Uppdaterad: 2010-05-31

1 kommentar

Blogg: "Medicinera friska - om det ger längre liv"

Bild

Hanna Brodda, chefredaktör, bloggar om mediciner.

Fakta om Persantin

Minskar risken för slaganfall, stroke, genom att lösa upp proppar och blodplättar.

Varning för: Har du hjärtsjukdom ska du inte ta Persantin utan att rådgöra...

5
Ditt betyg: Inget Medel: 5 (1 röst)

Blir störd över inställningen att det är bättre med mindre medicin i alla lägen. Som på ledarplats i Dagens Nyheter just nu när de klagar över "medikaliseringen".

Det är en åsikt som grundar sig på okunskap, brist på empati och fantasi och, som jag tror, en ganska ung ålder hos skribenten. Nu vet jag inte vem av ledarskribenten som skrivit just den artikeln, men jag tror inte att det är någon över 40 år. Då händer nämligen något. Risken att plötsligt dö av cancer eller något fel på hjärtat eller hjärnan ökar dramatiskt.


Några kilos övervikt,
ovana att motionera eller ärftligt högt blodsocker är som att köra bil utan bilbälte. Är du över 40 har du vänner som helt oförklarligt dött av ovanstående sjukdomar och du känner själv att snaran dras åt. Samtalsämnet kring vårt middagsbord i lördagskväll var ett av de återkommande - hur mycket ska man kolla upp sig. Vi hade lite olika ståndpunkter, jag tycker nog att det är bra att testa sig. För ärftliga saker, för sådant du kan faktiskt ha risk att få, däremot tror jag att det är klokt att våga se sina rädslor för vad de är. Inte alltid testa allt man är rädd för, rädslan i sig är nämligen ingen indikation på att du faktiskt har något som hotar ditt liv. Rädslan minskar heller inte nödvändigtvis i samband med ett glädjande provsvar, den tenderar bara att flyttas över på något annat, för mig i alla fall.

Säg att du testar dig. Säg att du får veta att ditt blodsocker svajar, trycket är aningen för högt i blodådrorna och blodfetterna är inte helt perfekta, det vill säga lite mycket LDL och för lite HDL. Inget som känns, inget som märks, inte förrän helt plötsligt. Många tycker inte själva att de lever ett särskilt ohälsosamt liv, de kanske inte heller gör det i jämförelse med alla runt omkring. Men det värsta är att värdena är inte rättvisa, en människa kan dö av helt igenbäckade ådror, medan personen bredvid, med exakt samma vanor, har hur fräscha ådror som helst.

 

Den där stackaren (som kan vara du eller jag) med halvtaskiga värden, ska vi till varje pris gå utan medicin för att undvika medikaliseringen i samhället? Trots att följderna av en allvarlig sjukdom kostar samhället mycket mer än den förebyggande medicinen? Eller ska folk helt solidariskt bara dö, som vi gjorde förr? Det är dokumenterat svårt att äta, träna och leva rätt, trots att kunskapen finns. Jag tycker fortfarande att samhället ska stödja, uppmuntra och vara uppfinningsrika i att hitta incitament för medborgarna till att leva optimalt ur hälsosynpunkt, men vi måste också våga medicinera. Medicinen blir ett bilbälte, i bästa fall på väg till gymmet. Psst. Jag ska kolla upp vilka tester som är lämpliga att göra, sedan återkommer jag till er.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-09-28
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Bengt

Skrivet 28/9

Klart att det är rätt att

Bengts bild

Klart att det är rätt att medicinera många sjukdomar. Jävla snobberi att påstå motsatsen.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons