Uppdaterad: 2010-05-24

Kommentera

Antioxidanter kan påskynda stroke

Bild

Nära 45 procent av kvinnorna i Sverige dör av hjärt- och kärlsjukdomar. Åderförkalkning är en bidragande orsak och nu visar svensk forskning att antioxidanter som finns i bland annat frukt kan vara farligt att äta när ådrorna är sjuka. Foto: Marc Femenia, Scanpix

Fakta om Waran / Varan

Blodförtunnande, antikoagulerande och propplösande.

Varning för: Viktnedgång eller förändrade matvanor kan påverka effekten av...

3.17647
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (51 röster)

Ny forskning från Karolinska Institutet i Stockholm visar att antioxidanter ökar den inflammation i blodkärlen som kan leda till stroke.

Varje år drabbas 30 000 svenskar av stroke. Boven i dramat är åderförkalkning som även leder till ökad risk för hjärtinfarkt och kallbrand. Men nu har forskare vid Karolinska Institutet i Stockholm skapat ett vaccin som stoppar åderförkalkning. Dessutom visar deras studier att antioxidanter påskyndar exempelvis stroke.

Låter det konstigt? Det kan man kanske tycka vid första anblicken. Men den nya upptäckten bekräftar varför så många kliniska studier av antioxidanters effekt på hjärt- och kärlsjukdomar inte har lett till framgång.

-Nu förstår vi varför vi inte fick några positiva resultat med antioxidanter. Antioxidanter förhindrar ju det farliga kolesterolet från att oxidera. Vilket inte är bra, enligt våra nya upptäckter, säger Göran K. Hansson en av forskarna bakom den nya upptäckten.

Exempel på antioxidanter är betakaroten (förstadium till vitamin A), vitamin C, vitamin E, selen och zink. Antioxidanter hjälper kroppens immunförsvar genom att motverka inflammationer och ohälsosamma syreangrepp i cellerna, så kallade oxidationer, men bidrar trots det till att öka de farliga åderförkalkningsinflammationerna.

Varför? Kroppens immunförsvars T-celler angriper det ooxiderade LDL kolesterolet i kärlväggarna. Då uppstår en farlig inflammation som kan pågå i flera år. Till slut spricker infektionen och det uppstår en blodpropp som leder till stroke, hjärtinfarkt eller kallbrand. Så länge LDL håller sig i blodet, levern, lymfkörtlarna eller är oxiderat uppstår det inga farliga
reaktioner mellan immunförsvaret och LDL.

Här kommer antioxidanterna in i bilden. När LDL aldrig oxideras fortsätter immunförsvaret att angripa fettet och inflammationerna ökar, vilket i sin tur ökar risken för att drabbas av exempelvis stroke.

-Vi hade väntat oss att antioxidanter skulle minska inflammationsrisken och därmed vara till nytta för personer med höga kolesterolvärden. Men det visade sig vara tvärtom. Dock finns det för få studier för att dra några slutsatser om vad folk ska äta eller inte. Men generellt kan jag säga att har man inte vitaminbrist, behöver man inte ta några vitamintillskott, säger Göran K. Hansson.

Göran K. Hansson och hans forskargrupp vid Centrum för molekylär
medicin har banat väg för ett helt nytt tänkande kring åderförkalkning. Just nu utvecklar den svenska forskargruppen det första vaccinet mot åderförkalkning. Vaccinet är tänkt att innehålla ämnen som blockerar immunförsvarets T-celler från att ”hitta” LDL. Därmed kan inga inflammationer uppstå. Hittills har inga kliniska studier genomförts men djurförsöken visar att exempelvis stroke minskar med mellan 60 och 70 procent.

Om och när vaccinet finns på marknaden kan inte Göran K. Hansson svara på.

-Vi har kontakt med flera läkemedelsbolag som är intresserade av vår forskning men det kommer dröja ett bra tag innan alla studier är genomförda och godkända så räkna med 10 år, säger han.

Artikel skriven av Sofie Ingvarsdotter 2010-05-11
Sofie Ingvarsdotters bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons