Uppdaterad: 2011-01-04

2 kommentarer

Apoteket varnar för egen handsprit

Bild

Vecka 40 beräknas handspriten vara tillbaka på hyllorna hos Apoteken. Att göra egen handsprit är inget Apoteket rekommenderar.

Flera recept på egen handsprit cirkulerar på nätet, men Apoteket varnar. - Det kan vara mycket riskabelt, säger Elisabet Linge Bergman.

Vaccinet dröjer, skolorna har börjat och handspriten har blivit enda vapnet mot svininfluensan. Nu är den slut hos leverantören och Apoteket väntar inte in någon förrän om tidigast fyra veckor.
- Man ska inte gripas av panik för det, det är mycket bra att tvätta händerna ordentligt i varmt vatten.

Apotekets Alcogel för händerna innehåller alkohol, finkel, som gör den omöjlig att dricka, fett, mjukgörare och ph-neutraliserande ämnen. Inte så långt från recepten på nätet, där 70-procentig alkohol, vatten och olivolja är ett förslag.
- Vi testar våra produkter för att vara säkra, miljövänliga och inte torka ut huden, försöka göra själv är mycket riskabelt, säger Elisabet Linge Bergman, pressansvarig på Apoteket.

Ingen whiskeydusch heller, alltså?
- Nej, he he, det kan ju bli väldigt dyrt också, men nej, det är absolut inget att rekommendera.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-09-02
Dina mediciners bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Henrik

Skrivet 27/9

Ett bra recept på egen

Henriks bild

Kommentar av Anna

Skrivet 14/9

Tvätta händerna ofta och

Annas bild

Tvätta händerna ofta och noga. Och länge - Sjung Blinka lilla stjärna eller introt till Smoke on the water samtidigt så blir det tillräckligt länge. Det är lika bra som handsprit har jag hört.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons