Uppdaterad: 2013-03-01

3 kommentarer

Bara antidepressiva vid fibromyalgi fungerar dåligt

Bild

Var fjärde med fibromyalgi blir hjälpta av antidepressiv medicin. Bäst effekt får de som samtidigt kan få motiverande samtal och hjälp att röra sig. Foto: Christine Ohlsson, Scanpix

Fakta om Cymbalta

Läkemedel mot depression och ångest.

Varning för: Ta inte samtidigt som naturläkemedel med johannesört. Det finns...

3.389475
Ditt betyg: Inget Medel: 3.4 (95 röster)

Fakta om Lyrica

Lyrica är ett läkemedel som används vid epilepsi, långvarig smärta och ångest.

Varning för: Ändra inte dosen eller sluta med Lyrica själv utan att tala med...

3.793105
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (87 röster)

Fakta om Bamyl

Ges mot smärta, till exempel huvudvärk, tandvärk, led- och muskelsmärtor.

Varning för: Var försiktig med Bamyl till barn med feber....

0
Ditt betyg: Inget

Fakta om Alvedon

Mot värk och feber. Kan användas av människor med magsår.

Varning för: Använd inte om du dricker mycket alkohol eller har dålig...

3.05
Ditt betyg: Inget Medel: 3.1 (20 röster)

En stor genomgång av flera stora studier visar att de vanligaste medicinerna som ges i USA vid fibromyalgi fungerar dåligt. Bäst resultat får de som ändrar sin livsstil samtidigt.

I USA är det vanligt att patienter med långvarig nervsmärta och fibrmyalgi blir behandlade med en sorts antidepressiva läkemedel, amerikanska Savalla eller Cymbalta som också finns i Sverige. Nu har en övergripande studie publicerats i Chochrane där forskare gått igenom flera studier av läkemedelsbehandlingen mot fibromyalgi.

Det är inte upplyftande siffror. Bara en fjärdedel uppger att de blir bättre, nästan lika många måste sluta med medicinen på grund av allvarliga biverkningar som gör de sämre än innan. Resten får ingen effekt alls.

Bäst effekt visade sig de få som både fick medicin, hjälp att börja träna trots smärtan och motiverande samtal kring livssituationen.

- Att bara jaga mediciner fungerar inte. De människor som får bäst effekt är de som själva tänker igenom saker och ting. Som lär känns sig själva och gör förändringar i livet för att må bättre, säger professor Brian Walitt, smärtexpert på Washington Hospital Center, som varit med och gjort studien.

I Sverige är behandlingen mot fibromyalgi inte standadriserad. Olika landsting och olika läkare har olika rutiner. I USA har kunskapen om sjukdomen och behandlingen kommit längre, även om boten mot fibromyalgi fortfarande är långt borta. Fem miljoner människor i USA har diagnosen fibromyalgi enligt Cochranestudien. I Sverige beräknas cirka 2 procent, eller 180 000 människor lida av fibromyalgi.

Första behandlingen som sätts in mot fibromyalgi i både USA och Sverige är smärtstillande, som paracetamol som finns i Alvedon eller acetylcalicylsyra som finns i Bamyl och Magnecyl.

Eftersom smärtan styrs från hjärnan och nerverna provade forskarna att ge mediciner som påverkade signalsubtanserna centralt i hjärnan. I USA har det blivit en vanlig behandling. Där används två mediciner av typen serotonin-noradrenalinåterupptagshämmare, SNRI. Den ena heter Cymbalta som också finns i Sverige, den andra under produktnamnet Savella

I USA är också Lyrica godkänt som behandling vid fibromyalgi. Den medicinens behandlingseffekt håller samma grupp forskare på att gå igenom och resultatet av det arbetet ska publiceras inom kort.

 

Läs mer: Symtom på fibromyalgi

Artikel skriven av Redaktionen 2013-01-30
redaktionens bild

Kategorier:

Smärta Fibromyalgi

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 3/2

läka tarmen

anonyms bild

behandla läckande tarm, ta bort gluten, kolla vilka vitaminer o mineraler som behövs,beh bort dåliga bakterier i tarmen o tillsätt probiotika, ät mer av gröna grönsaker, ät en antiinflammatorisk kost,prova griffonia 5HTP, ta bort socker//så försvann min fibromyalgi o helt smärtfri idag men räkna med att det kan ta ca 2 år

Kommentar av Bokmal

Skrivet 1/2

SSRI- se ny videodokumentär!

Bokmals bild

För någon vecka sedan besökte jag den kände psykiatrikern,forskaren, författaren m.m. - David Healys - hemsida (davidhealy.org).

David Healy berättade bl.a. om en ny, svensk dokumentär om antidepressiva m.m.
Jag hoppas att så många som möjligt ser denna tredelade dokumentär.

Kommentar av K

Skrivet 1/2

Fibromyalgi visar stora likheter med hypotyreos.

Ks bild

Det finns mycket som tyder på att många som fått diagnosen fibromyalgi i själva verket har vävnadshypotyreos. En diagnos som inte ännu erkänts av skolmedicinen. Många med dessa problem har dock på egen hand provat att medicinera med levaxin eller naturliga hormoner från gris med bra resultat.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.

Annons