Uppdaterad: 2013-01-11

5 kommentarer

Behandling mot skabb

Fakta om Tenutex

Kräm som dödar parasiterna skabb, löss och flatlöss.

Varning för: Missfärgning av blont hår har rapporterats, antagligen orsakad av...

2.75
Ditt betyg: Inget Medel: 2.8 (12 röster)

Skabb är svår att upptäcka, men lätt att behandla. Det viktiga är att diagnosen är riktig och att sedan alla som är smittade får behandling. Annars går det aldrig över.

Behandlingen mot skabb ska sättas in av allmän- eller hudläkare. Medlet Tenutex fungerar för de flesta.

- Alla som varit nära eller hud mot hud måste behandlas samtidigt. Gå inte och håll det här hemligt, då går det bara runt, runt, annars är det stor risk för återsmitta, säger Lill-Marie Persson, överläkare på hudkliniken på Kärnhuset i Skövde.

Skabb är ett litet djur på knappt en halv millimeter. Ofta börjar det
klia efter ett par veckor när djuren etablerat sig under huden och
kroppen får en allergisk reaktion på skabbdjuren.

- Om hudförändringarna är utbredda rekommenderar vi ytterligare en
behandling efter 1 vecka. Klådan kan kvarstå i flera veckor efter lyckad
behandling, det vill säga så länge döda djur finns kvar i huden, säger
Lill-Marie Persson.

- Om läkare på skolan eller vårdcentral inte hittar skabb bör alla som misstänker att det ändå kan vara skabb ge patienten en remiss till hudläkare, fortsätter Persson.

 

Gör så här:

1. Efter diagnos hos vårdcentralen köper du Tenutex receptfritt på Apoteket. Obs!
Det är viktigt att läkare hittar levande djur på kroppen innan
behandling sätts in. Behandla alla som haft närkontakt samtidigt.

2. Massera omsorgsfullt in hela kroppen, utom huvudet, med krämen. På spädbarn ska även huvudet behandlas, men undvik att
få Tenutex nära ögonen. Gnid inte för mycket. I svårt
angripna fall görs en extra påstrykning av Tenutex efter 10-24 timmar.
OBS!
Glöm ej att smörja in fotsulor och mellan tår och fingrar. Varje
kvadratmillimeter av kroppen skall vara täckt av salvan i 24 timmar.

3. Vänta ett dygn med all kroppstvätt. Använd gummihandskar, som sedan
slängs, vid disk och andra våta arbeten. Smörj åter in händerna med
Tenutex efter arbetet samt även efter varje handtvätt.

4. Tvätta kroppen grundligt 1 dygn efter behandlingen. Byt samtliga kläder närmast kroppen, tvätta lakan, handdukar, morgonrock och kläder. Använda
kläder tvättas eller vädras under 3-5 dygn. Glöm ej att vädra skor,
handskar, arbetskläder, gymnastikkläder, allt du är i kontakt med.

Källa: Fass, Smittskyddsinistitutet och Vårdhandboken

Artikel skriven av Hanna Brodda 2013-01-10
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Hud Skabb

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 18/1

Skabb

anonyms bild

Har precis behandlat hela familjen. Började på äldsta dottern som haft svår klåda på nätterna i över 3 år. Yngsta dottern började det på för 2 år sen. Har varit flertalet gånger till läkare och även gjort allergi test och det enda vi fått höra är att det va atopiskt eksem och fått kortison salvor för det. För ett år sen började det även på mig och flickvännen. Va upp på sjukhuset och dom visste inte vad det var men det såg inte ut som skabb. Av vad man läst på internet ska man hitta gångar men har aldrig sett några på någon i familjen. Det har heller inte varit utbrett på hela kroppen. Utan varit på ena foten eller ena handen. Efter att själv ha tagit fram en vass nål och ett förstoringsglas på 8x lyckades jag plocka fram ett djur 0.4 mm stort. Den är hudfärgad vit med form som ett ägg och det var rena turen att jag hittade en. Ca 1 mm från själva hålet som den gjort i huden. Det gick inte att se om det fanns något där innan jag började gräva under huden utan den lyckades greppa tag i nålen och efter att jag tittade på vad det var som kom fram såg jag att den rörde på sig. Jag dödade den och spolade ner den och ringde till sjukhuset men där trodde dom mig inte utan fick ett hånsvar. Lyckades plocka fram en till 2 dagar senare och den här gången tog jag med den till sjukhuset så dom fick se själva och kunde konstatera skabb i mikroskop. Nu har hela familjen och anhöriga smörjt in sig. Vad gäller sjukhuset är man måttligt förbannad när det rört sig om skabb och dom bara sagt att det är eksem. Hela familjen kan väl för fan inte ha åkt på eksem. Och inte fan får man eksem på bara vänsterfoten med kliande blåsor.

Kommentar av kawa hammad

Skrivet 1/1

skabb

kawa hammads bild

vi har haft nyligen , har använd tenutex , vi behandllane 2 gångar och hela familjen och min mamma visste vad är skabb ,då ringde hon sa att skabb kan dö oxå om man delar en citron o smörja hela kroppen med eftersom skabb hattar citron, vi gjorde det som mamma sa , svidar som fan man vill gråta men det funkar verkligen ..

Kommentar av anonym

Skrivet 1/12

Hej Hur många gånger måste

anonyms bild

Hej
Hur många gånger måste man sätta citron om dagar??
Hur många dagar?

Kommentar av anonym

Skrivet 12/2

Hur många gånger behöver man

anonyms bild

Hur många gånger behöver man smörja in sig aså exempel en dag i vecken eller något och sen efter att man har smörjt in sig vad gör då

Kommentar av anonym

Skrivet 25/6

skabb

anonyms bild

Jag har bara klåda på händerna haft det i 1 år om det är skabb borde inte det spridit sig till resten av kroppen

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons