Uppdaterad: 2011-01-04

2 kommentarer

Apoteket varnar för egen handsprit

Bild

Vecka 40 beräknas handspriten vara tillbaka på hyllorna hos Apoteken. Att göra egen handsprit är inget Apoteket rekommenderar.

Flera recept på egen handsprit cirkulerar på nätet, men Apoteket varnar. - Det kan vara mycket riskabelt, säger Elisabet Linge Bergman.

Vaccinet dröjer, skolorna har börjat och handspriten har blivit enda vapnet mot svininfluensan. Nu är den slut hos leverantören och Apoteket väntar inte in någon förrän om tidigast fyra veckor.
- Man ska inte gripas av panik för det, det är mycket bra att tvätta händerna ordentligt i varmt vatten.

Apotekets Alcogel för händerna innehåller alkohol, finkel, som gör den omöjlig att dricka, fett, mjukgörare och ph-neutraliserande ämnen. Inte så långt från recepten på nätet, där 70-procentig alkohol, vatten och olivolja är ett förslag.
- Vi testar våra produkter för att vara säkra, miljövänliga och inte torka ut huden, försöka göra själv är mycket riskabelt, säger Elisabet Linge Bergman, pressansvarig på Apoteket.

Ingen whiskeydusch heller, alltså?
- Nej, he he, det kan ju bli väldigt dyrt också, men nej, det är absolut inget att rekommendera.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-09-02
Dina mediciners bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Henrik

Skrivet 27/9

Ett bra recept på egen

Henriks bild

Kommentar av Anna

Skrivet 14/9

Tvätta händerna ofta och

Annas bild

Tvätta händerna ofta och noga. Och länge - Sjung Blinka lilla stjärna eller introt till Smoke on the water samtidigt så blir det tillräckligt länge. Det är lika bra som handsprit har jag hört.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.

Annons