Broccoli240
Ett ämne i broccoli dödar cancerstamceller och hindrar nya tumörer från att växa, visar en ny amerikansk studie.

Studien är gjord på University of Michigan och forskarna har nu kunnat isolera den verksamma substansen och visa på vilket sätt broccoli är nyttigt.

Ämnet är sulforafan, en naturlig biokemikalie, som visat sig ta död på cancerstamceller och motverka ny tumörtillväxt. Och broccolli och fram för allt broccoligroddar innehåller massor sulforafan.

Sulforafan är egentligen ett växtgift som broccolin utsöndrar för att skydda sig från att bli uppäten. I människokroppen bryter giftet ner andra toxiska ämnen som är fettlösliga och omvandlar dessa till vattenlösliga föreningar som därmed blir ofarliga och kan svettas eller kissas ut.

Ju mognare grönsaken är desto mindre sulforafan innehåller den och helst ska den ätas okokt. Broccoligroddar innehåller mer sulforfan än en stor broccolibukett. För människan är giftet bra i små mängder, men man bör vara försiktig och inte äta för mycket okokt broccoli eftersom stora doser inte är bra för magen.

Den nya studien visar att cancersjuka möss och cellkulturer som behadlas med sulforafan tillfrisknar eftersom giftet angriper cancerstamcellerna. Därmed kan forskarna numera motivera kliniska studier av substansen på patienter med bland annat bröstcancer.

Nuvarande cytostatikabehandlingar mot cancer bromsar sjukdomsförloppet och kan i bästa fall motverka att nya tumörer bildas. Studierna av broccoli sulforafan visar däremot att cancern helt utplånas och att nya tumörer inte kan bildas då cancerns stamcellerna förstörs.

När och om de kliniska studierna av sulforafan som medicin lyckas återstår att se. Studier av den här typen tar många år eftersom läkemedel måste genomgå många och omfattande tester där alltifrån biverkningar till jämförelsestudier med placebo ska genomföras. Den nya typen av målsökande cancerbehandling är unik och om dessa studier inte lyckas, öppnar resultaten ändå för nya möjliga läkemedel i kampen mot cancercellerna.

Av Sofie Ingvarsdotter
21 maj, 2010

3 kommentarer

Comments are closed.