säga att det är konstigt tänkt, för slutar du ta tabletten så kommer symptomen tillbaka, då är man inte botad.

Kommentar av anonym

Skrivet 1/8

Varför inte gå till botten med problemet istället???

anonyms bild

PMS, PMDS etc beror på hormonerna i första hand. Sedan när regleras hormonet med hjälp av psykofarmaka? Jag led av PMDS sedan dag 1 i tonåren, vilket ingen ens hade en tanke på då. När jag äntligen fick hormonpreparatet Priomlut-Nor under de sista 2 åren av att ha mens blev jag otroligt mycket bättre! Obs! Ett hormonpreparat alltså. Varför forskas det inte mer på detta. Varför ska alla symptom bara minskas/döljas? Symptom visar att något är fel. Man botar inte fel med att dölja symptomen..
I synnerhet SSRI preparat kan ge otroligt många och svåra biverkningar.. Vi kvinnor förtjänar bättre. Vi kvinnor förtjänar att det forskas på hur reglera hormonobalanser - inte bara dölja symptomen... Utan oss kvinnor går mänskligheten under. Vi förtjänar att få mer respekt och medicinska undersökningar som går på djupet - inte bara att det skrivs ut en massa preparat som alltför ofta inte hjälper, eller botar det fel/sjukdom finns i kroppen. Hur många är vi inte som önskar fördjupade analyser. Och som inte får det. Är vi inte värda att få bli friska utan att äta psykofarmaka - som ALDRIG botar - bara dövar och maskerar symptom...

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.

Annons