Uppdaterad: 2013-03-01

3 kommentarer

Bara antidepressiva vid fibromyalgi fungerar dåligt

Bild

Var fjärde med fibromyalgi blir hjälpta av antidepressiv medicin. Bäst effekt får de som samtidigt kan få motiverande samtal och hjälp att röra sig. Foto: Christine Ohlsson, Scanpix

Fakta om Cymbalta

Läkemedel mot depression och ångest.

Varning för: Ta inte samtidigt som naturläkemedel med johannesört. Det finns...

3.408165
Ditt betyg: Inget Medel: 3.4 (98 röster)

Fakta om Lyrica

Lyrica är ett läkemedel som används vid epilepsi, långvarig smärta och ångest.

Varning för: Ändra inte dosen eller sluta med Lyrica själv utan att tala med...

3.761365
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (88 röster)

Fakta om Bamyl

Ges mot smärta, till exempel huvudvärk, tandvärk, led- och muskelsmärtor.

Varning för: Var försiktig med Bamyl till barn med feber....

0
Ditt betyg: Inget

Fakta om Alvedon

Mot värk och feber. Kan användas av människor med magsår.

Varning för: Använd inte om du dricker mycket alkohol eller har dålig...

3.05
Ditt betyg: Inget Medel: 3.1 (20 röster)

En stor genomgång av flera stora studier visar att de vanligaste medicinerna som ges i USA vid fibromyalgi fungerar dåligt. Bäst resultat får de som ändrar sin livsstil samtidigt.

I USA är det vanligt att patienter med långvarig nervsmärta och fibrmyalgi blir behandlade med en sorts antidepressiva läkemedel, amerikanska Savalla eller Cymbalta som också finns i Sverige. Nu har en övergripande studie publicerats i Chochrane där forskare gått igenom flera studier av läkemedelsbehandlingen mot fibromyalgi.

Det är inte upplyftande siffror. Bara en fjärdedel uppger att de blir bättre, nästan lika många måste sluta med medicinen på grund av allvarliga biverkningar som gör de sämre än innan. Resten får ingen effekt alls.

Bäst effekt visade sig de få som både fick medicin, hjälp att börja träna trots smärtan och motiverande samtal kring livssituationen.

- Att bara jaga mediciner fungerar inte. De människor som får bäst effekt är de som själva tänker igenom saker och ting. Som lär känns sig själva och gör förändringar i livet för att må bättre, säger professor Brian Walitt, smärtexpert på Washington Hospital Center, som varit med och gjort studien.

I Sverige är behandlingen mot fibromyalgi inte standadriserad. Olika landsting och olika läkare har olika rutiner. I USA har kunskapen om sjukdomen och behandlingen kommit längre, även om boten mot fibromyalgi fortfarande är långt borta. Fem miljoner människor i USA har diagnosen fibromyalgi enligt Cochranestudien. I Sverige beräknas cirka 2 procent, eller 180 000 människor lida av fibromyalgi.

Första behandlingen som sätts in mot fibromyalgi i både USA och Sverige är smärtstillande, som paracetamol som finns i Alvedon eller acetylcalicylsyra som finns i Bamyl och Magnecyl.

Eftersom smärtan styrs från hjärnan och nerverna provade forskarna att ge mediciner som påverkade signalsubtanserna centralt i hjärnan. I USA har det blivit en vanlig behandling. Där används två mediciner av typen serotonin-noradrenalinåterupptagshämmare, SNRI. Den ena heter Cymbalta som också finns i Sverige, den andra under produktnamnet Savella

I USA är också Lyrica godkänt som behandling vid fibromyalgi. Den medicinens behandlingseffekt håller samma grupp forskare på att gå igenom och resultatet av det arbetet ska publiceras inom kort.

 

Läs mer: Symtom på fibromyalgi

Artikel skriven av Redaktionen 2013-01-30
redaktionens bild

Kategorier:

Smärta Fibromyalgi

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 3/2

läka tarmen

anonyms bild

behandla läckande tarm, ta bort gluten, kolla vilka vitaminer o mineraler som behövs,beh bort dåliga bakterier i tarmen o tillsätt probiotika, ät mer av gröna grönsaker, ät en antiinflammatorisk kost,prova griffonia 5HTP, ta bort socker//så försvann min fibromyalgi o helt smärtfri idag men räkna med att det kan ta ca 2 år

Kommentar av Bokmal

Skrivet 1/2

SSRI- se ny videodokumentär!

Bokmals bild

För någon vecka sedan besökte jag den kände psykiatrikern,forskaren, författaren m.m. - David Healys - hemsida (davidhealy.org).

David Healy berättade bl.a. om en ny, svensk dokumentär om antidepressiva m.m.
Jag hoppas att så många som möjligt ser denna tredelade dokumentär.

Kommentar av K

Skrivet 1/2

Fibromyalgi visar stora likheter med hypotyreos.

Ks bild

Det finns mycket som tyder på att många som fått diagnosen fibromyalgi i själva verket har vävnadshypotyreos. En diagnos som inte ännu erkänts av skolmedicinen. Många med dessa problem har dock på egen hand provat att medicinera med levaxin eller naturliga hormoner från gris med bra resultat.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons