Uppdaterad: 2013-01-11

5 kommentarer

Behandling mot skabb

Fakta om Tenutex

Kräm som dödar parasiterna skabb, löss och flatlöss.

Varning för: Missfärgning av blont hår har rapporterats, antagligen orsakad av...

2.75
Ditt betyg: Inget Medel: 2.8 (12 röster)

Skabb är svår att upptäcka, men lätt att behandla. Det viktiga är att diagnosen är riktig och att sedan alla som är smittade får behandling. Annars går det aldrig över.

Behandlingen mot skabb ska sättas in av allmän- eller hudläkare. Medlet Tenutex fungerar för de flesta.

- Alla som varit nära eller hud mot hud måste behandlas samtidigt. Gå inte och håll det här hemligt, då går det bara runt, runt, annars är det stor risk för återsmitta, säger Lill-Marie Persson, överläkare på hudkliniken på Kärnhuset i Skövde.

Skabb är ett litet djur på knappt en halv millimeter. Ofta börjar det
klia efter ett par veckor när djuren etablerat sig under huden och
kroppen får en allergisk reaktion på skabbdjuren.

- Om hudförändringarna är utbredda rekommenderar vi ytterligare en
behandling efter 1 vecka. Klådan kan kvarstå i flera veckor efter lyckad
behandling, det vill säga så länge döda djur finns kvar i huden, säger
Lill-Marie Persson.

- Om läkare på skolan eller vårdcentral inte hittar skabb bör alla som misstänker att det ändå kan vara skabb ge patienten en remiss till hudläkare, fortsätter Persson.

 

Gör så här:

1. Efter diagnos hos vårdcentralen köper du Tenutex receptfritt på Apoteket. Obs!
Det är viktigt att läkare hittar levande djur på kroppen innan
behandling sätts in. Behandla alla som haft närkontakt samtidigt.

2. Massera omsorgsfullt in hela kroppen, utom huvudet, med krämen. På spädbarn ska även huvudet behandlas, men undvik att
få Tenutex nära ögonen. Gnid inte för mycket. I svårt
angripna fall görs en extra påstrykning av Tenutex efter 10-24 timmar.
OBS!
Glöm ej att smörja in fotsulor och mellan tår och fingrar. Varje
kvadratmillimeter av kroppen skall vara täckt av salvan i 24 timmar.

3. Vänta ett dygn med all kroppstvätt. Använd gummihandskar, som sedan
slängs, vid disk och andra våta arbeten. Smörj åter in händerna med
Tenutex efter arbetet samt även efter varje handtvätt.

4. Tvätta kroppen grundligt 1 dygn efter behandlingen. Byt samtliga kläder närmast kroppen, tvätta lakan, handdukar, morgonrock och kläder. Använda
kläder tvättas eller vädras under 3-5 dygn. Glöm ej att vädra skor,
handskar, arbetskläder, gymnastikkläder, allt du är i kontakt med.

Källa: Fass, Smittskyddsinistitutet och Vårdhandboken

Artikel skriven av Hanna Brodda 2013-01-10
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Hud Skabb

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 18/1

Skabb

anonyms bild

Har precis behandlat hela familjen. Började på äldsta dottern som haft svår klåda på nätterna i över 3 år. Yngsta dottern började det på för 2 år sen. Har varit flertalet gånger till läkare och även gjort allergi test och det enda vi fått höra är att det va atopiskt eksem och fått kortison salvor för det. För ett år sen började det även på mig och flickvännen. Va upp på sjukhuset och dom visste inte vad det var men det såg inte ut som skabb. Av vad man läst på internet ska man hitta gångar men har aldrig sett några på någon i familjen. Det har heller inte varit utbrett på hela kroppen. Utan varit på ena foten eller ena handen. Efter att själv ha tagit fram en vass nål och ett förstoringsglas på 8x lyckades jag plocka fram ett djur 0.4 mm stort. Den är hudfärgad vit med form som ett ägg och det var rena turen att jag hittade en. Ca 1 mm från själva hålet som den gjort i huden. Det gick inte att se om det fanns något där innan jag började gräva under huden utan den lyckades greppa tag i nålen och efter att jag tittade på vad det var som kom fram såg jag att den rörde på sig. Jag dödade den och spolade ner den och ringde till sjukhuset men där trodde dom mig inte utan fick ett hånsvar. Lyckades plocka fram en till 2 dagar senare och den här gången tog jag med den till sjukhuset så dom fick se själva och kunde konstatera skabb i mikroskop. Nu har hela familjen och anhöriga smörjt in sig. Vad gäller sjukhuset är man måttligt förbannad när det rört sig om skabb och dom bara sagt att det är eksem. Hela familjen kan väl för fan inte ha åkt på eksem. Och inte fan får man eksem på bara vänsterfoten med kliande blåsor.

Kommentar av kawa hammad

Skrivet 1/1

skabb

kawa hammads bild

vi har haft nyligen , har använd tenutex , vi behandllane 2 gångar och hela familjen och min mamma visste vad är skabb ,då ringde hon sa att skabb kan dö oxå om man delar en citron o smörja hela kroppen med eftersom skabb hattar citron, vi gjorde det som mamma sa , svidar som fan man vill gråta men det funkar verkligen ..

Kommentar av anonym

Skrivet 1/12

Hej Hur många gånger måste

anonyms bild

Hej
Hur många gånger måste man sätta citron om dagar??
Hur många dagar?

Kommentar av anonym

Skrivet 12/2

Hur många gånger behöver man

anonyms bild

Hur många gånger behöver man smörja in sig aså exempel en dag i vecken eller något och sen efter att man har smörjt in sig vad gör då

Kommentar av anonym

Skrivet 25/6

skabb

anonyms bild

Jag har bara klåda på händerna haft det i 1 år om det är skabb borde inte det spridit sig till resten av kroppen

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons