Uppdaterad: 2010-04-13

Kommentera

Bäst och billigast mot depression

Fakta om Citalopram

Används mot depression eller andra tillstånd av nedstämdhet och ångest.

Varning för: Var försiktig att kombinera andra läkemedel och sjukdomar med...

2.62857
Ditt betyg: Inget Medel: 2.6 (35 röster)

Fakta om Efexor

Efexor är ett antidepressivt läkemedel för personer över 18 år. Läkemedlet tillhör gruppen som kallas SNRI-preparat.

Varning för: Inte bra om du de senaste 14 dagarna har ätit MAO-hämmare (som...

2.666665
Ditt betyg: Inget Medel: 2.7 (27 röster)

Fakta om Remeron-s

Remeron-s är ett antidepressivt läkemedel som används för att behandla depressionssjukdomar. Läkemedlet kan börja visa effekt efter cirka 2 veckor.

Varning för: Barn under 18 år ska normalt inte äta läkemedlet. Alkohol ihop...

3.125
Ditt betyg: Inget Medel: 3.1 (8 röster)

Fakta om Sertralin / Zoloft

Används för att behandla människor som mår dåligt av olika orsaker. Vid depression, ångest och torgskräck.

Varning för: Ökad känslighet för solen. Kan ge leverskador och tinnitus,...

3.157895
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (38 röster)

Vid depression som inte är alltför svår rekommenderas Citalopram eller Sertralin vara första handsvalet för läkarna inom Stockholms Landsting efter stor studie. De är inte nödvändigvis bättre, men de är prisvärda och har använts länge.

För att kunna ge en likvärdig vård till alla och göra det kostnadseffektivt har landstingen läkemedelskommittéer som granskar vetenskapliga studier av läkemedel och dess användning. Dessa metastudier ligger sedan till grund för rekommendationer på hur patienter ska behandlas.

Nu har Läksak, Stockholms läns landsting, gått igenom studierna kring SSRI-preparaten för att kunna ge husläkarna en vink om vad de ska välja bland alla preparat som finns när en patient fått diagnosen depression.  

Expertgrupen inom psykiatri skriver nu på Janusinfo att alla SSRI-preparat som finns på marknaden fungerar bättre än placebo. När en patient har den vanligaste formen av depression, som inte är alltför svår, ska patienten helst få Citalopram eller Sertralin.

Inte för att de preparaten ger bättre resultat än många andra, utan för att sammantaget när antal biverkningar, pris och längden på erfarenhet av preparaten och effekt vägs samman blir de ett lämpligt förstahandsval, enligt expertgruppen.

Rekommendationer är just bara rekommendationer och om läkarna gör en annan bedömning kan de välja de preparat de tror skulle hjälpa deras patient bäst. Oftast får patient och läkare prova sig fram. Det är bara i snitt varannan som hittar rätt medicin första gången en depression ska behandlas.

Om inte det första SSRI-preparaten fungerar, bör läkaren prova ett annat antidepressivt läkemedel eom fungerar på ett annat sätt. Då rekommenderas något som innehåller alfa-2-antagonisten mirtazapin eller
serotonin-noradrealinåterupptagshämmaren venlafaxin, ett SNRI-preparat, exempelvis Efexor. Fungerar inte det föreslås mediciner med klomipramin som Anafranil.

 

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-04-09
Hanna Broddas bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons