Uppdaterad: 2012-02-06

2 kommentarer

Behandla vinterkräksjukan

Bild

Har man både kräkningar och diarré är det viktigt att få i sig vätska, helst både socker och lite salt också. Alla känner sig väldigt sjuka av vinterkräksjukan, men vid kraftig mineral- och vätskebrist måste man få sjukhusvård.

När vinterkärksjukan kommer över en känner man sig väldigt sjuk, men det går över snabbt. Här finns recept för vätskeersättning.

Vinterkräksjukan är inte farlig, men det finns de som kan få besvärliga komplikationer. För små barn och gamla människor kan vätskebalansen rubbas snabbt, även väldigt underviktiga människor eller för de som har en annan sjukdom kan upprepade kräkningar och diarréer också försämra hälsan snabbt.

Läs mer här om hur din medicinering påverkas.

Symptom på vinterkräksjukan:

  • Sjukdomen kommer snabbt och plötsligt.
  • Illamående, ofta med kaskadkräkningar och diarré.
  • Ont i magen.
  • Huvudvärk och ibland muskelvärk.
  • Ibland feber.
  • Den går över inom ett eller några dygn.

 

Behandling:

Det finns inget vaccin eller bot mot vinterkräksjukan. Men hålls näringsnivån, vätske- och salterna i balans mår du betydligt bättre och har större chans att undvika komplikationer. Att dricka vatten är bra, men att dricka något med socker varvat med salt är lättare och kan få dig att må bättre, till exempel vätskeersättning. Blanda själv eller köp färdigt.

Recept på vätskeersättning:

  • 1 liter vatten
  • 3 matskedar socker
  • 1/2 tesked salt

Gör så här:

 1. Blanda och låt stå för att sockret och saltet ska lösas upp.
 2. Rör om.
 3. Drick små portioner med täta mellanrum. Barn kan matas med sked för att de inte ska få i sig för mycket på en gång.

 

Källa: Internetmedicin, Vårdguiden, Fass

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-12-01
anonyms bild

Kategorier:

Barn Mage vinterkräksjukan

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 16/12

Vinterkräksjukan

anonyms bild

När det står: 1. Blanda och låt stå för att sockret och saltet ska lösas upp.
2. Rör om.
3. Drick små portioner med täta mellanrum. Hur mycket är småportioner? 2 dl, 3dl eller 4dl? Hur täta mellan rum är det? (Hur många minuter)
Jag är 15 år gammal och fyller 16 om 3 och en halv månad, jag väger ungefär 65-67 kg.
Tack i förhand!:)

Kommentar av anonym

Skrivet 31/12

Jag skulle säga en tesked var

anonyms bild

Jag skulle säga en tesked var 10e minut - om du får behålla det, annars med längre tidsintervall. Det gäller att pröva sig fram...

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons