bli gravid balk

Uppdaterad: 2012-05-23

Kommentera

Bli gravid genom att stimulera äggen

Fakta om Pergotime

Pergotime stimulerar äggproduktion. Pergotime används vid ofrivillig barnlöshet till följd av bristfällig äggproduktion.

Varning för: En gynekologisk undersökning ska konstatera att du inte är gravid...

0
Ditt betyg: Inget

Fakta om Gonal - f

Stimulerar ägglossning hos kvinnor och används vid ofrivillig barnlöshet. Kan också hjälpa män att främja produktionen av sperma.

Varning för: Kasta inte rester av medicinen i toalett eller bland...

0
Ditt betyg: Inget

Fakta om Puregon

Stimulerar ägglossning hos kvinnor och används vid ofrivillig barnlöshet. Kan också hjälpa män att främja produktionen av sperma.

Varning för: Kasta inte rester av medicinen i toalett eller bland...

0
Ditt betyg: Inget

Fakta om Menopur

Stimulerar ägglossning och antalet äggblåsor och kan ges till kvinnor som inte blir gravida på grund av för lite ägg.

Varning för: Gör alltid en grundlig undersökning för att ta reda på varför...

0
Ditt betyg: Inget

Behandlingen går ut på att ta hormoner som gör att äggen mognar och lossnar från äggstockarna. Denna behandling passar den som har oregelbunden ägglossning eller ingen ägglossning alls.

Den här metoden leder för varannan kvinna till graviditet. Ovulation betyder ägglossning. Vid
ovulationsstimulering får man en behandling som påverkar äggen att mogna och lossna från äggstockarna. Denna behandling kan man få efter att ha gått igenom en utredning som visat att man har oregelbunden ägglossning eller inte någon ägglossning alls. Ett tecken på det är glesa eller helt uteblivna menstruationer.

Ovulationsstimulering är en relativt
enkel behandling som övervakas med ultraljudsundersökningar för att följa tillväxten av äggblåsorna i äggstockarna. Ultraljudet görs med en särskild, avlång ultraljudsstav som förs in via slidan för att komma så nära äggstockarna som möjligt.

Det finns olika typer av behandling för ovulationsstimulering, de tre vanligaste beskrivs här:

  1. Tabletter. I första hand får man ta tabletter som heter Pergotime.
  2. Sprutor. Om tablettbehandlingen inte gör att man får ägglossning kan man få prova hormonsprutor. Sprutorna får man lära sig att ta
    själv eftersom de ska tas dagligen. Effekten kontrolleras med ultraljud via slidan. Det verksamma ämnet i sprutorna är ett så kallat
    follikelstimulerande hormon, FSH. De mediciner som finns i Sverige idag heter Gonal-F, Puregon och Menopur.
  3. Operation. Ibland kan man behöva en operation. Läkarna går då in i äggstockarna med titthålsteknik för att
    kunna reglera hormonbalansen. Vid operationen görs små hål i äggstockens yta för att underlätta ägglossning. Oftast medför ingreppet att man får regelbundna menstruationer och spontana ägglossningar.

Målet är två-tre äggblåsor

När hormonbehandling gett två eller tre mogna äggblåsor avslutas stimuleringen ofta med en så kallad ägglossningsspruta som man tar cirka 30 till 35 timmar före samlag eller insemination. Ägglossningssprutan, som oftast heter Ovitrelle eller Pregnyl, innehåller ämnet hCG som framkallar ägglossning.

Fler äggblåsor, eller folliklar som de heter, vill man inte ha eftersom det ökar sannolikheten för flerbörd, det vill säga att man blir gravid med tvillingar eller fler barn och då minskar chanserna att behandlingen lyckas. Läkaren kontrollerar därför antalet folliklar med ultraljud via slidan och blir det för många avbryts hormonbehandlingen och istället kan ägglossningen stimuleras.

Källa: 1177

Läs mer: Fler behandlingar som hjälper dig att bli gravid

Artikel skriven av redaktionen 2012-05-04
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-01-23

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-12-18

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 

Annons