Uppdaterad: 2012-02-06

2 kommentarer

Behandla vinterkräksjukan

Bild

Har man både kräkningar och diarré är det viktigt att få i sig vätska, helst både socker och lite salt också. Alla känner sig väldigt sjuka av vinterkräksjukan, men vid kraftig mineral- och vätskebrist måste man få sjukhusvård.

När vinterkärksjukan kommer över en känner man sig väldigt sjuk, men det går över snabbt. Här finns recept för vätskeersättning.

Vinterkräksjukan är inte farlig, men det finns de som kan få besvärliga komplikationer. För små barn och gamla människor kan vätskebalansen rubbas snabbt, även väldigt underviktiga människor eller för de som har en annan sjukdom kan upprepade kräkningar och diarréer också försämra hälsan snabbt.

Läs mer här om hur din medicinering påverkas.

Symptom på vinterkräksjukan:

  • Sjukdomen kommer snabbt och plötsligt.
  • Illamående, ofta med kaskadkräkningar och diarré.
  • Ont i magen.
  • Huvudvärk och ibland muskelvärk.
  • Ibland feber.
  • Den går över inom ett eller några dygn.

 

Behandling:

Det finns inget vaccin eller bot mot vinterkräksjukan. Men hålls näringsnivån, vätske- och salterna i balans mår du betydligt bättre och har större chans att undvika komplikationer. Att dricka vatten är bra, men att dricka något med socker varvat med salt är lättare och kan få dig att må bättre, till exempel vätskeersättning. Blanda själv eller köp färdigt.

Recept på vätskeersättning:

  • 1 liter vatten
  • 3 matskedar socker
  • 1/2 tesked salt

Gör så här:

 1. Blanda och låt stå för att sockret och saltet ska lösas upp.
 2. Rör om.
 3. Drick små portioner med täta mellanrum. Barn kan matas med sked för att de inte ska få i sig för mycket på en gång.

 

Källa: Internetmedicin, Vårdguiden, Fass

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-12-01
anonyms bild

Kategorier:

Barn Mage vinterkräksjukan

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 16/12

Vinterkräksjukan

anonyms bild

När det står: 1. Blanda och låt stå för att sockret och saltet ska lösas upp.
2. Rör om.
3. Drick små portioner med täta mellanrum. Hur mycket är småportioner? 2 dl, 3dl eller 4dl? Hur täta mellan rum är det? (Hur många minuter)
Jag är 15 år gammal och fyller 16 om 3 och en halv månad, jag väger ungefär 65-67 kg.
Tack i förhand!:)

Kommentar av anonym

Skrivet 31/12

Jag skulle säga en tesked var

anonyms bild

Jag skulle säga en tesked var 10e minut - om du får behålla det, annars med längre tidsintervall. Det gäller att pröva sig fram...

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons