Uppdaterad: 2012-06-12

Kommentera

Barn förstör sexlivet - men lösningar finns

Bild

Ett eller flera barn är inte avgörande för hur sexlivet blir. Fortsätt kramas och ordna tid tillsammans utan barnen ibland så får du sexlivet att fungera, visar forskning. (Just detta par var inte med i undersökningen) Foto: Janerik Henriksson, Scanpix.

En långtidsstudie från Sahlgrenska visar att par efter första barnet generellt har sex en till två gånger i månaden.  Ofta är båda i paren missnöjda med sexlivet. Forskarna har tittat på vad de gör som ändå håller igång sexlivet. 

För tio år sedan gjordes en enkätundersökning med 820 nyblivna Göteborgsföräldrar. De fick svara på frågor om hur sexlivet fungerade sex månader efter förlossningen. Studien följdes upp 2006, när första barnet var fyra år och sedan när barnen var åtta år. Nu kommer resultatet.
Det dåliga sexlivet består.

– Detta är resultat som ger anledning till oro. För att orka med
föräldraskapet och inte riskera att behöva separera måste
småbarnsföräldrar må bra med varandra och kunna njuta av sitt samliv.
Men det verkar som om samlivet nedprioriteras till förmån för barnen,
jobbet, hushållsarbete och andra aktiviteter, säger Tone Ahlborg,
forskare vid Sahlgrenska akademins institution för vårdvetenskap och
hälsa, i ett pressmeddelande.

Frågesvaren visar att frekvensen på sexlivet gick ner direkt vid första barnet, men relationen som helhet bedömdes som bättre än vid de senare enkäterna.

Relationen var något bättre när barnet fyllt åtta, men fortfarande inte lika bra som den var ett halvår efter förlossningen.
Föräldrarna vittnar om brist på närhet.
Kramar och smek visade en stadigt nedåtgående kurva.

Oavsett om paren fått syskon eller inte.

– Det finns förstås föräldrar som säger att de upplever en fin gemenskap, även som kärlekspartners, när de gör saker tillsammans med barnen, säger Tone Ahlborg.

Det var några par som utmärkte sig. De var mer nöjda med sin relation. Det här var några av de faktorer som de hade gemensamt.

Faktorerna som håller relationen vid liv, ur rapporten:

  • Sensualitet. Kramar och smek är ett utmärkt verktyg för att känna att man hör ihop som kärlekspartners, särskilt när sexualiteten går på sparlåga.
  •  God kommunikation. Avsätt tid för lugnt samtal någon gång i veckan, ansikte mot ansikte till exempel när barnen somnat. (Eller skaffa barnvakt, reds anm)
  •  Bekräftelse. Vi mår bra av att bli sedda och få bekräftelse från vår partner, både i rollen som förälder och som partner.
  •  Raka jag-budskap. Om båda konkret får uttrycka sina önskemål om situationen och om partnerns beteende utan att anklaga och generalisera, kan relationen mogna.

Den vanligaste orsaken till den minskade sexuella aktiviteten
uppgav föräldrarna vara att de "kände sig trötta" 
Brist på egentid, både för sig själv och tid tillsammans utan barnen,
var en annan orsak som uppgavs. Många föräldrapar nämner också bristen
på avlastning och stöd, såväl i föräldraskapet som i parrelationen.

Enkätfrågorna, som kallas Quality of Dyadic Relationship, består av 36
frågor om hur paret kommer överens, deras samhörighet,
tillfredsställelse, sensualitet och sexualitet. Testet används vid till
exempel familjerådgivningar. Studien Quality of the intimate and sexual
relationship in first-time parents - A longitudinal study publicerades i
tidskriften Sexual and Reproductive Healthcare.

Artikel skriven av redaktionen 2012-06-08
redaktionens bild

Kategorier:

Sexliv Barn

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons