Uppdaterad: 2011-09-06

1 kommentar

Bäst belasta proteser direkt

Bild

Oscar Pistorius, även kallad Bladerunner, visar oss att det går bra att träna med proteser. Här kvalar han in till OS och VM efter flera års hård kamp och träning. Studien är dock gjord på höfledsproteser. Foto: Andy Wong, Scanpix

Höftledsproteser som används direkt läker lika bra och patienterna mår bättre än de som får vila i ett antal månader efter operationen.

En ny forskningsstudie på Akademiska sjukhuset i Uppsala visar att det är bra att använda sin nya höftled direkt.

– Våra resultat
visar att protesens stabilitet, ledskålens rörlighet och
patientens bentäthet inte påverkas negativt av belastning direkt efter
operation. Patienter som snabbt blir rörliga mår dessutom bättre. Det är så mycket enklare att kunna använda båda benen direkt, säger ortoped Olof Wolf som är ansvarig för studien, i ett pressmeddelande från Akademiska sjukhuset.

I Sverige görs närmare 15 000 höftledsprotesoperationer varje år. I Uppsalalän gjordes 561 sådana operationer 2010, varav 258 på Akademiska. Oftast har då leden blivit otjänlig efter år av artros eller ledgångsreumatism. Om patienten är under 65 år, har god benkvalitet och inte röker får de oftast en så kallad ocementerad höftledsprotes som slås in i benet och sedan får växa fast.

Att snabbt komma upp på benen eller att belasta mer och mer under ett par månaders försiktig upptrappning, har varit de olika råden som patienterna fått, men nu visar alltså även forskningen att leden ska användas. Inte vilas i form.

- I exempelvis USA har man varit mer försiktig med belastning för nyopererade. Förhoppningsvis kan studien leda till att denna praxis sprider sig, fortsätter Olof Wolf.

I studien ingick yngre patienter i 50-60 årsåldern som fått en höftled
utbytt mot implantat. Den ena gruppen fick belasta protesen fullt direkt med sjukgymnastik, bassäng- och cykelträning. Den andra gruppen fick
öka belastningen successivt under en tid från 15-20 kg. Höfterna från båda grupperna röntgades under en period av fem år efter operationen.

 

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-07-25
Dina mediciners bild

Kategorier:

Led - och skelett protes

Kommentera artikeln

Kommentar av Q

Skrivet 2/5

VAD VÄGER EN OCEMENTERAD HÖFTLESDPROTES?

Qs bild

Hej
Har gjort en Höftledsplastik och undrar hur mycket hela implantatet väger, har fått en sk. ocementerad höftledsprotes.
Mvh

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.

Annons