Uppdaterad: 2010-05-31

1 kommentar

Blogg: "Medicinera friska - om det ger längre liv"

Bild

Hanna Brodda, chefredaktör, bloggar om mediciner.

Fakta om Persantin

Minskar risken för slaganfall, stroke, genom att lösa upp proppar och blodplättar.

Varning för: Har du hjärtsjukdom ska du inte ta Persantin utan att rådgöra...

5
Ditt betyg: Inget Medel: 5 (1 röst)

Blir störd över inställningen att det är bättre med mindre medicin i alla lägen. Som på ledarplats i Dagens Nyheter just nu när de klagar över "medikaliseringen".

Det är en åsikt som grundar sig på okunskap, brist på empati och fantasi och, som jag tror, en ganska ung ålder hos skribenten. Nu vet jag inte vem av ledarskribenten som skrivit just den artikeln, men jag tror inte att det är någon över 40 år. Då händer nämligen något. Risken att plötsligt dö av cancer eller något fel på hjärtat eller hjärnan ökar dramatiskt.


Några kilos övervikt,
ovana att motionera eller ärftligt högt blodsocker är som att köra bil utan bilbälte. Är du över 40 har du vänner som helt oförklarligt dött av ovanstående sjukdomar och du känner själv att snaran dras åt. Samtalsämnet kring vårt middagsbord i lördagskväll var ett av de återkommande - hur mycket ska man kolla upp sig. Vi hade lite olika ståndpunkter, jag tycker nog att det är bra att testa sig. För ärftliga saker, för sådant du kan faktiskt ha risk att få, däremot tror jag att det är klokt att våga se sina rädslor för vad de är. Inte alltid testa allt man är rädd för, rädslan i sig är nämligen ingen indikation på att du faktiskt har något som hotar ditt liv. Rädslan minskar heller inte nödvändigtvis i samband med ett glädjande provsvar, den tenderar bara att flyttas över på något annat, för mig i alla fall.

Säg att du testar dig. Säg att du får veta att ditt blodsocker svajar, trycket är aningen för högt i blodådrorna och blodfetterna är inte helt perfekta, det vill säga lite mycket LDL och för lite HDL. Inget som känns, inget som märks, inte förrän helt plötsligt. Många tycker inte själva att de lever ett särskilt ohälsosamt liv, de kanske inte heller gör det i jämförelse med alla runt omkring. Men det värsta är att värdena är inte rättvisa, en människa kan dö av helt igenbäckade ådror, medan personen bredvid, med exakt samma vanor, har hur fräscha ådror som helst.

 

Den där stackaren (som kan vara du eller jag) med halvtaskiga värden, ska vi till varje pris gå utan medicin för att undvika medikaliseringen i samhället? Trots att följderna av en allvarlig sjukdom kostar samhället mycket mer än den förebyggande medicinen? Eller ska folk helt solidariskt bara dö, som vi gjorde förr? Det är dokumenterat svårt att äta, träna och leva rätt, trots att kunskapen finns. Jag tycker fortfarande att samhället ska stödja, uppmuntra och vara uppfinningsrika i att hitta incitament för medborgarna till att leva optimalt ur hälsosynpunkt, men vi måste också våga medicinera. Medicinen blir ett bilbälte, i bästa fall på väg till gymmet. Psst. Jag ska kolla upp vilka tester som är lämpliga att göra, sedan återkommer jag till er.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-09-28
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Bengt

Skrivet 28/9

Klart att det är rätt att

Bengts bild

Klart att det är rätt att medicinera många sjukdomar. Jävla snobberi att påstå motsatsen.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att hurvida du är en människa för att förebygga automatiska spam inlägg.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons