Uppdaterad: 2011-01-24

2 kommentarer

Behandla depression med telefonen

Bild

Appen Fri från depression är utvecklad av psykolog Helena Kubicek och KBT-terapeuten Peter Boye.

Depression kan behandlas på flera sätt, men ett billigt och enligt studier möjligt sätt är att göra det över internet. Nu blir det ännu lättare. För 75 kronor kan du ladda hem en app med hela depressions-programmet  till din iphone.

Programmet innehåller beteendepåverkande övningar, uppgifter som ska lösas och en dagbok där användaren ska kunna skriva in händelser, framsteg och bakslag.

Med terapeuten på fickan är man aldrig ensam.

- Vi vill att behandlingen ska vara enkel, tillgängligheten är oerhört viktig, det vet man sedan tidigare, säger Peter Boye, kognitiv beteendeterapeut och en av utvecklarna bakom appen.

Iphone-applikationen heter Fri från depression och innehåller ett beteendeterapeutiskt program som syftar till att förändra beteendet hos den som är deprimerad.

En depression yttrar sig bland annat i nedstämdhet, men också initiativlöshet, sömnproblem och en övertygande känsla av att depressionen inte kommer att går över. Statistiskt sett går depression över, men hopplösheten är ett vanligt symptom. Med en enkel app kan det i bästa fall å över snabbare.

- Vi tror inte att det här fungerar istället för all annan typ av vård, men den är ett komplement, förklarar Peter Boye.

Interaktiva program som görs över internet eller som ett “spel” med uppgifter har gett goda resultat för flera psykiatriska tillstånd. Sömnproblem, sociala besvär och depression är några av dem.Enligt SBU, som gått igenom flera vetenskapliga artiklar, har internetterapi på flera områden lika bra, eller bättre, effekt som annan behandling.

I dag erbjuder flera landsting möjligheten att få internetbehandling eller att ingå i studier för nya typer av internetbehandlingar. Läs gärna mer här på Internetpsykiatri

Peter Boye och Helena Kubicek, psykolog, som driver företaget Boye och Kubicek AB, kom i januari ut med en app för ett depressionstest. Det gled upp och blev den andra mest nedladdade appen under medicin-avdelningen. Nu finns Fri från depression-appen att ladda ner från App store om du har en Iphone och snart kommer depp-appen till android-telefonerna.

Källor: SBU-utredningen

Artikel skriven av Hanna Brodda 2011-01-18
Dina mediciners bild

Kategorier:

Psykiatri depression

Kommentera artikeln

Kommentar av Anette

Skrivet 12/2

Har den kommit till Android?

Anette s bild

Hittar inte den

Kommentar av anonym

Skrivet 12/2

Har den kommit till Android?

anonyms bild

Kan inte hitta den

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons