EHEC är en obehaglig magsjuka, men den är oftast behandlingsbar. Bara högst var femte får allvarligare komplikationer - som också ska behandlas.

I första hand är behandlingen massor av vätska, men kontakta alltid läkare om det är ett barn som är sjukt eller om tillståndet förvärras.

Så här ska sjukdomen EHEC behandlas:

 

  • Mycket vätska, inte nödvändigtvis vatten, utan gärna söta drycker och sedan saltad vätskeersättning är bättre.
  • Utvecklas hemolytisk uremiskt syndrom, HUS, kan man dialys behövas och eventuellt andningshjälp med respirator.
  • Inte antibiotika, det kan i värsta fall ha motsatt effekt och kan i sig leda till att patienten får HUS.

 

Fakta om EHEC och HUS/

EHEC, eller enterohemorragiska e. coli. Vi har enstaka fall av EHEC i Sverige varje år och smittan kommer oftast från köttfärs, korv, grönsaker eller frukt, men den kan smitta från person till person också. Från smittotillfället är inkubationstiden mellan två och fyra dagar. Ibland upp till tio dagar. Man kan vara bärare av smittan, utan att själv ha några symptom.

Vanliga symptom:

Blodiga diarréer, ont i magen och buken, ibland låg feber, men inte alltid. Ibland är det bara så ett par dagar och sedan blir patienten frisk.

Ovanligare allvarliga symptom:

Cirka 5 - 10 procent av patienterna får också HUS, då flera inre organ kan upphöra att fungera. Ungefär hälften av de med HUS får njursvikt, andningen kan bli sämre och patienten kan få kramper, förlora medvetandet. I Stockholm har tre dagisbarn dött av en EHEC-infektion de senaste fem åren.

Källa: Internetmedicin, Docent Bo Svennungsson, smittskyddsläkare

Artikel i Läkartidningen om EHEC

Av Hanna Brodda
1 juni, 2011