Uppdaterad: 2012-05-11

4 kommentarer

Probiotiska bakterier kan lindra IBS

Bild

Lena Öhman är immunolog och håller just nu på med ett projekt där hon testar bifidobacteriumlactis mot IBS. Här är hon på konferensen Gut Microbiota for Health.

Fakta om Activia

Yoghurt som innehåller bakterien bifidus actiregularis som är nyttig för magen.

Varning för: Tro inte att bakterier kan bota svåra sjukdomar eller ersätta...

5
Ditt betyg: Inget Medel: 5 (1 röst)

Fakta om Actimel

Drickyogurt med bakterier som ska hjälpa immunförsvaret i magen.

Varning för: Tro inte att bakterier kan ersätta annan medicinsk behandling om...

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (11 röster)

Mindre smärta, trevligare toalettbesök och mindre gaser i magen. Det är resultatet för några av IBS-patienterna som provat probiotisk yogurt. Nu pågår en ny studie i Göteborg.

Magens nyttiga bakterier har blivit ett hett ämne inom forskningen. Inte för att det är nytt, utan för att tekniken har utvecklats och bakterierna och dess samverkan med cellerna för första gången kan studeras.

Forskningen handlar nu om att kartlägga de 10-tals miljoner bakteriestammarnas DNA och vad de har för uppgift i kroppen. Nyligen hölls världens första konferens i ämnet, Gut microbiota for health summit i franska Evian. Det saknas studier, det konstaterar alla talare, men forskning pågår och resultaten lär komma.

Allergier, magsjukdomarna IBS och ulcerös kolit är några av de sjukdomar där bakteriernas betydelse har studerats, men vetenskapligt övertygande resultat saknas fortfarande.

I Sverige håller Lena Öhman, docent i immunologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, och professor i medicin Magnus Simrén på med en studie med microbiotisk yogurt till patienter med IBS. Det är en dubbelblind studie, där hälften får yoghurt med patenterade bakterier och hälften får "vanlig" yoghurt och varken läkare eller patient vet vilka som får vad.

- Vad man ser är en viss överaktivering av immunförsvaret hos vissa av IBS-patienterna och vår hypotes är att bakterierna utbildar immunförsvaret att göra rätt, berättar Lena Öhman.

Tidigare studier har visat på positiva effekter hos patienter med magbesvär. Intag av probiotika för IBS-patienter visar ingen långsiktig förändring av bakteriefloran, men de förändrar de bakterier som redan finns där. Deras genetiska uttryck påverkas och med det menas att de i grunden förändrar vad de gör i kroppen.

Varje bakteriestam har olika effekter, men de som är testade för magen är Bifidobakterier som Bifidobacteriuminfantis 35624,
Bifidobacteriumlactis DN-173 010 och Bifidobacteriumbifidum MIMBb75. Några bakterier är odlade från en frisk människas bakterieflora, vissa från mjölkprodukter och andra från växtriket.

Läs mer: Vanliga symptom vid IBS

Magnus Simrén är inte bara forskare, han är läkare också.

Brukar du förskriva yoghurt med probiotika mot IBS?

- Det går fortfarande inte att säga att det hjälper alla med IBS, men bland de som inte blir hjälpta av annan behandling kan jag ibland säga att det kan vara värt ett försök. Att prova under två veckor och se om symptomen blir bättre. Är det ingen skillnad då tycker jag inte man ska fortsätta eftersom det är dyrare än vanlig lättfil eller yoghurt, säger Magnus Simrén.

Klarar mjölkprodukter med probiotika, som yoghurt, passagen genom den sura magsäcken?

- Ja, det har vi kunnat konstatera med avföringsprover att de återfinns längre ner i tarmkanalen och kan klara sig hela vägen igenom, säger Magnus Simrén.

Även Läkemedelshandboken som ges ut i samarbete med Läkemedelsverket nämner probiotika som en möjlig behandling vid IBS och då främst vid symptom som smärta och uppspändhet.

Irritable bowel syndrom, IBS, är en svårdiagnosticerad sjukdom och än så länge finns ingen medicin som botar sjukdomen. När bilden av symptomen är klar för patienten brukar Magnus Simrén försöka behandla varje symptom för sig. Ingen behandling fungerar mot alla symptom.

-Ibland kan det räcka att bara berätta om sjukdomen och att den inte är
farlig. Patienten kanske bara behöver dra ner på stressnivån för att bli
bättre, berättar Simrén.

Simréns behandling mot IBS-symptom:

Diarré. Är det upprepade diarréer som är problemet kan Imodium hjälpa.

Förstoppning. Om det är vanligare med förstoppning kan patienten får tarmreglerande medel.

Smärta. Om smärtan är det svåra föreslår han smärtlindrande och ibland kan han föreslå ett försök med probiotiska tillskott eller yoghurt av typen Activia eller Actimel.

Studien i Göteborg ska vara färdig att publiceras om ett år.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2012-04-25
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Mage ballongmage IBS

Kommentera artikeln

Kommentar av Då ska vi se

Skrivet 27/6

Helt otroligt

Då ska vi ses bild

Jag sitter här och läser om den ena sjukdomen efter den andra.

Kolla in Dr Morse på youtube ,pröva råkost i 6 månader med fokus på frukt. Uteslut EMF-strålning. Sanera amalgamet och vips så kommer dina bekymmer att försvinna lika snabbt som de kom.

Detta gäller för de flesta så kallade kroniska sjukdomar varav IBS är en av de enklare att bli av med.

Kommentar av Dr

Skrivet 31/5

Probiotiska bakterier kommer ner i magen

Drs bild

Som du ser har forskarna vid Sahlgrenska mätbara data på att bakterierna följer med hela vägen ner i magen och tarmarna.

Kommentar av Profeten

Skrivet 31/5

Jo förvisso, men inte all probiotika är också visat.

Profetens bild

Det är också tillfullo visat, att de bakterier man numera stoppar in i allt möjligt som " magens bästa vän " dör redan i magsäcken. Det är en ytterst liten del som överlever passagen ned genom tolvfingertarmen.
Ska probiotikan överleva hela vägen dit ned där den som mest behövs, ska den finnas i en kapsel som löser sig efter att ha passerat magsäcken.
Av samma anledning är prebiotikan så verksam, eftersom fructooligosackariderna som finns i Topinulin aktiv, blir supernäring nere i grovtarmen åt mjölksyrestammarna som får en kraftig tillväxt och tränger ut dem som avger de skadliga ämnena. Man får samtidigt en tömning av eventuella tarmfickor, samt ett skyddande slemskikt som en barriär mot tarmens irriterade väggar. Denna sammantagna effekt kan man aldrig uppnå med enbart probiotika. Topinulin aktiv, ger ju också stabilisering av blodsockret, mättnadskänsla och tar bort sug efter sött. Så dessa effekter gör, att de ges i många länder till överviktiga diabetiker, förutom till vanliga bantare, samt alla sorters tarmstörningar. Lite grand av allt i ett.
Så det är en enorm skillnad också mellan probiotika och probiotika, prebiotikan från jordärstskockor är oöverträffad som näring åt mjölksyrestammarna som växer, medan tillförandet av levande bakterier måste göras ständigt eftersom de ju måste " späs på " i brist på näring.
Av kroppens avföring, består ca 50 % av bakterier. Därför är det viktigt att ständigt ge ny näring åt de goda stammarna så att de tillväxer och behåller ett övertag mot de sakdliga.

profeten

Kommentar av Profeten

Skrivet 6/5

Det finns ännu bättre, mot alla former av tarmstörningar

Profetens bild

Det är numera väl känt att probiotikan inte överlever passagen ner genom tolvfingertarmen ned i tunntarmen, ännu färre når grovtarmen där de ska verka.
Koncentrat av jordärtskocka Topinulin aktiv, innehåller prebiotika, dv.s. att det verkar som supernäring åt de goda bakterierna nere i grovtarmen. Dels bildas ett skyddande slemskikt som blir en barriär för skadliga ämnen mot tarmväggarna,så dessa kan återhämta sig, dels får de goda bakterierna en kraftig tillväxt o tränger ut dem som avger skadliga ämnen vilket ofta är upphovet till problemen. Stabiliserar blodsockret.Tar bort sug efter sött. Topinulin ges i sjukvården i hela gamla östblocket mot alla former av tarmstörningar, och till överviktiga diabetiker. NU finns det här också.
Läs gärna mycket mera i farmakologens blogg, det finns flera artiklar t.ex. nr 196 och i länkarna till vänster finns experters goda råd.
http://metrobloggen.se/farmakologensblogg/
Topinulin aktiv finns nu i Sverige, skickas mot faktura. Sök enkelt på Google.

profeten

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons