Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Bekämpa torra slemhinnor

Bild

Hillevi Caris Svensson.

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.

Nära en miljon kvinnor över 30 år lider i perioder av torr slida visar en ny undersökning av företaget som nu lanserar krämen Vagisan. Nästan hälften,  46 procent av alla kvinnor mellan 30 och 60 år har uppgett att de har torra slemhinnor och klåda.

– Torrhet i underlivet är en del av den kvinnliga livscykeln och helt naturligt. Men många kvinnor har svårt att prata om denna typ av besvär och de vet inte att det finns effektiva produkter som hjälper, säger Hillevi Caris Svensson, som 

 

Alla kvinnor kan drabbas av torra slemhinnor i underlivet. För somliga återkommande. Stress, sömnbrist, torr innomhusluft, hormoner, klimakteriet eller efter graviditet är några av de faktorer som kan vara utlösande.

När slemhinnorna blir torra är det inte ovanligt att ph-värdet ändras och svampinfektioner kan uppstå. Området kan kännas irriterat med klåda eller smärta, och ge problem med sexlivet.

För Hillevi Caris Svensson påverkade besvären hennes vardag. Både träning och samliv blev lidande. Besvären uppkom i samband med klimakteriet för drygt tre år sedan.  

– Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få! Idag upplever varannan kvinna smärta och klåda i underlivet helt i onödan. Med rätt hjälpmedel och produkter kan kvinnor öka sin livskvalitet och sitt samliv, säger Hillevi Caris Svensson.

Behandling med östrogen är ett alternativ för problem med torra slemhinnor. Men många kvinnor vill eller kan inte använda sig av produkter som innehåller hormoner.

Vanlig rapsolja eller vasilin kan vara en bra början. Andra hormonfria alternativ är olika krämer eller gel som finns receptfritt på apotek eller i vanliga affärer. Den nya krämen Vagisan är en hormonfri kräm som ska återfukta och ge smörjande fetthinna. Krämen innehåller också naturliga mjölksyror som återskapar rätt ph-balans i underlivet.

Undersökningen är gjord av TNS Sifo på uppdrag av Vagisan.  

Artikel skriven av Hanna Brodda 2016-04-19
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Sexliv Hud Kvinna

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 24/6

torra slemhinnor och urinrör

anonyms bild

Jag måste använda Ovesterin vagitatorer 3 gånger per vecka. Annars känns det obehagligt och skaver i urinröret bla.

Kommentar av Ewa

Skrivet 15/12

Mandelolja

Ewas bild

Jag använder mandelolja efter varje dusch. Har inga urinvägsinfektioner mera, eller andra torrhetsproblem. Oljan finns på apoteket.

Kommentar av ESter

Skrivet 27/11

Frågor om vagisan?

ESters bild

Jag skulle vilja veta vad det är i vagisan som ger den verkande effekten.
Är det så sitt slemhinnorna påverkas? Av vad?
Eller är det så att krämen i sig ger en fuktig yta på slemhinnan(huden) i vagina?

Kommentar av anonym

Skrivet 8/6

Vagisan

anonyms bild

Vagisan innehåller massor av syntetiska ämnen. Jag använder kokosolja istället.

Kommentar av anonym

Skrivet 26/6

Torra slemhinnor

anonyms bild

Absolut bästa preparat hittills är helt enkelt yoghurt. Förs in med vanlig spruta som erhålls på Apoteket.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons