Uppdaterad: 2011-01-04

2 kommentarer

Apoteket varnar för egen handsprit

Bild

Vecka 40 beräknas handspriten vara tillbaka på hyllorna hos Apoteken. Att göra egen handsprit är inget Apoteket rekommenderar.

Flera recept på egen handsprit cirkulerar på nätet, men Apoteket varnar. - Det kan vara mycket riskabelt, säger Elisabet Linge Bergman.

Vaccinet dröjer, skolorna har börjat och handspriten har blivit enda vapnet mot svininfluensan. Nu är den slut hos leverantören och Apoteket väntar inte in någon förrän om tidigast fyra veckor.
- Man ska inte gripas av panik för det, det är mycket bra att tvätta händerna ordentligt i varmt vatten.

Apotekets Alcogel för händerna innehåller alkohol, finkel, som gör den omöjlig att dricka, fett, mjukgörare och ph-neutraliserande ämnen. Inte så långt från recepten på nätet, där 70-procentig alkohol, vatten och olivolja är ett förslag.
- Vi testar våra produkter för att vara säkra, miljövänliga och inte torka ut huden, försöka göra själv är mycket riskabelt, säger Elisabet Linge Bergman, pressansvarig på Apoteket.

Ingen whiskeydusch heller, alltså?
- Nej, he he, det kan ju bli väldigt dyrt också, men nej, det är absolut inget att rekommendera.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-09-02
Dina mediciners bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Henrik

Skrivet 27/9

Ett bra recept på egen

Henriks bild

Kommentar av Anna

Skrivet 14/9

Tvätta händerna ofta och

Annas bild

Tvätta händerna ofta och noga. Och länge - Sjung Blinka lilla stjärna eller introt till Smoke on the water samtidigt så blir det tillräckligt länge. Det är lika bra som handsprit har jag hört.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att hurvida du är en människa för att förebygga automatiska spam inlägg.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons