Uppdaterad: 2011-09-06

1 kommentar

Bäst belasta proteser direkt

Bild

Oscar Pistorius, även kallad Bladerunner, visar oss att det går bra att träna med proteser. Här kvalar han in till OS och VM efter flera års hård kamp och träning. Studien är dock gjord på höfledsproteser. Foto: Andy Wong, Scanpix

Höftledsproteser som används direkt läker lika bra och patienterna mår bättre än de som får vila i ett antal månader efter operationen.

En ny forskningsstudie på Akademiska sjukhuset i Uppsala visar att det är bra att använda sin nya höftled direkt.

– Våra resultat
visar att protesens stabilitet, ledskålens rörlighet och
patientens bentäthet inte påverkas negativt av belastning direkt efter
operation. Patienter som snabbt blir rörliga mår dessutom bättre. Det är så mycket enklare att kunna använda båda benen direkt, säger ortoped Olof Wolf som är ansvarig för studien, i ett pressmeddelande från Akademiska sjukhuset.

I Sverige görs närmare 15 000 höftledsprotesoperationer varje år. I Uppsalalän gjordes 561 sådana operationer 2010, varav 258 på Akademiska. Oftast har då leden blivit otjänlig efter år av artros eller ledgångsreumatism. Om patienten är under 65 år, har god benkvalitet och inte röker får de oftast en så kallad ocementerad höftledsprotes som slås in i benet och sedan får växa fast.

Att snabbt komma upp på benen eller att belasta mer och mer under ett par månaders försiktig upptrappning, har varit de olika råden som patienterna fått, men nu visar alltså även forskningen att leden ska användas. Inte vilas i form.

- I exempelvis USA har man varit mer försiktig med belastning för nyopererade. Förhoppningsvis kan studien leda till att denna praxis sprider sig, fortsätter Olof Wolf.

I studien ingick yngre patienter i 50-60 årsåldern som fått en höftled
utbytt mot implantat. Den ena gruppen fick belasta protesen fullt direkt med sjukgymnastik, bassäng- och cykelträning. Den andra gruppen fick
öka belastningen successivt under en tid från 15-20 kg. Höfterna från båda grupperna röntgades under en period av fem år efter operationen.

 

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-07-25
Dina mediciners bild

Kategorier:

Led - och skelett protes

Kommentera artikeln

Kommentar av Q

Skrivet 2/5

VAD VÄGER EN OCEMENTERAD HÖFTLESDPROTES?

Qs bild

Hej
Har gjort en Höftledsplastik och undrar hur mycket hela implantatet väger, har fått en sk. ocementerad höftledsprotes.
Mvh

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.

Annons