bli gravid balk

Uppdaterad: 2012-05-23

Kommentera

Bli gravid genom att stimulera äggen

Fakta om Pergotime

Pergotime stimulerar äggproduktion. Pergotime används vid ofrivillig barnlöshet till följd av bristfällig äggproduktion.

Varning för: En gynekologisk undersökning ska konstatera att du inte är gravid...

0
Ditt betyg: Inget

Fakta om Gonal - f

Stimulerar ägglossning hos kvinnor och används vid ofrivillig barnlöshet. Kan också hjälpa män att främja produktionen av sperma.

Varning för: Kasta inte rester av medicinen i toalett eller bland...

0
Ditt betyg: Inget

Fakta om Puregon

Stimulerar ägglossning hos kvinnor och används vid ofrivillig barnlöshet. Kan också hjälpa män att främja produktionen av sperma.

Varning för: Kasta inte rester av medicinen i toalett eller bland...

0
Ditt betyg: Inget

Fakta om Menopur

Stimulerar ägglossning och antalet äggblåsor och kan ges till kvinnor som inte blir gravida på grund av för lite ägg.

Varning för: Gör alltid en grundlig undersökning för att ta reda på varför...

0
Ditt betyg: Inget

Behandlingen går ut på att ta hormoner som gör att äggen mognar och lossnar från äggstockarna. Denna behandling passar den som har oregelbunden ägglossning eller ingen ägglossning alls.

Den här metoden leder för varannan kvinna till graviditet. Ovulation betyder ägglossning. Vid
ovulationsstimulering får man en behandling som påverkar äggen att mogna och lossna från äggstockarna. Denna behandling kan man få efter att ha gått igenom en utredning som visat att man har oregelbunden ägglossning eller inte någon ägglossning alls. Ett tecken på det är glesa eller helt uteblivna menstruationer.

Ovulationsstimulering är en relativt
enkel behandling som övervakas med ultraljudsundersökningar för att följa tillväxten av äggblåsorna i äggstockarna. Ultraljudet görs med en särskild, avlång ultraljudsstav som förs in via slidan för att komma så nära äggstockarna som möjligt.

Det finns olika typer av behandling för ovulationsstimulering, de tre vanligaste beskrivs här:

  1. Tabletter. I första hand får man ta tabletter som heter Pergotime.
  2. Sprutor. Om tablettbehandlingen inte gör att man får ägglossning kan man få prova hormonsprutor. Sprutorna får man lära sig att ta
    själv eftersom de ska tas dagligen. Effekten kontrolleras med ultraljud via slidan. Det verksamma ämnet i sprutorna är ett så kallat
    follikelstimulerande hormon, FSH. De mediciner som finns i Sverige idag heter Gonal-F, Puregon och Menopur.
  3. Operation. Ibland kan man behöva en operation. Läkarna går då in i äggstockarna med titthålsteknik för att
    kunna reglera hormonbalansen. Vid operationen görs små hål i äggstockens yta för att underlätta ägglossning. Oftast medför ingreppet att man får regelbundna menstruationer och spontana ägglossningar.

Målet är två-tre äggblåsor

När hormonbehandling gett två eller tre mogna äggblåsor avslutas stimuleringen ofta med en så kallad ägglossningsspruta som man tar cirka 30 till 35 timmar före samlag eller insemination. Ägglossningssprutan, som oftast heter Ovitrelle eller Pregnyl, innehåller ämnet hCG som framkallar ägglossning.

Fler äggblåsor, eller folliklar som de heter, vill man inte ha eftersom det ökar sannolikheten för flerbörd, det vill säga att man blir gravid med tvillingar eller fler barn och då minskar chanserna att behandlingen lyckas. Läkaren kontrollerar därför antalet folliklar med ultraljud via slidan och blir det för många avbryts hormonbehandlingen och istället kan ägglossningen stimuleras.

Källa: 1177

Läs mer: Fler behandlingar som hjälper dig att bli gravid

Artikel skriven av redaktionen 2012-05-04
redaktionens bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.

Annons