Uppdaterad: 2012-02-06

8 kommentarer

Blogg: Jag KAN få vinterkräksjukan!

Bild

Namn: Hanna Brodda Ålder: 40 Familj: Man och barnen Douglas, 7, Dina, 10 och bonusbarnen Valter, 15 och Vincent, 18.

Vinterkräksjukan är över oss, men alla kan inte bli smittade. Var femte människa i Sverige är resistenta. Jag gjorde testet.

Testet görs genom att spotta, allt vad man förmår, i en plastbehållare direkt på morgonen.  Det gjorde jag. Behållaren skickade jag in till DNA-guidens laboratorium. I spottet ska de sedan leta efter en gen som heter FUT2. Om den skulle finnas i två kopior i mitt spott skulle jag aldrig kunna få vinterkräksjukan, i alla fall inte den som orsakas av Novoviruset. Samma gen ska också ge ett visst skydd mot HIV.
Denna genuppsättning delas av 20 procent av befolkningen här uppe i norra Europa.

Så här ligger det till. Jag har fyra barn, inte biologiska, men i mitt hem har jag haft fyra kräkande, magknipsgnyende och helsjuka ungar varje vinter. Lakan får bytas, golv saneras, hinkar fylls upp och pannor baddas. I en spya samsas miljoner novovirus. Och jag har ALDRIG blivit sjuk. Det är sant. Jag har
aldrig haft vinterkräksjukan.

Jag visste ju att jag var resistent, men jag gjorde testet för att jag gillar tester.

Imorse kom svaret från laboratoriet på mejlen. Jag hade fel. Mitt test visade att jag har en gen, istället för två av de aktuella generna, och då alltså kan få vinterkräksjukan.

Hur går det ihop?

- Det är intressant att du säger det, svarar
Daniel Zakrisson, biotekniker och medgrundare av DNA-guiden, men vi har hört fler
berättar liknande, och vad vi misstänker är att det inte behövs två, utan att det räcker med en uppsättning.

 

Ja, det hade jag, men folk kanske är immuna helt enkelt, för
att de haft den förut?

- Nej, riktigt så kan det inte vara, eftersom man
bara är immun några veckor eller högst två månader efter en sjukdomsperiod.
Däremot finns det andra sätt det går att vara antisekretorisk på, men de är inte lika välstuderade. Vi får forska på de data vi har för att se vad vi kan komma fram till.

 

__________________________________________
 

Fakta om DNA-test för vinterkräksjukan

  • Om genen FUT2 finns i två kopior, visar det att resistens föreligger. Resistens betyder att man inte kan få en viss sjukdom. Genen gör att proteinet förändras i cellen, istället för att vara långt, blir det kort och norovirus inte kan fästa.
  • Ett test visar om du har dubbla, en eller ingen av FUT2. Två ger skydd, eventuellt ger en också ett visst skydd. Noll ger inget skydd.
  • Vinterkräksjukan är mycket smittsam och bryter ut inom 12-48 timmar från smittotillfället.
  • Cirka 20 procent av människorna i norra Europa är resistenta mot Noroviruset. Det ger ett visst skydd mot HIV också.

   

Tillbaka till bloggen

Artikel skriven av Hanna Brodda, hanna.brodda@dinamediciner.se 2010-01-29
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Elandreas

Skrivet 7/3

Hanna är bortrest

Elandreass bild

Anders, tyvärr har Hanna varit bortrest, men vi hoppas att hon svarar när kommer tillbaka!

Kommentar av Fosforn

Skrivet 10/4

Nja

Fosforns bild

Hoppas kan man ju göra, men jag tänker inte hoppas på svar iallafall. Så att vara bortrest kan ju också vara en anledning. Jag har ingen anledning att tro att jag kommer få svar. Tyvärr.

Anders Jinderbrink, Ystad

Kommentar av Anders Jinderbrink

Skrivet 2/3

Förlåt för att jag har

Anders Jinderbrinks bild

Förlåt för att jag har funderingar då, nu struntar jag i denna tråden......hejdå

Kommentar av Andreas / Dina mediciner

Skrivet 2/3

Till Anonym

Andreas / Dina mediciners bild

Till Anonym med mamma som fått kräksjuka: Ring sjukvårdsupplysningen på telefonnummer: 1117

Du kan också fråga vår akutvårdsspecialist Patrik Söderberg här: doktorn@dinamediciner.se

Kommentar av anonym

Skrivet 2/3

hej

anonyms bild

Hej min mamma har fått vinterkräksjukan vad ska jag
gör snälla hjälp?

Kommentar av Fosforn

Skrivet 11/1

////Anders Jinderbrink

Fosforns bild

......glömde logga in när jag skrev inlägget.

Anders Jinderbrink, Ystad

Kommentar av Anders Jinderbrink

Skrivet 11/1

Mycket märkligt

Anders Jinderbrinks bild

Hej, Brodden!

Mina två FUT2-gener är dessvärre båda aktiva, vilket innebär att jag helt saknar genetiskt skydd mot vinterkräksjukan.

Jag har inte kräkt sedan 2 juni 1991. Sedan mådde jag riktigt illa den 3 november 1991, men jag kräkte aldrig den gången. Sedan dess har jag inte varit ens måttligt illamåendes.

Jag kan vara förkyld upp till 4 gånger per år om jag har otur, men ingen vinterkräksjuka. Noroviruset är mer smittsamt än adenoviruset (förkylningsvirus. Därför borde jag få vinterkräksjukan minst 4 gånger per år, men jag har aldrig fått den trots att andra i min närhet har varit sjuka.

Att klara sig undan vinterkräksjuka i nästan 21 år (hitintills), det är mer än bara tur. Så det är nånting som inte stämmer.

Kommentar av Lena

Skrivet 2/2

Lite onödigt

Lenas bild

att testa tycker jag.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons