Uppdaterad: 2011-09-06

1 kommentar

Bäst belasta proteser direkt

Bild

Oscar Pistorius, även kallad Bladerunner, visar oss att det går bra att träna med proteser. Här kvalar han in till OS och VM efter flera års hård kamp och träning. Studien är dock gjord på höfledsproteser. Foto: Andy Wong, Scanpix

Höftledsproteser som används direkt läker lika bra och patienterna mår bättre än de som får vila i ett antal månader efter operationen.

En ny forskningsstudie på Akademiska sjukhuset i Uppsala visar att det är bra att använda sin nya höftled direkt.

– Våra resultat
visar att protesens stabilitet, ledskålens rörlighet och
patientens bentäthet inte påverkas negativt av belastning direkt efter
operation. Patienter som snabbt blir rörliga mår dessutom bättre. Det är så mycket enklare att kunna använda båda benen direkt, säger ortoped Olof Wolf som är ansvarig för studien, i ett pressmeddelande från Akademiska sjukhuset.

I Sverige görs närmare 15 000 höftledsprotesoperationer varje år. I Uppsalalän gjordes 561 sådana operationer 2010, varav 258 på Akademiska. Oftast har då leden blivit otjänlig efter år av artros eller ledgångsreumatism. Om patienten är under 65 år, har god benkvalitet och inte röker får de oftast en så kallad ocementerad höftledsprotes som slås in i benet och sedan får växa fast.

Att snabbt komma upp på benen eller att belasta mer och mer under ett par månaders försiktig upptrappning, har varit de olika råden som patienterna fått, men nu visar alltså även forskningen att leden ska användas. Inte vilas i form.

- I exempelvis USA har man varit mer försiktig med belastning för nyopererade. Förhoppningsvis kan studien leda till att denna praxis sprider sig, fortsätter Olof Wolf.

I studien ingick yngre patienter i 50-60 årsåldern som fått en höftled
utbytt mot implantat. Den ena gruppen fick belasta protesen fullt direkt med sjukgymnastik, bassäng- och cykelträning. Den andra gruppen fick
öka belastningen successivt under en tid från 15-20 kg. Höfterna från båda grupperna röntgades under en period av fem år efter operationen.

 

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-07-25
Dina mediciners bild

Kategorier:

Led - och skelett protes

Kommentera artikeln

Kommentar av Q

Skrivet 2/5

VAD VÄGER EN OCEMENTERAD HÖFTLESDPROTES?

Qs bild

Hej
Har gjort en Höftledsplastik och undrar hur mycket hela implantatet väger, har fått en sk. ocementerad höftledsprotes.
Mvh

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons