Uppdaterad: 2010-05-13

6 kommentarer

"Är det farligt med smärtstillande länge?"

Bild

Patrik Söderberg, överläkare och dubbelspecialist i akut- och allmänmedicin på Södersjukhuset i Stockholm.

Fakta om Stesolid

Ångestdämpande, lugnande, muskelavslappnande, sövande..

Varning för: Risk för beroende.

3.79452
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (73 röster)

Fråga: "Jag äter både Stilnoct 2x 10 mg (tidig morgon och sen kväll samt har 75 mg Fentanylplåster mots vår smärta (ickemalign). Väntar på att få komma till en av Sveriges två specialister på mitt problem (bäckeninstabilitet + fibromyalgi).

Sover gör jag i tvåtimmarspaass oberoende av ev sömnmedicin och så var det redan innan jag började med Fentanyl.

Jag har även möjlighet att ta 5
mg Stesolid och eller 10 mg Morfin extra om det ksulle behövas. Sedan
jag fick fentanylen har jag reducerat mitt behov både av extra doser och
givetvis sattes tidigare min 40 mg Dolcontin ut. Jag upplever inga
speciella biverknaingar förutom magen. Jag känner heller inte av någon
slags "kick" eller linande utan enda effekten är smärtlindring, dock
långt ifrån fullt ut.

Nu undar jag hur länge kan jag
använda denna medicinering utan att ta allvarlig skada av den. Att jag en dag ska trappa ut är jag helt klar över."

Hälsningar Mia

Svar: Hej Mia!  Smärtproblematik är alltid
svår att försöka hantera. Ingen vill väl egentligen ta smärtstillande,
men man vill inte plågas heller. I princip är adekvat smärtmedicinering
inte farlig vare sig på kort eller lång sikt. Prata med din Läkare om du
är orolig.

 

Vänliga hälsningar

Artikel skriven av Patrik Söderberg 2010-05-11
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Smärta Sömn Fibromyalgi

Kommentera artikeln

Kommentar av Rolf Westerberg

Skrivet 10/3

Måste man vara väloljad i

Rolf Westerbergs bild

Måste man vara väloljad i käften och ha bra utbildning för att få ordentlig smärtlindring? Verkligheten ser tyvärr ut så. Läkare känner mer samhörighet med den välutbildade än med den mer vanliga människan. Därav är det olika behandling och smärtlindring för dessa.

Kommentar av Erfaren

Skrivet 12/3

hjälper väloljad käft?

Erfarens bild

Jaa det tror jag. Alla läkare har olika erfarenheter, bakgrund, utbildning och intresse för yrket. Viktigt tänka efter innan man går till läkare, exakt vad man ska säga. Läkare har dåligt med tid. Värk är ett stort ämne, och botemedlen många. Vi många vet, att man kan förvärra smärtor om man äter för mycket värktabletter. Det kanske inte GÅR att ta bort din smärta. Läkaren borde undersöka vad som orsakar den. Varsågod

Kommentar av Karin Sörbring

Skrivet 22/11

Problem med värkmediciner?

Karin Sörbrings bild

Är du kvinna och har fått biverkningar av mediciner (gärna receptfria, typ Alvedon eller Treo)? Kontakta gärna Expressens reporter Karin Sörbring på e-postadressen karin.sorbring@expressen.se. Ange telefonnummer så ringer jag upp och berättar mer. Tack på förhand!

Kommentar av Pisal

Skrivet 28/7

Diagnos

Pisals bild

Jag har nu fått min slutgiltiga diagnos när det gäller bäckeninstabilititeten. Det var hypermobilitetssyndrom och artrit i samtliga bäckenleder samt att bindväven tappat sin elasticitet i hela kroppen. Fibron har jag kvar.

Diagnosen sattes i mitt fall av dr Sturesson i Ängelholm som är en av Sveriges få specialister just på bäckeninstabilitet. Orsaken till instabiliteten och artriten är sviter av foglossning under graviditet. Jag hade hoppas på att det gick att steloperera, men jag tillhörde inte den grupp som kunde bli hjälp av en sådan operation. (Förra inlägget skrev jag under sign pilas då jag inte kunde logga in)

Så mitt tips är att försöka få en specialistvårdsremiss till dr Sturesson i Ängelholm om man har stora problem med sin bäckeninstabilitet. Det var först när jag träffat honom jag fick klarhet i hur allt hängde ihop! Jag fick dessutom en bekräftelse på att den behandling som var insatt var korrekt, vilket kändes bra.

Personligen har jag inte behövt höja dosen sedan jag väl hittat rätt dos för mig. Jag har nu haft samma dos i mer än åtta månader och vb-medicineringen varierar och inte heller där syns någon dosökning. Jag för för min egen skull en journal över vad jag tar och när jag tar det för att veta. Annars klarar jag inte av att komma ihåg hur ånga tabl jag tagit den eller den dagen. Nu kan jag bara gå tillbaka och se efter!

Kommentar av Flow

Skrivet 23/5

När den smärtstillande effekten uteblir....

Flows bild

Nästan alla som tar läkemedel som omvandlas till morfin i kroppen utvecklar förr eller senare ett kemiskt beroende av de smärtstillande medicinerna. Vad som händer är ett kroppen blir tolerant, den smärtstillande effekten uteblir och den drabbade måste hela tiden höja dosen för att få smärtlindrande effekt. Tyvärr är kännedomen om detta dålig, även i läkarkåren. De som tar sådana här smärtstillande läkemedel bör därför vara uppmärksamma på om de behöver öka dosen allt eftersom. Här lite mer fakta hämtad från
Folkhälsoinstitutets rapport 2006:

– Minst 250 000 svenskar beräknas vara kemiskt beroende av smärtstillande, sömn- och lugnande medel.

– Ett kemiskt beroende innebär att den drabbade utvecklat tolerans så att dosen hela tiden måste höjas för att ursprunglig effekt ska uppnås. Även då effekten helt uteblir kan den drabbade tvingas fortsätta att ta sitt läkemedel, eftersom allvarliga biverkningar är vanliga när man vill eller bör sluta med sitt läkemedel.

– Läkemedelsberoende kostar samhället över 50 miljarder kronor per år i kostnader för vård, sjukersättning, förtidspensioneringar och uteblivet arbete.

Kommentar av Pilas

Skrivet 13/5

Inte ensam

Pilass bild

Läser din artikel med stor förvåning och lättnad. Jag är inte ensam. även jag har fibro + bäckeninstabilitet. skillnaden i vår medicinering är att jag har stesolid upp till 30mg att fördela över dygnet varav 15 ord och 15 vb, men ingen sömnmedicin, då jag inte blir hjälpt av den. jag har därutöver Alvedon i fulldos och 40mg Tryptizol till kvällen.
Men jag har knappt hört talas om någon annan som haft samma kmbination av bäckninstabilitet och fibro förut. Det var först när jag fick Fentanylen som jag fick ner smärtnivån något. Även jag ska till en av dessa specialister. har fått tid redan Pingstveckan efter tre månaders väntan, men haft mina besvär i flera år och har prövat det mesta för att få smärtlindring - utan resultat!.

Jag beklagar att du har så ont - men du är inte ensam...Jag trodde jag var det!

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.

Annons