Uppdaterad: 2016-03-24

Kommentera

Dåligt lipidskikt kan vara orsaken till torra ögon

Bild

Torra ögon beror oftare på en störning i lipidskiktet än på tårbrist.

Torra ögon kan bero på brist på tårvätska, men mer troligt är att det finns en störning i lipidskiktet. Dessa två orsaker kan även samspela.

Flera faktorer ökar risken för att drabbas av torra och irriterande
ögon. Torr luft, vilket är vanligt på vintern, långvarigt tv - eller
dataskärmstittande kan påverka, men även läkemedel, ögonoperationer eller hormonella förändringar kan spela in. Vanliga symptom på torra ögon är skav, sveda, klåda eller en känsla av grus i ögonen.

Dr Heiko Pult, Optometry and Vision Research, konstaterar i sin
artikel: Torra Ögon: Hyaluron – ögondroppar – flerdoseringssystem, att torra ögon ofta uppstår på grund av otillräckligt lipidskikt vilket leder till en överdriven avdunstning från tårfilmen. Det är mindre vanligt att torra ögon beror på tårbrist.

Tårfilmen är en mycket tunn hinna av vatten och fettämnen som täcker hela ögats yta. Den har en komplex struktur med tre specifika skikt. Dr. Pult menar att tårersättningsprodukter som ögondroppar kan lindra symptomen och förbättra tårfilmen tillfälligt. De återfuktande lösningarna har längre effekt om de innehåller hyaluron, ett kroppseget ämne med fuktattraherande, trögflytande och elastiska egenskaper, till exempel Tears again som finns att köpa på apotek. Tack vare en hög vattenbindande förmåga kan hyaluron bibehålla fukt på ögats yta under relativt lång tid och den skyddar även ögat från friktion vid blinkning.

När man blinkar tillförs ny tårfilm och det är anledningen till att återfuktande droppar eller ögonspray måste användas flera gånger om dagen. För att hålla dessa produkter fria från bakterier innehåller de ofta konserveringsmedel, vilka tycks spela en avgörande roll vid den här typen av lång tidsanvändning. De kan skada cellerna på ögats yta och den naturliga tårfilmen samt ge upphov till överkänslighet.

Torra ögon beror i 78 % av fallen på en störning i tårfilmens lipidskiktm enligt Dr Pults artikel. Detta resulterar i ökad avdunstning och då hjälper inte tårersättning. Sprickor i lipidskiktet kan behandlas genom att tillföra liposomer som reparerar skadorna, stärker lipidskiktet och återupprättar dess förmåga att bevara ögats naturliga fuktighet. Ibland kan en kombinerad behandling krävas. Viktigt är att se till varje persons individuella problem och anpassa behandlingen.

Läs även: Havtorn mot torra ögon.

Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2014-12-22
Lisa von Garreltss bild

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

2 kommentarer

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.

Annons