Uppdaterad: 2011-02-10

Kommentera

Bättre överlevnad vid äggstockscancer

Bild

Cancer behöver näring och syre för att kunna växa. Tumörcellerna gör att blodkärl bildas för att näringen ska komma fram. Avastin hindrar den processen. Bild: Roche

Fakta om Avastin

Kan hindra utvecklingen av cancer i mage, lunga, njurar och bröst genom att svälta ut tumören.

Varning för: Om du har tillstånd som orsakar inflammation inne i buken, till...

3.5
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (8 röster)

Gammal medicin, använd på nytt sätt, visar goda resultat. Medicinen Avastin, som hindrar blodkärlen från att sprida sig, fungerar även på den farliga äggstockscancern, enligt pressmeddelande från Roche.

Äggstockscancer är den näst vanligaste gynekologiska cancern
bland svenska kvinnor. Ofta upptäcks den för sent och har då redan
spridit sig. Idag erbjuds behandling, men prognosen är inte bra och har
heller inte förbättrats de sista 20-åren. Ungefär 700 kvinnor får dignosen och över 600 kvinnor dör varje år.

- Avastin är det första
nya läkemedlet  på sjutton år som har förbättrat utsikterna för kvinnor med äggstockscancer, säger Bengt Tholander, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, som på uppdrag av tillverkararen Roche ansvarat för testerna i Sverige, i pressmeddelandet.

Medicinen Avastin används redan i dag för behandling av spridd tarmcancer, bröstcancer, lungcancer och njurcellscancer, men visar sig ge resultat även för kvinnor med äggstockscancer. Avastin hindrar de små blodkärlen att växa. Det är blodkärlen som gör att cancertumören kan växa. Inga blodkärl, ingen spridning av tumören.

Studien är en
internationell fas 3-studie, som är den sista vetenskapliga testerna som görs innan tillverkaren ansöker om ett godkännande. Då har läkemedlet redan testats på djur, på friska och i jämförts med placebo, och som här i kombination med ett annat preparat med känd effekt.

Drygt 1 500 kvinnor med äggstockscancer har deltagit i studien från bland annat fem svenska sjukhus. Resultatet var glädjande. Risken att cancern försämras eller kommer tillbaka minskade med 21 procent för de kvinnor som behandlades med både Avastin och cytostatika jämfört med bara cytostatika. Tumörerna försvann helt hos fler kvinnor när de fick Avastin, drygt 15 procent jämfört med knappt 5 procent i vanliga fall.
Andra tester visar ännu bättre resultat.

- I den motsvarande
amerikanska studien som presenterades i juni i år var denna riskreduktion större. I den studien gavs behandling med Avastin i högre dos och under längre tid, vilket kan ha betydelse, fortsätter Bengt Tholander.

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-10-13
Dina mediciners bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons