Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Bekämpa torra slemhinnor

Bild

Hillevi Caris Svensson.

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.

Nära en miljon kvinnor över 30 år lider i perioder av torr slida visar en ny undersökning av företaget som nu lanserar krämen Vagisan. Nästan hälften,  46 procent av alla kvinnor mellan 30 och 60 år har uppgett att de har torra slemhinnor och klåda.

– Torrhet i underlivet är en del av den kvinnliga livscykeln och helt naturligt. Men många kvinnor har svårt att prata om denna typ av besvär och de vet inte att det finns effektiva produkter som hjälper, säger Hillevi Caris Svensson, som 

 

Alla kvinnor kan drabbas av torra slemhinnor i underlivet. För somliga återkommande. Stress, sömnbrist, torr innomhusluft, hormoner, klimakteriet eller efter graviditet är några av de faktorer som kan vara utlösande.

När slemhinnorna blir torra är det inte ovanligt att ph-värdet ändras och svampinfektioner kan uppstå. Området kan kännas irriterat med klåda eller smärta, och ge problem med sexlivet.

För Hillevi Caris Svensson påverkade besvären hennes vardag. Både träning och samliv blev lidande. Besvären uppkom i samband med klimakteriet för drygt tre år sedan.  

– Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få! Idag upplever varannan kvinna smärta och klåda i underlivet helt i onödan. Med rätt hjälpmedel och produkter kan kvinnor öka sin livskvalitet och sitt samliv, säger Hillevi Caris Svensson.

Behandling med östrogen är ett alternativ för problem med torra slemhinnor. Men många kvinnor vill eller kan inte använda sig av produkter som innehåller hormoner.

Vanlig rapsolja eller vasilin kan vara en bra början. Andra hormonfria alternativ är olika krämer eller gel som finns receptfritt på apotek eller i vanliga affärer. Den nya krämen Vagisan är en hormonfri kräm som ska återfukta och ge smörjande fetthinna. Krämen innehåller också naturliga mjölksyror som återskapar rätt ph-balans i underlivet.

Undersökningen är gjord av TNS Sifo på uppdrag av Vagisan.  

Artikel skriven av Hanna Brodda 2016-04-19
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Sexliv Hud Kvinna

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 24/6

torra slemhinnor och urinrör

anonyms bild

Jag måste använda Ovesterin vagitatorer 3 gånger per vecka. Annars känns det obehagligt och skaver i urinröret bla.

Kommentar av Ewa

Skrivet 15/12

Mandelolja

Ewas bild

Jag använder mandelolja efter varje dusch. Har inga urinvägsinfektioner mera, eller andra torrhetsproblem. Oljan finns på apoteket.

Kommentar av ESter

Skrivet 27/11

Frågor om vagisan?

ESters bild

Jag skulle vilja veta vad det är i vagisan som ger den verkande effekten.
Är det så sitt slemhinnorna påverkas? Av vad?
Eller är det så att krämen i sig ger en fuktig yta på slemhinnan(huden) i vagina?

Kommentar av anonym

Skrivet 8/6

Vagisan

anonyms bild

Vagisan innehåller massor av syntetiska ämnen. Jag använder kokosolja istället.

Kommentar av anonym

Skrivet 26/6

Torra slemhinnor

anonyms bild

Absolut bästa preparat hittills är helt enkelt yoghurt. Förs in med vanlig spruta som erhålls på Apoteket.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons