Uppdaterad: 2016-03-24

Kommentera

Dåligt lipidskikt kan vara orsaken till torra ögon

Bild

Torra ögon beror oftare på en störning i lipidskiktet än på tårbrist.

Torra ögon kan bero på brist på tårvätska, men mer troligt är att det finns en störning i lipidskiktet. Dessa två orsaker kan även samspela.

Flera faktorer ökar risken för att drabbas av torra och irriterande
ögon. Torr luft, vilket är vanligt på vintern, långvarigt tv - eller
dataskärmstittande kan påverka, men även läkemedel, ögonoperationer eller hormonella förändringar kan spela in. Vanliga symptom på torra ögon är skav, sveda, klåda eller en känsla av grus i ögonen.

Dr Heiko Pult, Optometry and Vision Research, konstaterar i sin
artikel: Torra Ögon: Hyaluron – ögondroppar – flerdoseringssystem, att torra ögon ofta uppstår på grund av otillräckligt lipidskikt vilket leder till en överdriven avdunstning från tårfilmen. Det är mindre vanligt att torra ögon beror på tårbrist.

Tårfilmen är en mycket tunn hinna av vatten och fettämnen som täcker hela ögats yta. Den har en komplex struktur med tre specifika skikt. Dr. Pult menar att tårersättningsprodukter som ögondroppar kan lindra symptomen och förbättra tårfilmen tillfälligt. De återfuktande lösningarna har längre effekt om de innehåller hyaluron, ett kroppseget ämne med fuktattraherande, trögflytande och elastiska egenskaper, till exempel Tears again som finns att köpa på apotek. Tack vare en hög vattenbindande förmåga kan hyaluron bibehålla fukt på ögats yta under relativt lång tid och den skyddar även ögat från friktion vid blinkning.

När man blinkar tillförs ny tårfilm och det är anledningen till att återfuktande droppar eller ögonspray måste användas flera gånger om dagen. För att hålla dessa produkter fria från bakterier innehåller de ofta konserveringsmedel, vilka tycks spela en avgörande roll vid den här typen av lång tidsanvändning. De kan skada cellerna på ögats yta och den naturliga tårfilmen samt ge upphov till överkänslighet.

Torra ögon beror i 78 % av fallen på en störning i tårfilmens lipidskiktm enligt Dr Pults artikel. Detta resulterar i ökad avdunstning och då hjälper inte tårersättning. Sprickor i lipidskiktet kan behandlas genom att tillföra liposomer som reparerar skadorna, stärker lipidskiktet och återupprättar dess förmåga att bevara ögats naturliga fuktighet. Ibland kan en kombinerad behandling krävas. Viktigt är att se till varje persons individuella problem och anpassa behandlingen.

Läs även: Havtorn mot torra ögon.

Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2014-12-22
Lisa von Garreltss bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons