Uppdaterad: 2010-01-20

1 kommentar

Banta på nätet

Bild

Sajter som Matdagboken, GI-viktkoll, Tappa.se, Lättviktarna och Viktklubb.se.

Att banta i grupp har varit inne sedan 1970-talet, då Viktväktarna startades. Nu finns det en mängd olika bantningssajter, där medlemmarna kan hjälpa varandra till ett sundare liv. Tidningen Råd och rön hart gjort en genomgång av de fem största.

Många bantningssajter på nätet har en sak gemensamt; man kan föra dagbok, där man fyller i allt vad man har ätit och druckit per dag och
om man har motionerat. Att dokumentera allt vad man har stoppat i sig under en dag, kan ta tid och de olika bantningssajterna har hittat olika bra lösningar för att underlätta det här momentet. Tanken med dessa dagböcker är att man ska bli medveten om vad man stoppar i sig, säger kostvetaren, Theresa Larsson till Råd och rön i artikeln om bantarsajterna.

Theresa Larsson tycker att de bästa sajterna är dem som fokuserar på motion och träning och där medlemmarna har möjlighet att peppa varandra till mer fysisk aktivitet. De flesta bantningssajter har också ett slags forum där medlemmarna kan kommunicera med varandra.

Här är ett uttdrag av Råd och röns genomgång av bantarsajterna:

Matdagboken (matdagboken.se)

Matdagboken är gratis och inriktar sig på kaloriräkning och recept mat med lite kolhydrater. Råd & Rön-testarna uppfattar sajten som lättnavigerad. Inga recept medföljer och för att räkna ut kalori-intag måste man registrera alla ingredienser för sig. På sajten kan du också välja mellan bland annat vegetarisk kost och olika dieter. På Matdagboken får varje medlem en egen sida och de har också möjlighet att blogga och skriva i forum. Medlemmarnas viktinformation är helt öppen och man kan även se vilka som har varit inne på ens sida.

GI-viktkoll (gi-viktkoll.se)

GI-viktkoll kostar 297 kronor för tre månader och inriktar sig på GI-metoden (mat med lågt glykemiskt index). Råd & Rön-testarna tycker att sajten är krånlig och att det tar lång tid att registrera en måltid för att kunna räkna ut kalorimängden. På sajten kan det vara svårt att hitta mat som är anpassad för allergiker och vegetarianer. På GI-viktkoll får varje medlem en egen sida och de har också möjlighet att blogga och skriva i forum. Denna sajt är den enda som förespråkar en särskild diet.

Tappa.se (tappa.se)

Tappa.se erbjuder först en gratis testmånad. Därefter kostar det 349 kronor (i priset får man också en stegräknare). Sajten inriktar sig på
viktnedgång genom att räkna steg. Råd & Rön-testarna tycker att sajten är enkel att använda, men ett minus är att inga recept medföljer, därför måste man lägga in alla ingredienser för sig när man ska räkna ut kalorimängden. Man kan också se hur mycket man kan äta i relation till hur många steg man tar. På sajten kan du också välja vegetarisk kost. På Tappa.se kan medlemmarna diskutera i sajtens forum. Sajten har enkla knep för viktnedgång, då de förespråkar mer vardagsmotion.

Lättviktarna (mabra.com)

Lättviktarna kostar 99 kronor för tre månader (i priset får man också tidningen, Må bra) och inriktar sig på att räkna poäng - som Viktväktarna, fast detta är mer GI-anpassat. Råd & Rön-testarna tycker att Lättviktarna är
något krånglig eftersom det finns så mycket artiklar på sajten och ibland är det oklart om man befinner sig på Må bra's sajt istället. Det
tog också relativt lång tid att registrera ingredienserna till en måltid i kalorikollen. På sajten kan du också välja mellan vegetarisk,
glutenfri, låglaktos och mjölkfri mat. På Lättviktarna får varje medlem en egen sida och de har också möjlighet att blogga och skriva i forum. Som medlem kan får man också ta del av tidningen, Må bra's sajt och dess medlemsfunktioner.

Viktklubb.se (viktklubb.se)

Viktklubb.se kostar 298 kronor för tre månader och inriktar sig på tallriksmodellen och räknande av kalorier. Råd & Rön-testarna upplever att det var lätt att lägga in egna recept på sajten. Man får även med menyer och recept samt att det finns möjlighet att göra ett träningsprogram. På sajten kan du också välja mellan vegetarisk, låglaktos och glutenfri mat. på Viktklubb.se får inte medlemmarna någon egen sajt, så utrymme för privata konversationer finns inte. Däremot kan man skriva i forumet
och blogga.

Artikel skriven av Jenny Östlund 2009-12-07
Jenny Östlunds bild

Kategorier:

Kilokampen bantning

Kommentera artikeln

Kommentar av Tjockisen

Skrivet 11/1

Det bästa är att hitta en

Tjockisens bild

Det bästa är att hitta en kompis som man verkligen kan chatta med varje dag, om man inte har någon i bekantskapskretsen är det lätt att hitta en kompis på nån blogg eller nån av de här sajterna som nämns här. Jag har gått ner 7 kilo och är så glad!!!

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons