Uppdaterad: 2012-06-12

Kommentera

Barn förstör sexlivet - men lösningar finns

Bild

Ett eller flera barn är inte avgörande för hur sexlivet blir. Fortsätt kramas och ordna tid tillsammans utan barnen ibland så får du sexlivet att fungera, visar forskning. (Just detta par var inte med i undersökningen) Foto: Janerik Henriksson, Scanpix.

En långtidsstudie från Sahlgrenska visar att par efter första barnet generellt har sex en till två gånger i månaden.  Ofta är båda i paren missnöjda med sexlivet. Forskarna har tittat på vad de gör som ändå håller igång sexlivet. 

För tio år sedan gjordes en enkätundersökning med 820 nyblivna Göteborgsföräldrar. De fick svara på frågor om hur sexlivet fungerade sex månader efter förlossningen. Studien följdes upp 2006, när första barnet var fyra år och sedan när barnen var åtta år. Nu kommer resultatet.
Det dåliga sexlivet består.

– Detta är resultat som ger anledning till oro. För att orka med
föräldraskapet och inte riskera att behöva separera måste
småbarnsföräldrar må bra med varandra och kunna njuta av sitt samliv.
Men det verkar som om samlivet nedprioriteras till förmån för barnen,
jobbet, hushållsarbete och andra aktiviteter, säger Tone Ahlborg,
forskare vid Sahlgrenska akademins institution för vårdvetenskap och
hälsa, i ett pressmeddelande.

Frågesvaren visar att frekvensen på sexlivet gick ner direkt vid första barnet, men relationen som helhet bedömdes som bättre än vid de senare enkäterna.

Relationen var något bättre när barnet fyllt åtta, men fortfarande inte lika bra som den var ett halvår efter förlossningen.
Föräldrarna vittnar om brist på närhet.
Kramar och smek visade en stadigt nedåtgående kurva.

Oavsett om paren fått syskon eller inte.

– Det finns förstås föräldrar som säger att de upplever en fin gemenskap, även som kärlekspartners, när de gör saker tillsammans med barnen, säger Tone Ahlborg.

Det var några par som utmärkte sig. De var mer nöjda med sin relation. Det här var några av de faktorer som de hade gemensamt.

Faktorerna som håller relationen vid liv, ur rapporten:

  • Sensualitet. Kramar och smek är ett utmärkt verktyg för att känna att man hör ihop som kärlekspartners, särskilt när sexualiteten går på sparlåga.
  •  God kommunikation. Avsätt tid för lugnt samtal någon gång i veckan, ansikte mot ansikte till exempel när barnen somnat. (Eller skaffa barnvakt, reds anm)
  •  Bekräftelse. Vi mår bra av att bli sedda och få bekräftelse från vår partner, både i rollen som förälder och som partner.
  •  Raka jag-budskap. Om båda konkret får uttrycka sina önskemål om situationen och om partnerns beteende utan att anklaga och generalisera, kan relationen mogna.

Den vanligaste orsaken till den minskade sexuella aktiviteten
uppgav föräldrarna vara att de "kände sig trötta" 
Brist på egentid, både för sig själv och tid tillsammans utan barnen,
var en annan orsak som uppgavs. Många föräldrapar nämner också bristen
på avlastning och stöd, såväl i föräldraskapet som i parrelationen.

Enkätfrågorna, som kallas Quality of Dyadic Relationship, består av 36
frågor om hur paret kommer överens, deras samhörighet,
tillfredsställelse, sensualitet och sexualitet. Testet används vid till
exempel familjerådgivningar. Studien Quality of the intimate and sexual
relationship in first-time parents - A longitudinal study publicerades i
tidskriften Sexual and Reproductive Healthcare.

Artikel skriven av redaktionen 2012-06-08
redaktionens bild

Kategorier:

Sexliv Barn

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons