Uppdaterad: 2010-05-13

6 kommentarer

"Är det farligt med smärtstillande länge?"

Bild

Patrik Söderberg, överläkare och dubbelspecialist i akut- och allmänmedicin på Södersjukhuset i Stockholm.

Fakta om Stesolid

Ångestdämpande, lugnande, muskelavslappnande, sövande..

Varning för: Risk för beroende.

3.825
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (80 röster)

Fråga: "Jag äter både Stilnoct 2x 10 mg (tidig morgon och sen kväll samt har 75 mg Fentanylplåster mots vår smärta (ickemalign). Väntar på att få komma till en av Sveriges två specialister på mitt problem (bäckeninstabilitet + fibromyalgi).

Sover gör jag i tvåtimmarspaass oberoende av ev sömnmedicin och så var det redan innan jag började med Fentanyl.

Jag har även möjlighet att ta 5
mg Stesolid och eller 10 mg Morfin extra om det ksulle behövas. Sedan
jag fick fentanylen har jag reducerat mitt behov både av extra doser och
givetvis sattes tidigare min 40 mg Dolcontin ut. Jag upplever inga
speciella biverknaingar förutom magen. Jag känner heller inte av någon
slags "kick" eller linande utan enda effekten är smärtlindring, dock
långt ifrån fullt ut.

Nu undar jag hur länge kan jag
använda denna medicinering utan att ta allvarlig skada av den. Att jag en dag ska trappa ut är jag helt klar över."

Hälsningar Mia

Svar: Hej Mia!  Smärtproblematik är alltid
svår att försöka hantera. Ingen vill väl egentligen ta smärtstillande,
men man vill inte plågas heller. I princip är adekvat smärtmedicinering
inte farlig vare sig på kort eller lång sikt. Prata med din Läkare om du
är orolig.

 

Vänliga hälsningar

Artikel skriven av Patrik Söderberg 2010-05-11
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Smärta Sömn Fibromyalgi

Kommentera artikeln

Kommentar av Rolf Westerberg

Skrivet 10/3

Måste man vara väloljad i

Rolf Westerbergs bild

Måste man vara väloljad i käften och ha bra utbildning för att få ordentlig smärtlindring? Verkligheten ser tyvärr ut så. Läkare känner mer samhörighet med den välutbildade än med den mer vanliga människan. Därav är det olika behandling och smärtlindring för dessa.

Kommentar av Erfaren

Skrivet 12/3

hjälper väloljad käft?

Erfarens bild

Jaa det tror jag. Alla läkare har olika erfarenheter, bakgrund, utbildning och intresse för yrket. Viktigt tänka efter innan man går till läkare, exakt vad man ska säga. Läkare har dåligt med tid. Värk är ett stort ämne, och botemedlen många. Vi många vet, att man kan förvärra smärtor om man äter för mycket värktabletter. Det kanske inte GÅR att ta bort din smärta. Läkaren borde undersöka vad som orsakar den. Varsågod

Kommentar av Karin Sörbring

Skrivet 22/11

Problem med värkmediciner?

Karin Sörbrings bild

Är du kvinna och har fått biverkningar av mediciner (gärna receptfria, typ Alvedon eller Treo)? Kontakta gärna Expressens reporter Karin Sörbring på e-postadressen karin.sorbring@expressen.se. Ange telefonnummer så ringer jag upp och berättar mer. Tack på förhand!

Kommentar av Pisal

Skrivet 28/7

Diagnos

Pisals bild

Jag har nu fått min slutgiltiga diagnos när det gäller bäckeninstabilititeten. Det var hypermobilitetssyndrom och artrit i samtliga bäckenleder samt att bindväven tappat sin elasticitet i hela kroppen. Fibron har jag kvar.

Diagnosen sattes i mitt fall av dr Sturesson i Ängelholm som är en av Sveriges få specialister just på bäckeninstabilitet. Orsaken till instabiliteten och artriten är sviter av foglossning under graviditet. Jag hade hoppas på att det gick att steloperera, men jag tillhörde inte den grupp som kunde bli hjälp av en sådan operation. (Förra inlägget skrev jag under sign pilas då jag inte kunde logga in)

Så mitt tips är att försöka få en specialistvårdsremiss till dr Sturesson i Ängelholm om man har stora problem med sin bäckeninstabilitet. Det var först när jag träffat honom jag fick klarhet i hur allt hängde ihop! Jag fick dessutom en bekräftelse på att den behandling som var insatt var korrekt, vilket kändes bra.

Personligen har jag inte behövt höja dosen sedan jag väl hittat rätt dos för mig. Jag har nu haft samma dos i mer än åtta månader och vb-medicineringen varierar och inte heller där syns någon dosökning. Jag för för min egen skull en journal över vad jag tar och när jag tar det för att veta. Annars klarar jag inte av att komma ihåg hur ånga tabl jag tagit den eller den dagen. Nu kan jag bara gå tillbaka och se efter!

Kommentar av Flow

Skrivet 23/5

När den smärtstillande effekten uteblir....

Flows bild

Nästan alla som tar läkemedel som omvandlas till morfin i kroppen utvecklar förr eller senare ett kemiskt beroende av de smärtstillande medicinerna. Vad som händer är ett kroppen blir tolerant, den smärtstillande effekten uteblir och den drabbade måste hela tiden höja dosen för att få smärtlindrande effekt. Tyvärr är kännedomen om detta dålig, även i läkarkåren. De som tar sådana här smärtstillande läkemedel bör därför vara uppmärksamma på om de behöver öka dosen allt eftersom. Här lite mer fakta hämtad från
Folkhälsoinstitutets rapport 2006:

– Minst 250 000 svenskar beräknas vara kemiskt beroende av smärtstillande, sömn- och lugnande medel.

– Ett kemiskt beroende innebär att den drabbade utvecklat tolerans så att dosen hela tiden måste höjas för att ursprunglig effekt ska uppnås. Även då effekten helt uteblir kan den drabbade tvingas fortsätta att ta sitt läkemedel, eftersom allvarliga biverkningar är vanliga när man vill eller bör sluta med sitt läkemedel.

– Läkemedelsberoende kostar samhället över 50 miljarder kronor per år i kostnader för vård, sjukersättning, förtidspensioneringar och uteblivet arbete.

Kommentar av Pilas

Skrivet 13/5

Inte ensam

Pilass bild

Läser din artikel med stor förvåning och lättnad. Jag är inte ensam. även jag har fibro + bäckeninstabilitet. skillnaden i vår medicinering är att jag har stesolid upp till 30mg att fördela över dygnet varav 15 ord och 15 vb, men ingen sömnmedicin, då jag inte blir hjälpt av den. jag har därutöver Alvedon i fulldos och 40mg Tryptizol till kvällen.
Men jag har knappt hört talas om någon annan som haft samma kmbination av bäckninstabilitet och fibro förut. Det var först när jag fick Fentanylen som jag fick ner smärtnivån något. Även jag ska till en av dessa specialister. har fått tid redan Pingstveckan efter tre månaders väntan, men haft mina besvär i flera år och har prövat det mesta för att få smärtlindring - utan resultat!.

Jag beklagar att du har så ont - men du är inte ensam...Jag trodde jag var det!

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons