Uppdaterad: 2011-02-10

Kommentera

Bättre överlevnad vid äggstockscancer

Bild

Cancer behöver näring och syre för att kunna växa. Tumörcellerna gör att blodkärl bildas för att näringen ska komma fram. Avastin hindrar den processen. Bild: Roche

Fakta om Avastin

Kan hindra utvecklingen av cancer i mage, lunga, njurar och bröst genom att svälta ut tumören.

Varning för: Om du har tillstånd som orsakar inflammation inne i buken, till...

3.5
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (8 röster)

Gammal medicin, använd på nytt sätt, visar goda resultat. Medicinen Avastin, som hindrar blodkärlen från att sprida sig, fungerar även på den farliga äggstockscancern, enligt pressmeddelande från Roche.

Äggstockscancer är den näst vanligaste gynekologiska cancern
bland svenska kvinnor. Ofta upptäcks den för sent och har då redan
spridit sig. Idag erbjuds behandling, men prognosen är inte bra och har
heller inte förbättrats de sista 20-åren. Ungefär 700 kvinnor får dignosen och över 600 kvinnor dör varje år.

- Avastin är det första
nya läkemedlet  på sjutton år som har förbättrat utsikterna för kvinnor med äggstockscancer, säger Bengt Tholander, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, som på uppdrag av tillverkararen Roche ansvarat för testerna i Sverige, i pressmeddelandet.

Medicinen Avastin används redan i dag för behandling av spridd tarmcancer, bröstcancer, lungcancer och njurcellscancer, men visar sig ge resultat även för kvinnor med äggstockscancer. Avastin hindrar de små blodkärlen att växa. Det är blodkärlen som gör att cancertumören kan växa. Inga blodkärl, ingen spridning av tumören.

Studien är en
internationell fas 3-studie, som är den sista vetenskapliga testerna som görs innan tillverkaren ansöker om ett godkännande. Då har läkemedlet redan testats på djur, på friska och i jämförts med placebo, och som här i kombination med ett annat preparat med känd effekt.

Drygt 1 500 kvinnor med äggstockscancer har deltagit i studien från bland annat fem svenska sjukhus. Resultatet var glädjande. Risken att cancern försämras eller kommer tillbaka minskade med 21 procent för de kvinnor som behandlades med både Avastin och cytostatika jämfört med bara cytostatika. Tumörerna försvann helt hos fler kvinnor när de fick Avastin, drygt 15 procent jämfört med knappt 5 procent i vanliga fall.
Andra tester visar ännu bättre resultat.

- I den motsvarande
amerikanska studien som presenterades i juni i år var denna riskreduktion större. I den studien gavs behandling med Avastin i högre dos och under längre tid, vilket kan ha betydelse, fortsätter Bengt Tholander.

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-10-13
Dina mediciners bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons